Ukrajinci srdnato bránia Kyjev, za sobotu padlo tisíc Rusov

Ruská armáda, ktorá vo štvrtok začala útok na Ukrajinu, pokračuje v snahe ovládnuť hlavné mesto Kyjev. Podľa ukrajinskej strany si ruská invázia vyžiadala vyše 200 mŕtvych vrátane desiatok civilistov a 1 000 zranených z radov Ukrajincov. Zomrelo podľa nej aj asi 4 500 ruských vojakov. Kvôli bojom utieklo z Ukrajiny už vyše 120-tisíc ľudí, väčšina do Poľska.

26.02.2022 04:50 , aktualizované: 22:26
kyjev Foto:
Ukrajinskí vojaci kontrolujú miesto po ruskom nálete v Kyjeve v sobotu 26. februára 2022.
debata (5873)

Najdôležitejšie udalosti

  • Prebiehajú boje o Kyjev, v meste sa ozývajú výbuchy a streľba
  • Prezident Zelenskyj zostáva v Kyjeve, aj keď mu USA ponúkli evakuáciu
  • Zelenskyj tvrdí, že armáda a ľud odrazili útok na Kyjev
  • Zákaz nočného vychádzania v Kyjeve sa predlžuje
  • Konflikt si doteraz vyžiadal životy viac ako 200 Ukrajincov
  • Padlo 4 500 ruských vojakov, za sobotu tisíc
  • Rusi zase hovoria o 820 zničených vojenských objektov Ukrajiny
  • Rusko vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN proti invázii
  • Moskva hrozí za sankcie odstúpením od dohody o jadrových zbraniach
mier-ukrajine-2
Detská hračka medzi troskami pri bytovom dome...
Ukrajinskí vojaci počas akcie v sobotu 26....
+11Žena plače, keď sa pozerá na zničený bytový dom...

Online prenos agentúry ČTK: Vojna na Ukrajine

22:25 Naprieč Kyjevom sa opäť rozozvučali sirény varujúce pred raketovými útokmi Ruska. V noci tak ukrajinskú metropolu čakajú ťažké boje.

Zástupkyňa ukrajinského parlamentu Irina Geraščenková o 22:15 SEČ uviedla, že „v priebehu asi pol hodiny fašistický režim (Rusko, pozn. red.) hodí na Kyjev všetko, čo má, celý smrtiaci hurikán. Prosím, všetci do krytov," napísala podľa agentúry Unian.

22:11 Výzvy pre Vladimira Putina na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku.

ukrajina Čítajte viac Rusi tlačia na Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine

21:58 Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu predpoludním navštívi obec Ubľa v okrese Snina a tamojší hraničný priechod. Oboznámiť sa chce so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici.

Hlava štátu na mieste odovzdá materiálnu pomoc Slovenskému Červenému krížu, ktorého dobrovoľníci na hranici pomáhajú samospráve a ľuďom utekajúcim pred vojnou.

21:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Gutteresom na Twitteri napísal, že požiadal šéfa OSN, aby Rusku odobrali právo hlasovať v Bezpečnostnej rade OSN a tak ho potrestali za napadnutie Ukrajiny.

„Odoberte agresorskej krajine právo hlasovať v Bezpečnostnej rade OSN, označte konanie Ruska za genocídu ukrajinského ľudu, pomôže s odvozom tiel ruských vojakov. Toto som povedal v rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom,“ uviedol Zelenskyj v tvíte.

Rusko je jedným z piatich stálych členov 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN s právom vetovať rozhodnutia – okrem Ruska má právo veta aj Čína, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty.

Práve Rusko v piatok zablokovalo rezolúciu BR OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť agresiu proti Ukrajine. Rezolúcia mala takisto žiadať okamžité zastavenie ruskej invázie a stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. Za rezolúciu hlasovalo 11 krajín z 15-člennej bezpečnostnej rady. Rusko podľa očakávaní rezolúciu vetovalo, pričom Čína, India a Spojené arabské emiráty sa zdržali hlasovania.

21:34 Vysokopostavený predstaviteľ rezortu obrany USA uviedol, že podľa amerických odhadov vstúpilo na Ukrajinu viac ako 50 percent ruských bojových síl, ktoré krajina presunula k ukrajinským hraniciam. V piatok USA odhadovali, že do bojov na Ukrajine sa zapojila len tretina ruských vojakov zhromaždených pri hraniciach. Predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, neuviedol konkrétny odhadovaný počet ruských vojakov na Ukrajine, ale USA predpokladali, že celkovo prišlo k hraniciam viac ako 150-tisíc príslušníkov ruských ozbrojených síl.

Podľa predstaviteľa amerického ministerstva obrany postupujúce ruské sily boli v sobotu približne 30 kilometrov od Kyjeva a nešpecifikovaný počet ruských vojenských „prieskumných" jednotiek vstúpil do ukrajinského hlavného mesta. Zároveň v sobotu britské ministerstvo obrany konštatovalo, že „rýchlosť ruského postupu sa spomalila, pravdepodobne v dôsledku akútnych logistických ťažkostí a silného ukrajinského odporu".

21:22 Pre vojnu na Ukrajine bude aj v nedeľu mimoriadne rokovať vládny kabinet. Program rokovania vlády zatiaľ nie je zverejnený.

Slovenská vláda mimoriadne zasadla v sobotu aj v piatok. V sobotu schválila darovanie munície a paliva pre Ukrajinu v hodnote takmer 11 miliónov eur. Odsúhlasila aj vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s prílevom cudzincov.

21:17 Polícia v súčasnosti rieši zriadenie hotspotov, ktoré budú fungovať nonstop. V Sobranciach bol pod gesciou ministerstva vnútra zriadený operačný štáb. Ten riadi zložky zo všetkých rezortov, ktoré pôsobia na hraniciach s Ukrajinou.

Každá osoba, ktorá prichádza z Ukrajiny musí absolvovať administratívny proces, ktorý rieši Policajný zbor a migračný úrad rezortu vnútra. Na hotspotoch budú podľa potreby poskytovať služby aj humanitárne organizácie zamerané na poskytovanie pomoci ľuďom v tiesni pod gesciou ministerstva zdravotníctva.

O počtoch hotspotov bude operatívne rozhodovať Koordinačný štáb ministerstva vnútra. Prvé hotspoty budú podľa správy tlačového odboru ministerstva vnútra zriaďované v priebehu nedele v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach.

V areáli Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, kde vyrástol dočasný núdzový tábor s poľnými lôžkami, karimatkami a spacími vakmi so zabezpečeným vykurovaním a osvetlením je v súčasnosti ubytovaných 118 osôb.

20:57 Z ukrajinského Čopu v nedeľu skoro ráno vypraví česká Arriva s podporou Železničnej spoločnosti Slovensko evakuačný vlak. Z Ostravy vlak vypravili v sobotu večer, na Ukrajinu odváža zdravotnícke a hygienické potreby, spacie vaky, deky a ďalší materiál. Z Čopu môže do Česka odviezť niekoľko stoviek vojnových utečencov z Ukrajiny.

Nástup do vlaku by mal byť o 5.00 h, vypravený bude zhruba do 9.00 h. „Vstup do vlaku je voľný pre občanov Ukrajiny,“ upozornil dopravca. Cestujúci musia mať pri sebe identifikačný doklad s fotografiou.

„Treba počítať s tým, že vlak možno prvý raz zastaví až v popoludňajších hodinách v Českej republike. Vlak bude vedený do Prahy a ďalej do Plzne, kde je zabezpečené ubytovanie,“ uvádza ZSSK.

V prípade zmeny bezpečnostných podmienok na východnej hranici pôjde vlak možno len z Čiernej nad Tisou. O takejto zmene budú dopravcovia informovať.

20:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie Nemecka poslať Ukrajine zbrane na boj proti ruskej invázii. Toto rozhodnutie je zásadným zvratom v politike Berlína, ktorá zakazuje dodávať zbrane do konfliktných oblastí.

„Nemecko práve oznámilo dodanie ručných protitankových granátometov a rakiet typu zem-vzduch triedy Stinger. Pokračujte, kancelár Olaf Scholz!“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

Nemecko sa týmto krokom zaradilo k celej sérii krajín, ktoré už sľúbili zásielky zbraní na Ukrajinu, aby jej pomohli zastaviť postup ruských vojakov cez ukrajinské územie.

20:41 Rusi potrebujú zhruba do týždňa dosiahnuť rýchle vojenské víťazstvo, ale zatiaľ sa nič podobné nerysuje. Ak by sa Ukrajina vydržala brániť 10 dní, bola by to pre Rusko katastrofa, uviedol pre Pravdu bezpečnostný analytik Lukáš Visingr.

kyjev Čítajte viac Vojenský expert: Výsledok Ruska na Ukrajine? Žiadna sláva

20:23 Straty Rusov počas sobotňajších bojov dosiahli vyše tisíc zabitých a asi 2,5-tisíca zranených, informoval o tom podľa agentúry Unian poradca šéfa prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovič s tým, že presný počet bude upresnený neskôr. Pripomenul, že ukrajinské sily zajali aj vyšších dôstojníkov – náčelníka štábu vojenskej jednotky a veliteľa tankového práporu.

