Koaličné spory bez konca: Tentoraz o ministra Mikulca

Situácia vo vládnej koalícii opäť nie je ružová. Po súdnej mape sa štyri strany nedokážu dohodnúť ani na podpore ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

22.02.2022 15:30
debata (2)

Už druhý deň sa ťahá mimoriadna schôdza parlamentu, ktorej jediným bodom programu je vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Jeho hlavu si žiadajú opozičné strany, najmä Smer. Na Mikulca má už dlhšie ťažké srdce aj poslanecký klub Sme rodina, najmä jeho šéf Peter Pčolinský.

Ten v utorok vyhlásil, že nebude hlasovať za dôveru ministrovi. „Skúste sa opýtať pána ministra, kam sa za dva roky jeho rezort posunul, skúste sa spýtať, kde je reforma polícia, o ktorej počúvame dva roky,“ povedal Pčolinský.

VIDEO: Časť klubu Sme rodina chce Mikulca poslať preč z čela rezortu, SaS zasa uvažuje, že by Sme rodina malo odísť z koalície.

Video

Rovnako ako Smer poukazuje na uznesenie Generálnej prokuratúry, ktorá sčasti potvrdila obvinenie elitných vyšetrovateľov NAKA. Robert Fico a Robert Kaliňák (obaja Smer) Mikulca obviňujú, že mal vedieť o manipulovaní vyšetrovaní a vojne v polícii medzi NAKA a policajnou inšpekciou.

Pčolinský potvrdil, že v prípade hlasovania bude za odvolanie šéfa vnútra. „Vopred som o tom vymenoval predsedu vlády,“ dodal s tým, že väčšina poslaneckého klubu by sa mala pri hlasovaní zdržať.

SaS podľa slov Janky Bittó Cigánikovej Mikulca podporí. „Sme rodina dlhodobe dokazuje, že by im bolo lepšie v opozícii,“ reagovala na slová koaličných kolegov. Podľa nej neustále „klbčenie sa narúša súdržnosť nielen v koalícii, ale aj v celej krajine“.

Poslankyňa prínos koalície vidí „v systémových zmenách s pozitívnym dopadom na spoločnosť a ľudí či v tom, že ľudia, ktorí boli roky nedotknuteľní končia v base“. „Ak sa Sme rodina opakovane necíti komfortne v koalícii, tak je tu otázka, na čo sú v koalícii. Na to, aby sa vozili vo vládnych limuzínach?“ spýtala sa Bittó Cigániková s tým, že podľa jej výpočtov Sme rodina 150-krát porušila koaličnú zmluvu.

mikulec Čítajte viac Poslanci celý deň venovali ministrovi Mikulcovi

Podľa Pčolinského by sa už mali skončiť debaty o otváraní koaličnej dohody. Na úrovni lídrov štyroch strán a premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) sa malo dohodnúť, že rezort spravodlivosti zostane strane SaS. „To už by malo byť vyrokované, ale nevidel som dodatok ku koaličnej zmluve,“ povedal Pčolinský.

V súčasnosti rezort vedie Mária Kolíková, ktorá však vlani na prelome leta a jesene vystúpila zo strany Za ľudí a ohlásila spolu s časťou poslancov prestup do SaS. V tejto súvislosti sa hovorilo aj o možnej demisii Kolíkovej. Keď poslanci neodhlasovali zákony, ktoré mali odštartovať reformu súdnej mapy a justície, k odchodu ju vyzývala opozícia, ale aj Peter Pčolinský. „Moju osobnú dôveru nemá (ministerka Kolíková – pozn. red.), ale predseda strany deklaroval, že nepokladá za dôležité ju odvolávať,“ reagoval poslanec. Jeho stranícky šéf Boris Kollár naozaj povedal, že by Kolíková nemala odstúpiť, ale o súdnej mape rokovať s koaličnými partneri.

Ďalší problém, ktorý od minulého roka tlačí pred sebou koalícia, je obsadenie miesta podpredsedu Národnej rady. Zostalo voľné po Jurajovi Šeligovi, ten sa ho vlani na jar vzdal, keď nedodržal platné pandemické opatrenia: v čase zákazu vychádzania bol v krčme.

Podľa Pčolinského sa na koaličnej rade riešili aj personálne nominácie a lídri sa mali dohodnúť, že miesto podpredsedu Národnej rady zostáva strane Za ľudí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #odvolávanie #Roman Mikulec