Muži museli zostať doma, hovoria ženy z Ukrajiny

Vojnový konflikt na Ukrajine vyháňa ľudí z ich domovov. Najkratšou cestou z okupovanej krajiny je cesta aj cez Slovensko.

26.02.2022 17:05
Hraničný priechod Vyšné Nemecké Foto: , ,
Utečenci z Ukrajiny čakajú na odbavenie na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom.
debata (17)

Z Ukrajiny prichádzajú na naše územie tisícky žien, matiek, babičiek a najmä detí. Niektorí u nás zostávajú. Väčšina však pokračuje ďalej. Hlavne do Čiech a Nemecka.

„Je to ako zlý sen, muž musel ostať… Som rada, že mňa s dcérkou pustili. Veľmi sa bojím o ňu a aj o môjho chlapa,“ hovorí mladá mamička, ktorá prešla hraničným priechodom vo Vyšnom Nemeckom z Ukrajiny na Slovensko.

Čakali sedem hodín

Cez hraničný priechod môžu prichádzať už iba ženy a deti, keďže na Ukrajine bola vyhlásená mobilizácia. Ukrajinské orgány neumožňujú výstup z krajiny mužom od 18 do 60 rokov.

Väčšina žien sa veľmi rozprávať nechce. V očiach vidieť strach, ale na druhej strane sú rady, že sa im podarilo prejsť.

kyjev Čítajte viac Ukrajinci srdnato bránia Kyjev, za sobotu padlo tisíc Rusov

Jedna z mamičiek hovorí, že čakali na ukrajinskej strane viac ako sedem hodín. „Keď nás pustili naši, tu to šlo rýchlejšie,“ pridáva sa staršia pani, za ktorou cupitali štyri malé deti so svojou mamou.

Jedna taška v ruke

„Máme rodinu v Čechách, mali by byť už tu,“ vysvetľuje ponáhľajúc sa z hraničnej čiary. Kufor im pomáha až po značku colného priestoru ťahať pracovník hraničného priechodu. Niektorí však prichádzajú iba s jednou taškou v ruke. Viac ľudí prichádza pešo, autá s ukrajinskými značkami prechádzajú iba sporadicky, hoci na druhej strane je vidieť kolónu. Za volantom sedia, samozrejme, iba ženy.

Situácia vo Vyšnom Nemeckom je pokojná. V stánku rozdávajú ovocie, či keksíky zadarmo. V reštaurácii sa dajú kúpiť bagety, čaj, káva ale aj slepačia polievka.

VIDEO: Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké.
Video

Neďaleko priechodu stoja aj dodávky či autobusy. Ponúkajú odvoz. Na jednej z dodávok svieti nápis „Praha 100 dolárov“ a telefónne číslo. Vodiči týchto áut oslovujú prichádzajúcich. Väčšina však o takúto službu nemá záujem a len záporne pokrúti hlavou.

„Prešli sme okolo jednej, máme zabezpečenú cestu do Prahy týmto autobusom. Kedy však pôjdeme, neviem. Aspoň že nás pustili dovnútra,“ dozvedáme sa od mladej ženy s dcérou, ktorá z Ukrajiny odišla aj so svojou mamou.

„Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, dnes sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až 10 hodín. Ukrajinská strana púšťa priebežne v malých skupinách iba ženy, deti a staršie osoby,“ skonštatovala slovenská polícia.

Situácia vo Vyšnom Nemeckom

Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom.

Fotogaléria
Pomoc a občerstvenie pre utečencov priamo na...
Pomoc a občerstvenie pre utečencov priamo na...
+2Utečenci z Ukrajiny čakajú na odbavenie na...

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #konflikt na Ukrajine #Vyšné Nemecké