Arestovič uviedol, že ukrajinské ministerstvo obrany zriadi pre matky ruských vojakov „horúcu linku“, kde sa budú môcť dozvedieť o osude svojich synov. „Toto je naše gesto dobrej vôle pre ruské matky, ktorých synov Putinov šialený režim húfne zabíja na Ukrajine,“ dodal.

20:00 Nemecko podporilo uvalenie „cielených a funkčných“ obmedzení na členstvo Ruska v medzinárodnom platobnom systéme SWIFT. Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková a minister hospodárstva Robert Habeck v spoločnom vyhlásení uviedli, že vláda pracuje na „obmedzení vedľajších škôd“ reštrikcií „takým spôsobom, aby zasiahli správnych ľudí“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Nemecko je poslednou krajinou Európskej únie, ktorá upustila od opozície voči tomuto sankčnému opatreniu v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. Podporu mu už v sobotu vyjadril aj taliansky premiér Mario Draghi a naznačil ju tiež predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vyjadril, že je za toto rozhodnutie štátom Európskej únie vďačný. Odpojenie od SWIFT-u prinesú podľa Zelenského Rusku miliardové straty. „Máme aj toto dôležité víťazstvo. Sú to miliardy a miliardy strát pre Rusko – konkrétna cena za túto odpornú inváziu do nášho štátu,“ zdôraznil Zelenskyj vo videopríhovore, informovala agentúra Unian.

19:54 Dvaja dánski novinári utrpeli na Ukrajine strelné poranenia, keď na ich auto pálili neznámi strelci. Informoval o tom zamestnávateľ novinárov, denník Ekstra Bladet.

Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli „urýchlene prevezení do nemocnice a sú mimo ohrozenia života“, uviedol dánsky denník Ekstra Bladet.

Obaja žurnalisti robili reportáž o vojne neďaleko severovýchodného ukrajinského mesta Ochtyrka, približne 50 kilometrov od ruskej hranice, dodal denník.

Zranení boli aj napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné ves­ty.

Denník, ktorý ich zamestnáva ako externých novinárov, dodal, že je v kontakte s dánskym ministerstvom zahraničných vecí a so súkromnou firmou, ktorá ich evakuuje.

19:43 Slovenskí hotelieri sa pridali k iniciatíve Kto pomôže Ukrajine? a utečencom ponúkajú pomoc vo forme ubytovania, prepravy či teplého jedla.

"Veľkí slovenskí hotelieri, ale aj majitelia malých rodinných penziónov prejavujú v týchto chvíľach obrovskú vlnu solidarity prichádzajúcim ukrajinským obyvateľom a chcú im pomôcť v maximálnej možnej miere. Aby bola naša pomoc čo možno najrýchlejšia a najefektívnejšia, spojili sme sa s organizátormi iniciatívy Kto pomôže Ukrajine? a sme pripravení poskytnúť im plnú súčinnosť,“ uviedol prezident združenia Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Asociácia zároveň vyzýva aj ostatných hotelierov či majiteľov gastroprevádzok, aby sa k pomoci pridali. Aktuálne sa pracuje na zozname hotelov, penziónov, apartmánov, ale i gastroprevádzok, ktoré poskytli súčinnosť, a preverujú sa možné formy pomoci, ako aj ubytovacie kapacity jednotlivých zariadení. "V tejto súvislosti sme zriadili špeciálnu kontaktnú e-mailovú adresu a zoznam priebežne dopĺňame a rozširujeme,“ podotkol prezident.

Majitelia hotelov, penziónov či gastroprevádzok, ktorí chcú poskytnúť ubytovanie, stravu či inú formu pomoci, môžu AHRS kontaktovať prostredníctvom mailu pomahame@ahrs.sk.

19:34 Až štvrtina Slovákov si myslí, že za vojnu na Ukrajine môžu USA, ukázal prieskum.

Ukrajina Moldasko Rusko Invázia Spustenie Čítajte viac Prieskum: Až štvrtina ľudí si myslí, že za vojnu na Ukrajine môžu USA

19:15 Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu priehradu, ktorú postavila Ukrajina na juhu v Chersonskej oblasti a ktorá v roku 2014 odrezala Ruskom anektovaný Krymský polostrov od zásob vody. Informovala televízna stanica ruskej armády Zvezda.

Priehrada odrezala dôležitý Severokrymský kanál od rieky Dneper – práve tento kanál privádzal vodu z Dnepra na polostrov Krym.

Ruskí výsadkári obsadili kanál po začatí útoku Ruska na Ukrajinu.

Krym bral do anektovania až 90 percent svojich zásob vody práve z tohto kanála.

Z dôvodu blokády šéf krymskej administratívy Sergej Aksionov nariadil obyvateľom, aby obmedzili používanie vody.

Úroveň podzemnej vody na Krymskom polostrove výrazne klesla a vyschli veľké oblasti, ale to aj z dôvodu nedostatku zrážok.

18:55 Nemecko schválilo dodávky 400 protitankových raketometov na Ukrajinu, informoval vládny zdroj. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí, informuje agentúra AFP.

„Vzhľadom na napadnutie Ukrajiny Ruskom je vláda pripravená uvoľniť materiál súrne potrebný na obranu Ukrajiny,“ napísal zdroj v oznámení.

Protitankové raketomety budú dodané prostredníctvom Holandska, ktoré nakúpilo výzbroj z Nemecka, ale ktoré potrebovalo súhlas Berlína na dodanie zbraní Kyjevu.

Ukrajina, zbrane, raketomet Čítajte viac Je nemecká vláda slabošská? Spisovateľky chcú zbrane pre Ukrajinu

Okrem protitankových raketometov bolo pre Ukrajinu schválených aj 14 obrnených vozidiel.

Vozidlá budú odovzdané ukrajinským službám a „budú slúžiť na ochranu personálu, prípadne na evakuačné účely“, dodal zdroj.

Cez Poľsko bude na Ukrajinu dodaných takisto 10 000 ton pohonných látok, informoval zdroj. Dodal, že „skúmajú poskytnutie prípadných ďalších podporných služieb“.

Kyjev už celé týždne prosí Nemecko, aby poslalo Ukrajine výzbroj, lebo jej to pomôže lepšie sa brániť proti útokom Ruska.

Berlín až dosiaľ neústupčivo odmietal schváliť dodávky zbraní na Ukrajinu a predtým sa rozhodol poslať len 5 000 prilieb, čo vyvolalo hnev Kyjeva a aj posmešné reakcie.

18:49 Líder Čečenskej republiky v Rusku Ramzan Kadyrov oznámil, že nasadil jeho bojovníkov k ruským vojakom do bojov na Ukrajine. Vo videu na internete vyhlásil, že čečenské sily dosiaľ úspešne obsadili ukrajinské vojenské zariadenie bez toho, aby utrpeli straty. Čečenskí bojovníci lojálni Kadyrovovi sú neslávne známi a obvinení z porušovania ľudských práv, pripomína spravodajský portál BBC.

Ruská invázia na Ukrajinu podľa Kadyrova zabráni nepriateľom Moskvy využiť krajinu na útok na Rusko. Kadyrov je kľúčový spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

18:37 Ruské vládne webstránky, medzi nimi Kremľa či ministerstva obrany, naďalej nefungujú. Jasné dôvody výpadkov podľa spravodajskej televízie CNN nie sú známe, no medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila, že webstránky napáda ona. „Anonymous má pretrvávajúce operácie na udržiavanie vládnych webových stránok .ru offline a na poskytovanie informácií ruskému ľudu, aby sa mohol zbaviť Putinovej štátnej cenzúry,“ uviedla skupina na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter s tým, že tiež pracuje na tom, aby „udržala Ukrajincov online“.

V piatok boli offline tie isté webstránky, ale Kremeľ podľa štátnych médií poprel, že by ich napadli Anonymous. Je to tretí deň v rade, čo ruské webstránky nie sú po istý čas dostupné. Vo štvrtok, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil inváziu na Ukrajinu, Anonymous vyhlásili ruskej vláde kybernetickú vojnu.

18:21 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken Rusom v ich jazyku odkázal, že si nezaslúžia „nezmyselnú vojnu“ proti svojim ukrajinským susedom.

„Ruským občanom: Zaslúžite si žiť v bezpečí a dôstojnosti tak ako ľudia všade na svete. Nikto sa nepokúša ohroziť to,“ napísal Blinken na Twitteri.

„Nezaslúžite si nezmyselnú vojnu s vašimi susedmi, priateľmi a rodinou na Ukrajine. Obyvatelia Ukrajiny si zaslúžia žiť v mieri tak ako vy,“ dodal americký minister zahraničných vecí.

