Nesúhlas s útokom na Ukrajinu vyjadrili v Bratislave, v Prievidzi i v Košiciach

Stovky ľudí sa vo štvrtok v Bratislave zúčastnili tzv. tichého pochodu na protest proti útoku ruskej armády na Ukrajinu. Podporu Ukrajine prostredníctvom zhromaždenia vyjadrili aj v Prievidzi či v Košiciach.

24.02.2022 15:27 , aktualizované: 19:20
pochod ukrajina bratislava zhromaždenie Foto: ,
Sviečkový pochod v Bratislave za mier na Ukrajine. 24.2.2022
debata (54)

„Diane na Ukrajine sa nás bytostne dotýka. Sme s Ukrajinou, prežívame jej bolesť a strach. Naša podpora je hlboká a nespochybniteľná,“ uviedli organizátori bratislavského pochodu.

Sviečkový pochod za mier na Ukrajine.
Sviečkový pochod za mier na Ukrajine.
+6Sviečkový pochod za mier na Ukrajine.

Pochod začal o 18.00 h na Hodžovom námestí a pokračoval až k ukrajinskému veľvyslanectvu. Zorganizovali ho občianski aktivisti z rôznych častí Slovenska, ktorých iniciatíva s názvom Mier Ukrajine vznikla v reakcii na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Bol oficiálne ohlásený a organizovaný so súčinnosťou mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Na jeho bezpečný priebeh dohliadali bratislavskí krajskí policajti.

Video

K tichému protestu proti vojnovému konfliktu na Ukrajine sa vo štvrtok podvečer pripojila i verejnosť na Námestí slobody v Prievidzi. Zhromaždenie organizovalo občianske združenie Berkat. Podľa jeho zástupcov chcú, aby Ukrajinci vedeli, že na Slovensku je množstvo ľudí, ktorí na nich myslia a sú im ochotní pomôcť.

„Nedovolíme, aby politici, politické strany a konšpiračné teórie postavili múr medzi nami, medzi obyvateľmi Slovenska a Ukrajiny,“ adresovali občanom susednej republiky.

Podporu Ukrajine vyjadrili aj ľudia v Košiciach, kde na protest proti ruskej agresii zorganizovali zhromaždenie s názvom Stojíme za Ukrajinou.

Zhromaždenie na podporu Ukrajiny na Hlavnej... Foto: TASR, František Iván
Košice Ukrajina zhromaždenie protest Zhromaždenie na podporu Ukrajiny na Hlavnej ulici v Košiciach 24. februára 2022.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Rusko napadlo Ukrajinu, Zelenskyj vyhlásil všeobecnú mobilizáciu
54 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #Ukrajina #vojna na Ukrajine