Blinken odkaz zverejnil v anglickom i ruskom jazyku, pripomína AFP.

18:15 Pri ďalšom vražednom incidente ruských síl na Ukrajine „ruskí okupanti rozstrieľali autobus pri dedine Volochiv Jar v Charkovskej oblasti. Päť ľudí zahynulo a šesť bolo zranených,“ citovala televízia Hromadske predstaviteľa oblastnej vojenskej a civilnej správy Pavlo Kyrylenko.

18:00 Slovensko pomôže ukrajinským utečencom príspevkom na ubytovanie a dočasným útočiskom, informoval minister financií Igor Matovič.

Vyšné Nemecké, čakanie na odbavenie Čítajte viac Matovič motivuje ubytovať utečencov z Ukrajiny: 100 eur za dieťa a 200 za dospelého

17:53 Počas ruského ostreľovania v oblasti Donbasu dnes zahynulo 19 civilistov, ďalších 73 ľudí bolo zranených. Podľa agentúry Interfax Ukrajina o tom informoval predstaviteľ oblastnej vojenskej a civilnej správy Pavlo Kyrylenko.

Uviedol, že ide o údaje zaznamenané do 17:00 miestneho času (16:00 SEČ). Upresnil tiež, že v meste Volnovacha prišlo o život 15 ľudí. Ďalších päť, vrátane jedného dieťaťa, bolo zranených. Štyria ľudia zahynuli v Sartani, kde je aj deväť zranených, vrátane dieťaťa. O 58 zranených informovali úrady z Mariupolu.

17:44 Polícia v súvislosti s vojnou na Ukrajine upozorňuje občanov, že za propagáciu vojny hrozí 10 – 25 rokov až doživotie. Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete, informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

„Kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje či inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až 25 rokov či trestom odňatia slobody na doživotie,“ poukazuje polícia na príslušný paragraf Trestného zákona.

Zároveň upozorňuje, že ak takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. „A to aj za použitia špeciálnych jednotiek,“ podotkol Slivka.

Jedným z prvých prípadov, o ktorom polícia informuje, je vyhrážanie sa prezidentke Zuzane Čaputovej.

Čaputová Čítajte viac Muž sa Čaputovej vyhrážal popravou. NAKA po ňom pátra

17:27 Dvaja ľudia zahynuli pri zásahu bytového domu v Kyjeve raketou, informovali ukrajinské úrady. Pohotovostná služba tiež uviedla, že vážne zranenia utrpelo pri zásahu raketou ďalších šesť ľudí.

Bytovú budovu na juhozápadnom okraji mesta, neďaleko Medzinárodného letiska Kyjev-Žuľany, raketa zasiahla medzi 16. a 21. poschodím. Dva byty zničil oheň, pričom záchranné zložky evakuovali 80 ľudí.

17:23 Ruský postup na Ukrajine sa „pravdepodobne v dôsledku akútnych logistických ťažkostí a silného ukrajinského odporu“ dočasne spomalil, informuje o tom CNN.

Dobytie Kyjeva však „zostáva primárnym vojenským cieľom Ruska“, uvádza televízia. „Ruské sily obchádzajú najväčšie ukrajinské mestá, pričom nechávajú vojakov, aby ich obkľúčili a izolovali od okolitého sveta,“ dodáva.

Ukrajinská agentúra Unian zase informuje, že už asi 6 hodín stojí kolóna 370 jednotiek techniky ruskej armády pri obci Zdvizhivka, 37 kilometrov od Kyjeva. „Autá jazdia tam a späť, ale nehýbu sa smerom ku Kyjevu,“ povedal novinár Andrij Tsaplienka.

Pravdepodobne za to môže podľa Unianu Putinov rozkaz pozastaviť postup ruských vojsk na ukrajinské územie, o ktorom informoval hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

16:58 Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval západné krajiny, ako napríklad Nemecko, za prejavy „neústupčivého egoizmu“ tvárou v tvár vojny. Podľa Morawieckeho sú potrebné skutočne „zdrvujúce sankcie“, informovala agentúra AFP.

„Dnes nie je čas na akýsi neústupčivý egoizmus, svedkom ktorého sme v istých západných krajinách vrátane Nemecka, žiaľ,“ povedal Morawiecki v Berlíne pred schôdzkou so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom.

„Preto som sem prišiel… Otriasť svedomím Nemecka. Aby konečne rozhodli o sankciách, ktoré sú skutočne zdrvujúce,“ povedal poľský premiér reportérom.

16:51 Operačné veliteľstvo sever ukrajinskej armády na facebooku uviedlo, že zajalo veliteľa tankového práporu 35. motostreleckej brigády ruskej armády majora Leonida Petroviča Ščetkina. Informovala agentúra Unian.

Podľa informácií major prežil zázrakom útok na jeho tank, ktorý bol zničený.

"Absolvent Kazanskej vojenskej tankovej školy. Je ženatý, má dve deti,“ uviedla ukrajinská armáda a priložila Ščetkinove preukazy a aj jeho fotografiu po boji ako dôkaz zajatia.

16:39 Belgicko v rámci snahy Severoatlantickej aliancie posilniť svoje východné krídlo rozmiestni v Rumunsku 300 vojakov. Podľa agentúry Reuters to oznámil belgický premiér Alexander De Croo. Litovský minister obrany dnes uviedol, že Holandsko vyšle ďalších 70 vojakov do Litvy, aby posilnilo pobaltské jednotky NATO.

„Belgicko sa ujíma svojej zodpovednosti v rámci síl veľmi rýchlej reakcie NATO, ktorej prvky boli včera aktivované. V súčasnej fáze bude v Rumunsku nasadených 300 belgických vojakov,“ povedal na twitteri De Croo.

Belgicko podľa neho tiež podporí ukrajinskú armádu 2000 guľometmi a 3 800 tonami nafty. Ďalšími žiadosťami z Ukrajiny o pomoc sa jeho vláda zaoberá.

„Včera som hovoril s holandským premiérom. Do Litvy príde 70 holandských vojakov, pridajú sa k tým, čo už tu sú,“ uviedol litovský minister obrany Arvydas Anušauskas na tlačovej konferencii.

Aliancia už nejaký čas posilňuje počet vojakov na svojom východnom krídle a Spojené štáty vo štvrtok rozhodli o vyslaní ďalších 7000 príslušníkov americkej armády do Európy. V piatok sa prezidenti a premiéri krajín NATO na mimoriadnom videosummite zhodli, že v prípade potreby rozmiestnia v Európe ďalšie jednotky.

16:24 Ukrajinci žijúci v zahraničí a obyvatelia viacerých krajín sveta vyšli v sobotu do ulíc, aby sa pripojili k zhromaždeniam namiereným proti vojne.

protest Čítajte viac Zastavte Putina, zastavte vojnu, žiada svet

16:10 Autobusový dopravca Arriva Michalovce začal zabezpečovať bezplatný odvoz ukrajinských utečencov z hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Spravil tak po dohode s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina) a v koordinácii s predstaviteľmi ukrajinskej ambasády. TASR o tom informoval prezident združenia cestných dopravcov ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský, ktorého je Arriva členom.

Najväčší autobusový dopravca na Slovensku Arriva deklaroval ešte v piatok svoju pripravenosť pomôcť na slovensko-ukrajinskej hranici. Ak si to situácia vyžiada, okamžite posilní prímestské linky premávajúce v prihraničných oblastiach.

„Prípadne vyčleníme vozidlá prímestskej dopravy Košického samosprávneho kraja na prepravu vojnových utečencov z hraničných priechodov,“ uviedla pre TASR riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

16:03 Litovský prezident Gitanas Nauséda adresoval Rusku naliehavú výzvu na zastavenie bojov na území Ukrajiny, „aj keď sa už napáchalo toľko zla“. Vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti Nauséda povedal: „Je strašné vidieť, čo sa deje. Je strašné vidieť umierať ženy a deti“.

„Ničia sa kostoly. Za čo bojujete?“ pokračoval litovský prezident.

„Apelujem na vás, ľudia Ruska. Apelujem na vás, matky, ktorých synov posielajú umierať na Ukrajinu. Apelujem na vás, vojaci, ktorí bojujete vo vojne kto vie prečo… Ešte nie je neskoro. Aj keď sa už napáchalo toľko zla, stále nie je neskoro toto všetko zastaviť,“ uviedol litovský prezident.

15:55 So stupňovaním ukrajinskej krízy narastá nebezpečenstvo, že by sa ruská armáda mohla zamerať na satelity, aby prerušila komunikáciu a služby amerického polohovacieho systému GPS. Ohrozené môžu byť pritom ako vládne, tak aj komerčné družice, varuje šéf amerického Národného úradu pre prieskum (NRO), ktorý je jednou z tajných služieb Spojených štátov.

„Myslím, že dosť jasne vidíme, že Rusko je rozhodnuté urobiť to, čo chce na Ukrajine urobiť, a chce vyhrať,“ povedal Christopher Scolese už deň pred štvrtkovým zahájením ruskej agresie na Ukrajine. V tejto súvislosti upozornil, že je potrebné predpokladať, že Moskva môže svoje vojenské akcie rozšíriť aj do vesmíru.

NRO prevádzkuje špionážne satelity vlastnené americkou vládou, ale stále väčšie množstvo snímok a spravodajských informácií zhromažďujú a distribuujú komerčný prevádzkovatelia satelitov, ako je Maxar, Planet, BlackSky a ďalšie, takže akýkoľvek pokus narušiť schopnosť USA zhromažďovať informácie by mohol ovplyvniť súkromný aj verejný majetok.

Scolese konkrétne nekomentoval, aké kroky by Rusi mohli podniknúť, ale povedal, že si to možno ľahko predstaviť na ich správaní v minulosti. „Napríklad už vykonávajú rušenie GPS,“ poznamenal.

Potenciálnymi cieľmi sú podľa neho vládne aj komerčné satelitné systémy. „Povedal by som všetkým, že je dôležité ísť a zaistiť, aby vaše systémy boli bezpečné a aby ste ich veľmi pozorne sledovali, pretože my vieme, že Rusi sú efektívni kybernetickí aktéri,“ uviedol riaditeľ NRO.

„Je ťažké povedať, ako ďaleko zájdu, aby dosiahli svoje ciele. Ale je lepšie byť pripravený ako prekvapený,“ dodal.

15:43 Ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko, napríklad na individuálne účty, ale aj účty rôznych štátnych inštitúcií, médií či iných organizácií. Varuje pred tým slovenská polícia a vysvetľuje, že pre vojnu na Ukrajine prebieha naďalej i dezinformačná vojna. Prostredníctvom nej sa podľa polície pokúša Rusko ovplyvniť vnímanie reality u Slovákov.

Polícia v prvom rade odporúča preveriť si, od koho mail či správa prišla, či má odosielateľova adresa autentickú podobu. Varuje, aby ľudia neklikali na webové odkazy od neznámych odosielateľov.

„Ak vás aj váš priateľ nabáda a tlačí na to, aby ste klikli na odkaz, ktorý vám poslal, buďte obozretní – hekeri možno napadli jeho konto a zavírovaný odkaz posielajú v priateľovom mene,“ tvrdia policajti.

Všade tam, kde je to možné, radí polícia ľuďom používať dvojfaktorové overenie pri prihlasovaní.

15:31 Primátori hlavných miest krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a zakladajúci členovia Paktu slobodných miest vyjadrili spolupatričnosť s občanmi ukrajinských miest a obcí. Zároveň odsúdili ruskú agresiu a spoločne vyzvali na čo najprísnejšie sankcie.

„Zaväzujeme sa v rámci spolupráce medzi našimi mestami nájsť praktickú pomoc ukrajinským občanom a úradom za týchto mimoriadnych okolností. Chceme hlasno a jasne apelovať na svetových lídrov, aby zostali jednotní proti tomuto bezprecedentnému barbarskému činu a presadzovali čo najprísnejšie sankcie a kroky na zastavenie agresie na Ukrajine,“ uvádza sa vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísali primátor Bratislavy Matúš Vallo, primátor Prahy Zdeňek Hřib, primátor Varšavy Rafal Trzaskowski a primátor Budapešti Gergely Karácsony.

Primátori hlavných miest V4 si myslia, že sankcie by mali zahŕňať odstrihnutie Ruska od „životne dôležitej vysoko zabezpečenej“ platobnej siete SWIFT. Bez tvrdých opatrení podľa nich svet nedokáže toto „šialenstvo“ zastaviť. „Zaväzujeme sa taktiež sledovať situáciu a robiť všetko, čo je v našich silách na to, aby sme obmedzili podozrivé aktivity Ruskej federácie v našich mestách. Nedovolíme, aby zahraničná propaganda rozdelila naše spoločnosti a solidaritu s naším susedom Ukrajinou,“ skonštatovali.

Zároveň oznámili, že organizujú a pripravujú humanitárnu pomoc, preverujú ubytovacie kapacity pre očakávaných utečencov. Chystajú sa poskytnúť im psychologickú a právnu podporu. „Tieto aktivity koordinujeme aj medzi našimi mestami, pričom využívame osvedčené postupy našich partnerov,“ vyhlásili.

15:12 Británia prisľúbila, že bude pokračovať v dodávkach zbraní ukrajinskej armáde. Námestník britského ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey uviedol, že vďaka silnému odporu ukrajinských síl ruskí vojaci zrejme nedosiahli pokrok, v aký dúfali. Varoval však, že obrancov mesta čakajú „ďalšie dni, týždne, mesiace“ ťažkých bojov, keď sa ruský prezident Vladimir Putin snaží zvrhnúť ukrajinskú vládu.

„Bude to dlhá námaha. Bude to brutálne. Na našich televíznych obrazovkách uvidíme hrozné veci,“ povedal Heappey pre stanicu BBC. Podľa jeho slov hrozí, že Kremeľ sa vo svetle ukrajinského odporu uchýli k ťažšiemu bombardovaniu.

Heappey v televízii Sky News tiež odhalil, že britské ministerstvo obrany pracuje na pokyn premiéra Borisa Johnsona na plánoch podpory hnutia odporu a prípadnej exilovej vlády, ak Rusko napokon Ukrajinu ovládne.

Spojené kráľovstvo už poskytlo Ukrajine 2 000 protitan­kových striel a Heappey povedal, že pracujú na dodávkach ďalšej výzbroje do krajiny i koordinácii so zmienenými krajinami pri snahách dostať túto pomoc „do ukrajinských rúk“.

Britské ministerstvo obrany v dopoludňajšej správe o situácii na Ukrajine uviedlo, že ruské jednotky pokračujú v presune smerom na Kyjev, pričom väčšina týchto síl sa nachádza 30 kilometrov od centra ukrajinskej metropoly.

Ministerstvo dodalo, že Rusko zatiaľ nezískalo kontrolu nad vzdušným priestorom nad Ukrajinou. Poznamenalo tiež, že ruské straty „sú pravdepodobne ťažké“, pričom Ukrajina „naďalej kladie tvrdý odpor po celej krajine“.

15:02 Ozbrojené sily na základe rozhodnutia vlády nasadili 580 vojakov na pomoc Policajnému zboru, colnej a finančnej správe v štyroch sektoroch našej východnej hranice.

„Priamo na deviatich vytypovaných miestach na hranici a na existujúcich hraničných priechodoch plnia vojaci úlohy podľa potreby Policajného zboru,“ priblížil hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Súčasťou nasadených síl je podľa Zemanoviča aj päť taktických tímov civilno-vojenskej spolupráce. Ich špecialisti vytvárajú „komunikačný most“ medzi vojenskými a civilnými zložkami.

14:55 Estónsko sa pridáva k Poľsku a Českej republike a uzatvorí svoj vzdušný priestor pre Rusko, oznámila v sobotu vláda v Tallinne.

„Estónsko sa pridáva k iniciatíve Poľska a zakáže všetkým ruským leteckým spoločnostiam využívanie nášho vzdušného priestoru,“ povedal minister hospodárstva Taavi Aas pre rozhlasovú stanicu ERR. Ako dodal, v tejto súvislosti sa už pripravuje aj návrh príslušného rozhodnutia.

„Poľsko a Česká republika tak už urobili, a my vyzývame všetky krajiny Európskej únie, aby konali rovnako. Plány štátu vyvrheľov nemajú miesto na nebi demokracie,“ napísala estónska premiérka Kaja Kallasová na sociálnej sieti Facebook.

„Brutálny útok režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina na demokraciu a slobodu na Ukrajine je neodpustiteľný,“ zdôraznila Kallasová. Západ musí podľa nej izolovať Rusko „ekonomicky i politicky“.

14:50 Boje na Ukrajine podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl, generála Daniela Zmeka, zjavne nepostupujú podľa plánov Kremľa.

Ukrajina Rusko Invázia Spustenie Čítajte viac Zmeko: Kremeľ sa prerátal, boje na Ukrajine nejdú podľa plánov

14:38 Obyvatelia Ukrajiny aj vlastnými telami zastavujú postupujúce ruské tanky. O scénach pripomínajúcich okupáciu Československa v auguste 1968 informoval na twitteri bieloruský opozičný spravodajský portál Nexta.

14:29 Ruské vojenské jednotky podľa Kremľa v piatok pozastavili ofenzívu na Ukrajine, aby umožnili priestor na vyjednávanie. Dnes ale boje obnovili, pretože Ukrajina vyjednávať odmietla. Podľa tlačových agentúr to povedal hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov.

Hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v piatok večer poprel skoršie tvrdenia Moskvy, že odmietol ponuku zasadnúť za rokovací stôl. Hovorca ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov ale v piatok povedal, že Kyjev bol a stále je otvorený rozhovorom o pokoji zbraní a mieri.

Pomoc pre Ukrajinu

Ministerstvo vnútra zriadilo kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Ľudia môžu poskytnúť pomoc prostredníctvom mailu pomocpreukrajinu@minv.sk alebo telefonicky na čísle +4212/48 59 33 12.

Kontakty podľa MV slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci, ako šatstvo, oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti, potraviny a podobne, a ponuky ubytovania.

14:20 Vzhľadom na členstvo v NATO máme povinnosť ochraňovať jej hranice, uviedol expremiér Peter Pellegrini. Jeho strana Hlas súhlasí s pomocou vojsk NATO na našom území. Tento krok víta aj vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

Pellegrini Čítajte viac Remišová i Pellegrini vítajú posilnenie našej obrany vojakmi NATO

14:12 Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj informoval, že armáda v Kyjeve dobrovoľníkom rozdala viac ako 25-tisíc automatických pušiek a asi 10 miliónov nábojov, ručných protitankových granátov či granátov. „Kyjev sa ubráni sám,“ uviedol minister. Informoval o tom na twitteri bieloruský opozičný spravodajský portál Nexta.

14:02 Rusko uzatvára svoj vzdušný priestor pre lety z Bulharska, Českej republiky a Poľska. Rusko reaguje na rovnaké opatrenia, ktoré voči nemu v piatok zaviedli tieto krajiny.

Ruský letecký úrad Rosaviacia oznámil, že zákaz pre prepravcov z týchto krajín a prepravcov registrovaných v týchto krajinách sa vzťahuje na lety na územie Ruskej federácie vrátane preletov cez ruský vzdušný priestor. Opatrenie vstúpilo do platnosti o 15.00 h moskovského času (13.00 h SEČ).

Česká republika, Poľsko a Bulharsko v piatok v reakcii na ruskú inváziu Ukrajiny oznámili, že od polnoci nevpustia do svojho vzdušného priestoru žiadne lietadlo ruských aerolínií.

Podobné opatrenie v reakcii na ruskú inváziu prijala vo štvrtok Británia, ktorá zakázala lietadlám ruskej spoločnosti Aeroflot pristávať na letiskách v Spojenom kráľovstve. Moskva následne zakázala vstup do svojho vzdušného priestoru všetkým lietadlám spojeným s Britániou vrátane tranzitných letov.

Moldavsko, ktoré susedí s Ukrajinou, v dôsledku ruskej invázie uzavrelo vo štvrtok svoj vzdušný priestor.

13:50 Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruska Dmitrij Medvedev varoval, že Moskva by mohla na sankcie Západu reagovať aj odstúpením od dohody o jadrových zbraniach, ktorá obmedzuje americké a ruské jadrové arzenály. Medvedev tiež označil sankcie zo strany USA, Európskej únie a ďalších štátov uvalené na Rusko za odzrkadlenie západnej „politickej impotencie".

Vo vyjadrení na svojej stránke na ruskej sociálnej sieti VKontakte Medvedev uviedol, že sankcie by mohli Moskve dať dôvod na úplné prehodnotenie jej vzťahov so Západom a naznačil možnosť zrušenia diplomatických kontaktov so západnými krajinami a povedal, že „nie je osobitne nutné udržiavať diplomatické vzťahy". „Môžeme sa na seba navzájom pozerať ďalekohľadmi a zameriavačmi na streľbu," dodal.

13:41 Francúzske námorné sily v noci v Lamanšskom prielive zadržali nákladnú loď nesúcu automobily, ktorá smerovala do ruského mesta Petrohrad. Loď zadržali na základe možného porušenia sankcií, ktoré Európska únia zaviedla voči Rusku, informuje BBC.

Loď plaviacu sa pod ruskou vlajkou, ktorá vyplávala z francúzskeho mesta Rouen, francúzske sily eskortovali do prístavného mesta Boulogne-sur-Mer na severe Francúzska, píše AFP s odvolaním sa na francúzske úrady.

Ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku žiada od francúzskych úradov vysvetlenie incidentu, píše BBC s odvolaním sa na správy ruských médií.

13:34 Holandsko presúva svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do susedného Poľska a rozšíri vojenskú pomoc Kyjevu o 200 protili­etadlových rakiet Stinger. Oznámila to holandská vláda.

Ministerstvo zahraničných vecí v Haagu pripomenulo, že holandskú ambasádu už pred týždňom presunuli z Kyjeva do západoukrajinského Ľvova, kde sa však tiež „zhoršuje bezpečnostná situácia“.

Rozhodnutie dodať Ukrajine „čo najskôr“ 200 rakiet Stinger typu zem-vzduch, ktoré sú určené proti lietadlám a vrtuľníkom, prijala holandská vláda v skrátenom konaní po žiadosti Kyjeva.

Holandsko už predtým súhlasilo, že na Ukrajinu dodá zbrane a vojenskú techniku vrátane 100 ostreľovacích pušiek s 30 000 kusmi munície, ako aj radarových zariadení a detektorov mín. Časť tejto pomoci odoslali v sobotu, zvyšok pre „logistické problémy“ bude nasledovať neskôr.

Holandsko okrem toho ponúklo Ukrajine pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, pričom holandské vojenské lietadlá vyslané na hliadkovanie vo vzdušnom priestore NATO vo východnej Európe v piatok absolvovali svoj prvý celý deň v službe, uviedlo holandské ministerstvo obrany.

13:28 Minister obrany Jaroslav Naď vyvrátil hoaxy, že jeho rezort povoláva pre vojnu na Ukrajine civilné obyvateľstvo do záloh. Vyjadrenia o mobilizácii označil za klamstvá. Vyzval ľudí, aby im nepodliehali. „Dostal som ráno správy, zjavne ide o koordinovaný systém strašenia ľudí, že prebieha mobilizácia civilného obyvateľstva a že sa majú Slováci hlásiť do služby a keď to tak nebude, hrozia vysoké tresty. Je to klamstvo,“ povedal Naď a deklaroval, že všetky bezpečnostné zložky budú krok po kroku pátrať po ľuďoch, ktorí dezinformácie spustili.

Eduard Heger a Jaroslav Naď Čítajte viac Od 12. na Slovensku platí mimoriadny stav

13:16 Jelizaveta Peskovová, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila na sociálnej sieti Instagram príbeh (story), v ktorom odmietla vojnu, neskôr ho ale vymazala. Peskovová použila hashtag “nie vojne” napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Peskovovovej otec Dmitrij robí dlhé roky hovorcu prezidentovi Putinovi.

Na tému upozornili poľský spravodajský portál Wyborcza.pl aj reportér televízie BBC Francis Scarr pracujúci v Moskve.

Tento incident môže byť podľa amerického portálu Insider pravdepodobne „hlboko zahanbujúci pre Peskova a Putinov širší okruh“. Okrem samotného ruského prezidenta patrí Peskov medzi najviac mediálne viditeľných predstaviteľov Kremľa, ktorý tvrdo obhajuje rozhodnutie Moskvy o ruskej invázii na Ukrajinu a zároveň ostro kritizuje Spojené štáty a západných spojencov, napísal Insider.

Peskovová je v súčasnosti viceprezidentkou Nadácie pre rozvoj rusko-francúzskych historických iniciatív.

13:00 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko rozšíril zákaz vychádzania v hlavnom meste. S platnosťou od soboty bude platiť od 17:00 do 8:00. Doteraz platil od 22:00 do 7:00.

„Všetci civilisti, ktorí budú na ulici počas zákazu vychádzania, budú považovaní za členov nepriateľských sabotážnych a prieskumných skupín,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom agentúrou Unian.

12:48 Košický samosprávny kraj má ako subjekt krízového riadenia pre potreby ubytovania vojnových utečencov okamžite k dispozícii šesť zariadení s navýšenou kapacitou 404 miest. Ide o turistické ubytovne v Rožňave, vo Viničkách, v Rozhanovciach, v Sobranciach a Spišskej Novej Vsi. Kraj má k dispozícii aj Školu v prírode v Kysaku, ktorá slúžila ako karanténne zariadenie počas prvej vlny pandémie. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

12:40 Rusko by mohlo v reakcii na sankcie prijaté Západom zabaviť majetok podnikov a občanov zo Spojených štátov, krajín Európskej únie a ďalších štátov. Uviedol to bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz podpredsedom bezpečnostnej rady. Za nespravodlivé označil piatkové rozhodnutie pozastaviť členstvo Ruska v Rade Európy.

Medvedev tiež poznamenal, že zahraničie Rusko straší zabavovaním peňazí ruských občanov a podnikov. Rusko podľa neho na takéto jednanie odpovie zrkadlovo.

„(Odpovieme) zabavením prostriedkov cudzincov a zahraničných spoločností v Rusku podľa starého princípu,“ napísal Medvedev na sociálnej sieti VKontakte. „A možno znárodnením majetku osôb, ktoré majú registráciu v nie priateľských jurisdikciách. Ako sú USA, štáty EÚ a rad krajín anglosaského sveta, ktoré s tým súhlasia,“ citovala Medvedeva agentúra TASS.

„Rada Európy a Parlamentné zhromaždenie Rady Európy pozastavila členstvo Ruska. Strašná nespravodlivosť,“ napísal Medvedev. Podotkol ale, že je to dobrá príležitosť na to, aby Rusko mohlo za sebou „buchnúť dverami“ a obnoviť množstvo dôležitých inštitútov, napríklad trest smrti v prípade ťažkých zločinov.

12:33 Bratislavské Staré Mesto zbiera spacie vaky a karimatky pre ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk. O pomoc mestskú časť požiadali z radnice toho ukrajinského mesta nachádzajúceho sa 150 kilometrov od Slovenska. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

„Oslovili nás z radnice ukrajinského mesta Ivano-Frankivsk s prosbou o pomoc v súčasnej ťažkej situácii. Veľmi by im pomohli spacie vaky a karimatky pre tých, ktorí ostali bez strechy nad hlavou, pre tých, ktorí v obave o život opustili svoje domovy a ukrývajú sa v azylových centrách, úkrytoch či bunkroch,“ približuje mestská časť.

Potrebné veci je možné priniesť do staromestských centier kultúry a vzdelávania na Školskej a Gaštanovej ulici, ale tiež na miestny úrad na Vajanského nábreží.

12:31 Trnavská automobilka Stellantis Slovakia je pripravená vyjsť v ústrety potrebám svojich kmeňových ukrajinských zamestnancov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Informoval o tom hovorca Peter Švec.

„Naši ukrajinských kolegov ubezpečujeme, že stále majú istotu zamestnania. V prípade, ak si potrebujú zobrať voľno, vieme vyhovieť,“ uviedol. Spoločnosť je pripravená pomôcť aj spôsobom poskytnutia ubytovania a zamestnania rodinným príslušníkom, ak ich chcú ukrajinskí zamestnanci priviezť na Slovensko. Má možnosti vo vlastných ubytovacích zariadeniach, na pracovné posty v automobilke môžu nastúpiť v prípade záujmu umiestniť sa na slovenskom pracovnom trhu po náležitom zaškolení.

„V tejto chvíli chceme vyjadriť podporu kolegom z Ukrajiny, ich blízkym, ako aj všetkým ľuďom, ktorí trpia pre konflikt v ich vlasti,“ doplnil hovorca.

12:28 Rozhodnutie vylúčiť Rusko z globálneho platobného systému SWIFT bude urobené do niekoľkých dní, povedal agentúre Reuters guvernér jednej z centrálnych bánk v eurozóne. Podobne hovorila aj litovská premiérka Ingrid Šimonytéová, ktorá uviedla, že západní partneri sa približujú k rozhodnutiu Rusko od systému odstrihnúť. Tento krok sa podľa médií zrejme rozhodlo podporiť novo aj Taliansko, ktoré bolo doteraz proti.

plyn, gajary Čítajte viac Prijaté sankcie voči Rusku sa Slovenska priamo podstatne nedotknú, tvrdia analytici

„SWIFT je len otázkou času, veľmi krátkej doby, dní,“ povedal guvernér centrálnej banky, ktorý si neželal byť menovaný. „Je to dostatočné? Nie. Je to nevyhnutné? Rozhodne. Sankcie majú zmysel iba vtedy, ak to bude pre obe strany znamenať náklady. A toto bude nákladné,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým oznámil, že taliansky premiér Mario Draghi počas spoločného telefonátu odpojenie Ruska od systému SWIFT podporil. Rím bol doteraz proti. Taliansky premiér to zatiaľ sám takto otvorene nepovedal, ale líder talianskej Demokratickej strany Enrico Letta na twitteri napísal, že „Mario Draghi potvrdil, že Taliansko podporí vylúčenie Ruska zo systému SWIFT.“

Denník The Guardian napísal, že odrezanie Ruska od systému SWIFT sa stalo pravdepodobnejším po tom, čo s návrhom súhlasil Cyprus. Litovská premiérka Šimonytéová uviedla, že sa zdá, že proti tomuto kroku už nezostáva žiadny silný odpor.

12:14 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za „napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny“. Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta, informuje agentúra AFP.

Roskomnadzor vo svojom vyhlásení viacero nezávislých médií vrátane televízie Dožď a nezávislých novín Novaja Gazeta obvinil zo šírenia „nespoľahlivých spoločensky významných nepravdivých informácií“ o ostreľovaní ukrajinských miest ruskou armádou a o úmrtiach civilistov, píše AFP.

Federálna služba svojimi krokmi reaguje na žiadosť úradu generálnej prokuratúry. Roskomnadzor podľa svojich vyjadrení začal administratívne vyšetrovanie v spojitosti so šírením nespoľahlivých spoločensky významných informácií.

12:08 Prezident Volodymyr Zelenskyj v ďalšom príhovore zverejnenom na facebooku uviedol, že ukrajinská „armáda a ľud porušili plán okupantov z Ruskej federácie, ktorí chceli v Kyjeve umiestniť bábky ako v okupovanom Donecku“, informuje agentúra Unian.

„Tento apel môžem začať dobrou správou: prežili sme! A úspešne odrážame nepriateľské útoky. Boje pokračujú v mnohých mestách a okresoch nášho štátu, ale vieme, že bránime krajinu, pôdu, budúcnosť detí. Kyjev a kľúčové mestá v okolí hlavného mesta sú pod kontrolou našej armády. Okupanti chceli zablokovať srdce nášho štátu a umiestniť svoje bábky do Kyjeva tak, ako v Donecku. Narušili sme ich plán. Nezískali pred nami žiadnu výhodu,“ povedal prezident.

12:07 Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že Slovensko čoskoro uzemní ruské Migy a technikom „sa poďakujeme a pošleme ich domov“. Slovensko bude chrániť „náš geograficky blízky spojenec“, povedal.

Eduard Heger a Jaroslav Naď Čítajte viac Od 12. na Slovensku platí mimoriadny stav

11:45 Z Ukrajiny do Poľska ušlo od začiatku invázie už zhruba 100-tisíc ľudí. Podľa agentúry Reuters to novinárom povedal námestník poľského ministra vnútra Pawel Szefernaker. Zástupkyňa vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Kelly Clementsová v rozhovore so CNN v noci na dnešok uviedla, že vojna z Ukrajiny vyhnala tento týždeň do okolitých krajín už vyše 120-tisíc ľudí, najviac práve do Poľska.

V piatok popoludní vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi povedal, že za prvé necelé dva dni bojov utieklo z Ukrajiny vyše 50-tisíc ľudí. Ďalšie tisíce mieria do Moldavska, Rumunska, Maďarska a na Slovensko. Väčšinou ide o ženy a deti, muži vo veku od 18 do 60 rokov musia vo svojej vlasti zostať a bojovať. Ukrajinský prezident Volodymar Zelenskyj totiž nariadil mobilizáciu.

hranica, Ukrajina, utečenci ukrajinci vyšné nemecké Čítajte viac Z Ukrajiny prichádzajú matky s deťmi

Celkom UNHCR odhaduje, že by mohlo z Ukrajiny kvôli vojne utiecť až päť miliónov ľudí. „Pracujeme s odhadmi od jedného do troch miliónov (utečencov, ktorí zamieria) do Poľska… a scenárom s jedným až piatimi miliónmi v súčte všetkých susediacich krajín,“ uviedla v piatok hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Shabia Mantoová.

11:38 Pri raketovom útoku na výškovú obytnú budovu v Kyjeve utrpelo zranenia najmenej šesť civilistov, informovali podľa tlačovej agentúry AP miestni hasiči.

Podľa hasiča Petra Prokopova, ktorý sa podieľal na záchranných prácach, zasiahlo budovu na juhozápadnom okraji mesta, neďaleko Medzinárodného letiska Kyjev-Žuľany, medzi 16. a 21. poschodím. Dva byty zničil oheň, pričom záchranné zložky evakuovali 80 ľudí.

11:28 Veľvyslanectvo v Kyjeve zostáva naďalej funkčné v minimalistickom zložení pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina. Oznámil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

„Som hrdý na našich diplomatov a kolegu z Ministerstva obrany SR, ktorí zostávajú v Kyjeve, lebo sami požiadali o to, aby tam vo veľmi zložitých podmienkach pomohli našim občanom, ktorí hľadajú útočisko na našom veľvyslanectve,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Na veľvyslanectve SR v Kyjeve hľadajú útočisko aj občania iných krajín Európskej únie a aj iných štátov. "Pomôžeme v rámci kapacít na veľvyslanectve komukoľvek,“ vyhlásil Korčok. Situáciu v Kyjeve ministerstvo permanentne vyhodnocuje.

Zároveň potvrdil, že slovenský diplomatický konvoj vypravený v piatok z Kyjeva je v bezpečí na území Rumunska a smeruje na Slovensko.

11:15 Poľsko odmieta nastúpiť proti Rusku na marcové semifinále baráže o postup na majstrovstvá sveta vo futbale.

Rusko, Poľsko, futbal Čítajte viac Proti Rusom nikdy! Poliaci odmietajú hrať baráž o účasť na MS 2022

11:04 Vláda vyhlásila na území Slovenska mimoriadnu situáciu. Rozhodla tak z dôvodu situácie spojenej s prílevom utečencov z Ukrajiny.

Eduard Heger a Jaroslav Naď Čítajte viac Od 12. na Slovensku platí mimoriadny stav

11:02 Slovenské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko pri útoku používa aj zakázanú muníciu.

Podľa informácií rezortu má ísť o balistickú raketu Tochka série 9M79 s kazetovou bojovou hlavicou 9N123. Raketa bola použitá pri útoku na nemocnicu vo Vuhledare z 24. februára 2022, pri ktorom zahynuli štyria ľudia a ďalší desiati boli zranení.

„Kazetová munícia je zakázaná medzinárodným dohovorom práve kvôli jej zničujúcemu účinku a dlhotrvajúcim následkom pre civilné obyvateľstvo, ktoré trvá aj po skončení konfliktu,“ napísalo ministerstvo na facebooku.

10:53 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda. O darovanie materiálu požiadala Ukrajina.

Ministerstvo obrany SR preto navrhlo darovať vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur a taktiež materiál vo vlastníctve Štátnych hmotných rezerv SR v hodnote 8,4 milióna eur.

Slovensko chce aj týmto spôsobom pomôcť Ukrajine, ktorá čelí vojenskému útoku zo strany Ruska.

10:46 Podľa ukrajinského ministra zdravotníctva Viktora Ljaška bolo doteraz počas ruskej invázie zabitých celkovo 198 Ukrajincov vrátane troch detí.

Ďalších 1 115 ľudí utrpelo zranenia, medzi nimi 33 detí, uviedol minister na facebooku.

10:32 Maďarský minister zahraničia navrhol Budapešť ako možné dejisko rokovaní medzi lídrami Ruska a Ukrajiny. V piatok v noci to Péter Szijjártó uviedol vo videu na sociálnej sieti Facebook s tým, že to navrhol vládam oboch krajín a ani jedna to neodmietla. „Úprimne dúfam, že sa podarí v priebehu niekoľkých hodín alebo dní dosiahnuť dohodu a začať diskusie. Čím skôr sa začnú rokovania, tým skôr bude mier a tým menej ľudí bude musieť zomrieť vo vojne,“ vyjadril sa šéf maďarskej diplomacie.

10:27 Spojené štáty a Kanada avizujú uvalenie sankcií na ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničia Sergeja Lavrova pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Pridávajú sa k Európskej únii, ktorá tak spravila v piatok, a Veľkej Británii. Európske sankcie zahŕňajú zmrazenie majetku, americké budú podľa hovorkyne Bieleho domu mať aj cestovný zákaz.

Sankcie oznámila aj Austrália, ktorá sa zamerala na všetkých 339 členov ruského parlamentu a osem ruských oligarchov blízkych Putinovi. Canberra tiež zvažuje sankcie proti Putinovi a Lavrovovi. Reštriktívne opatrenia Austrália prijíma aj v prípade kľúčových členov vlády v Bielorusku za to, že pomohli pri ruskej invázii a Ukrajinu.

10:23 Česká vláda schválila vojenskú pomoc Ukrajine. Ako oznámilo ministerstvo obrany v Prahe, ide o guľomety, samopaly, ostreľovacie pušky, pištole a príslušnú muníciu v hodnote 188 miliónov českých korún, informuje na svojom webe český Deník N.

Podľa vyjadrenia ministerstva česká vláda zabezpečí aj okamžitú dopravu tejto pomoci na miesto, ktoré si určí ukrajinská strana.

Český vicepremiér Vít Rakušan pre Deník N uviedol, že jeho krajina „vo veľmi skorom čase“ dodá Ukrajine aj delostreleckú muníciu, ktorú jej pôvodne prisľúbila, ktorá však zatiaľ zostáva v ČR.

„Vláda schválila aj dodávku pohonných hmôt, o ktorú v našom rozhovore požiadal pán veľvyslanec,“ doplnil Rakušan.

Podľa jeho slov bude musieť česká vláda pre napätú situáciu na Ukrajine musieť čoskoro aktivovať aj ďalšie stupne pripraveného scenára svojej reakcie, pričom sa snaží vyhovieť potrebám Ukrajiny a pripravuje sa na príchod prvých utečencov.

10:18 V súvislosti s mimoriadnou situáciou na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici, vyvolanej vojenským konfliktom na Ukrajine, zabezpečí Prešovský samosprávny kraj od soboty 26. februára až do odvolania bezplatnú prepravu ukrajinských občanov smerujúcich na územie Slovenska.

Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, bezplatná preprava sa týka všetkých spojov zmluvných dopravcov SAD Humenné, SAD Prešov, BUS Karpaty a SAD Poprad, pričom jedinou podmienkou je preukázanie sa ukrajinským štátnym občianstvom. Župa bude podľa hovorkyne na dennej báze monitorovať počty cestujúcich v autobusových spojoch na trasách z hraničných prechodov smerom do vnútrozemia Slovenska, aby tak v prípade potreby okamžite zabezpečil adekvátne posilnenie spojov.

Jeleňová nevylúčila, že z dôvodu posilnenia spojení pre potreby vojnových utečencov dôjde k obmedzeniu niektorých pravidelných spojov pre cestujúcu verejnosť v Prešovskom kraji.

10:12 Za posledných 24 hodín na hranici s Ukrajinou vybavili 10 526 vstupov na územie Slovenska. Pred vojenským konfliktom pritom polícia evidovala 1 444 vstupov denne. Informoval policajný hovorca Michal Slivka.

„Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, v súčasnosti sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až desať hodín,“ priblížil hovorca.

10:07 Ukrajinské ozbrojené sily spôsobili podľa vlastného vyjadrenia ruským jednotkám od začiatku invázie ťažké straty. Zabitých bolo 3500 ruských vojakov a zajatých ďalších 200, oznámila ukrajinská armáda.

Okrem toho bolo zničených 14 ruských lietadiel, osem vrtuľníkov, 102 tankov a viac ako 5 30 ďalších vojenských vozidiel, uviedla armáda. Informovali agentúry DPA, AFP a AP, ktoré pripomenuli, že tieto údaje nemožno nezávisle overiť – rovnako ani údaje od ruskej armády. Tá v sobotu ráno uviedla, že počas noci „presnými“ riadenými strelami dlhého dosahu útočila na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru zo vzduchu i mora.

Hovorca ruského ministerstva obrany uviedol, že počas tretieho dňa ruské jednotky „plne obsadili“ mesto Melitopol na juhovýchode susednej krajiny. Celkovo podľa neho zničili vyše 820 vojenských objektov na Ukrajine vrátane 14 letísk, 48 radarových staníc a 24 protivzdušných systémov S-300 a Osa. Zostrelili tiež údajne sedem stíhačiek, sedem vrtuľníkov a deväť dronov a zničili 87 tankov a ďalších obrnených vozidiel.

Bližšie informácie o svojich stratách pri bojoch Rusko neposkytlo.

9:41 V noci na sobotu sa pri bojoch o Kyjev zranilo 35 Ukrajincov vrátane dvoch detí, informoval starosta hlavného mesta Vitalij Kličko. Nie je jasné, či ide o civilistov alebo aj vojakov, uvádza BBC.

Kličko tiež uviedol, že v Kyjeve momentálne nie je žiadna významnejšia ruská vojenská prítomnosť, ale povedal, že ruské sabotérske skupiny sú aktívne.

Starosta informoval, že kyjevské metro bude využívané už len ako kryt pred bombardovaním.

9:26 Pri bombardovaní Kyjeva zasiahla raketa obytný dom na Lobanovského ulici. Informovala podľa agentúry Unian správa hlavného mesta. Útok si vyžiadal obete, ich počet známy nie je. Na mieste zasahujú záchranné zložky.

Raketa zasiahla oblasť 17 až 18 poschodia. Prebieha evakuácia.

9:12 Evakuačná kolóna slovenského zastupiteľského úradu z Kyjeva bezpečne prekročila hranice do Rumunska. Oznámil to na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). K evakuačnej kolóne sa podľa ministra pridali aj „kolegovia zo slovinského veľvyslanectva v Kyjeve“.

9:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu skoro ráno na twitteri zverejnil ďalšie video, na ktorom sám seba nakrútil v uliciach Kyjeva. Snažil sa tak vyvrátiť nepravdivé informácie zo sociálnych sietí, že sa vzdal. Boje o ukrajinskú metropolu medzitým pokračujú. Na twitteri Zelenskyj tiež uviedol, že ráno hovoril s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a že na ceste sú ďalšie zbrane a vybavenie od partnerov Ukrajiny.

„Nový deň na diplomatickom fronte sa začal konverzáciou s Emmanuelom Macronom. Zbrane a vybavenie od našich partnerov sú na ceste na Ukrajinu. Protivojnová koalícia funguje!“ napísal v sobotu ráno na twitteri Zelenskyj.

Krátko predtým zverejnil video pred budovou v centre Kyjeva naproti prezidentskému úradu. „Na sociálnych sieťach sú informácie, že som vyzval armádu, aby zložila zbrane,“ povedal ukrajinský prezident. „Som tu, nezložili sme zbrane, budeme brániť vlasť,“ dodal Zelenskyj.

8:40 Samit Severoatlantickej aliancie (NATO) bol silným odkazom jednoty a zhody medzi 30 krajinami, ktorých je Slovensko súčasťou. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. „Vladimír Putin dúfal, že nás rozdelí, dnes sme však jednotnejší, ako kedykoľvek predtým. A sme odhodlaní brániť naše krajiny, našu suverenitu a našich občanov. Lebo útok na Ukrajinu je aj útokom na demokratické hodnoty našich krajín,“ povedala hlava štátu.

Prezidentka v piatok prostredníctvom online rokovania zastupovala Slovensko na mimoriadnom samite lídrov NATO. K online rokovaniu sa pripojila z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, tzv. Bukureštskej deviatky (B9). Jej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

„Aj ich občania majú obavy. Ale spoločnú energiu a odhodlanie, ktoré sme cítili na konci samitu, si nesiem aj na Slovensko. Stojíme pri Ukrajine, budeme jej pomáhať a brániť ju účinnými sankciami voči Rusku, posilníme obranyschopnosť celej východnej hranice Aliancie a hlavne, nevzdáme sa,“ zhrnula prezidentka Čaputová.

Lídri členských krajín NATO na piatkovom samite vyhlásili, že Moskva o svojich zámeroch v spojitosti s Ukrajinou klamala. V spoločnom vyhlásení informovali, že Severoatlantická aliancia zvýši – v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine – počet svojich vojakov nasadených vo východnej Európe.

8:20 Rusko v noci podľa očakávania vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu. Návrh rezolúcie, ktorý predložili Spojené štáty a Albánsko, okrem iného požadoval okamžité stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. Čína, India a Spojené arabské emiráty sa hlasovania zdržali. Český veľvyslanec pri OSN Jakub Kulhánek oznámil, že návrhu rezolúcie vyjadrilo oficiálne podporu viac ako 80 štátov. Po hlasovaní sa 50 krajín pripojilo k spoločnému vyhláseniu, podľa ktorého Rusko zneužilo svoje právo veta, aby rezolúciu zablokovalo.

7:15 Kyjevská radnica v sobotu ráno vyzvala obyvateľov, aby zostali v krytoch, pretože v uliciach sa bojuje. Ak sú doma, tak nech sa radšej nepribližujú k oknám a nevychádzajú na balkóny. Avšak od úradov zaznievajú aj rozporuplné informácie: zatiaľ čo štátna správa uisťuje, že sa žiadny nepriateľ do mesta nepredral, armádne veliteľstvo ohlásilo zničenie ruskej kolóny takmer v centre metropoly, poznamenal server BBC na svojej ruskojazyčnej stránke. Správy na sociálnych sieťach však naznačujú, že ráno prepukli v uliciach skutočné boje, explózie a streľba sa blížia k centru, upozornil web BBC News. Tvrdé boje sa podľa agentúr zvádzajú na prístupoch k hlavnému mestu a na jeho predmestiach.

6:22 Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün vyhlásil, že Peking je „hlboko znepokojený“ posledným vývinom situácie na Ukrajine. Uviedla to v sobotu agentúra DPA. „Už to prerástlo do takého bodu, ktorý si neželáme vidieť,“ povedal Čang Ťün počas výnimočného zasadania Bezpečnostnej rady OSN v piatok. „Sme toho názoru, že zvrchovanosť a územná celistvosť všetkých štátov by sa mala rešpektovať a ciele a princípy Charty OSN kolektívne dodržiavať,“ dodal. V piatok Bezpečnostná rada OSN hlasovala o rezolúcii odsudzujúcej ruskú agresiu v Ukrajine. Rusko schválenie rezolúcie vetovalo, zatiaľ čo Čína sa hlasovania zdržala. Agentúra DPA píše, že diplomati zo Západu to vnímajú ako úspech v snahe diplomaticky izolovať Rusko a vraziť klin medzi Moskvu a Peking.

5:49 Na Ukrajinu dorazila kolóna kamiónov naložených muníciou a zbraňami, ktoré Poľsko odovzdalo Ukrajine, uviedli médiá s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb a poľského ministra obrany. „Podporujeme Ukrajincov, sme solidárni a rozhodne odmietame ruskú agresiu,“ uviedol minister Mariusz Blaszczak.

Prvá zásielka obsahuje osem bezpilotných lietadiel, stovku mínometov kalibru 60 milimetrov aj s 1 500 nábojmi, 1 770 nábojov do húfnic kalibru 152 milimetrov, viac ako 30 000 nábojov do protilietadlových diel ráže 23 milimetrov. Kyjev očakáva, že Poľsko ešte dodá 10 000 útočných pušiek Grot a protitankové riadené strely Javelin americkej výroby, čo ale závisí od toho, či USA sľúbia, že Poľsku dodajú nové strely.

Denník pripomenul, že Ukrajinci dostávajú čoraz viac zbraní z krajín Severoatlantickej aliancie, napríklad Litovci poskytli útočné pušky pre domobranu a Briti poslali do Kyjeva dvetisíc protitankových striel NLAW, ktoré majú pomôcť k odrazeniu ruského útoku na metropolu.

5:28 Vláda Spojených štátov je pripravená pomôcť ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému opustiť Kyjev a zabrániť tak, aby ho zajali alebo zabili postupujúce ruské sily. Prezident však zatiaľ odmieta opustiť Kyjev aj krajinu, informoval denník The Washington Post.

Volodymyr Zelenskyj, invázia Čítajte viac Putinovov terč č. 1. USA mu ponúkli evakuáciu, Zelenskyj v Kyjeve zostáva

4:50 V hlavnom meste Ukrajiny sa bojuje. Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti (Majdan) a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta.

Ukrajinské médiá informujú taktiež o streľbe, pričom „extrémne tvrdý boj“ prebieha neďaleko kyjevskej zoologickej záhrady. Na kyjevskej ulici Víťazstva je na videách vidno horiace vozidlá.

Ruské jednotky sa približujú ku Kyjevu z východu a severu.

Ukrajinská protivzdušná obrana vyhlásila, že sa jej podarilo zostreliť neďaleko Kyjeva dve nákladné lietadlá Il-76 s ruskými výsadkármi. Nie je známe, koľko výsadkárov bolo celkovo na palube.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko označil situáciu v meste za „hrozivú“ a dodal, že ukrajinskí vojaci strážia mosty a všetky dôležité prístupové body.

„Dnešná noc bude najťažšia, nesmieme prísť o hlavné mesto,“ povedal v krátkom videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred začatím ruského útoku na Kyjev. Dodal, že o osude krajiny sa rozhodne túto noc.

VIDEO: Prezident Ukrajiny Zelenskyj: Sme tu a budeme sa brániť.

Video

Ruské nálety sa podľa ukrajinských médií snažia vyradiť tepelnú elektráreň v Kyjeve. Počuť výbuchy aj streľbu z automatických zbraní. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery horiacich vozidiel na kyjevskej triede Víťazstva. Podľa armádneho velenia sa tieto útoky podarilo odraziť. Jednotlivé incidenty sú podľa ukrajinských a zahraničných médií súčasťou prebiehajúcej bitky o ukrajinské hlavné mesto.

„Nové výbuchy v Kyjeve sú pokusy Rusov zničiť tepelnú elektráreň TEC-6. Protivzdušná obrana zatiaľ útoky odráža,“ povedal denníku Ukrajinska pravda nemenovaný člen vojenského velenia o piatich výbuchoch, ktoré nasledovali po sebe s intervalom troch až piatich minút.

Ruské raketové útoky podľa agentúry Unian cielili na vojenskú jednotku, nachádzajúcu sa blízko stanice metra Berestejska. Armádne velenie neskôr ohlásilo, že „útok bol odrazený“. Streľba z automatických zbraní sa podľa správ zo sociálnych sietí rozliehala aj pri zoologickej záhrade.

mier-ukrajine-2

Podľa poradcu ministra vnútra Viktora Andrusiva bolo v Kyjeve počas piatku zabitých okolo 60 diverzantov, napísala Ukrajinská pravda s tým, že išlo o diverznú a prieskumnú skupinu Rusov, ktorí sa vydávali za jednotku ukrajinskej domobrany.

Výbuchy sa podľa správ zo sociálnych sietí ozývajú aj zo štvrte, ležiacej na pol cesty medzi západným okrajom mesta a centrom. Objavujú sa aj správy o streľbe na juhozápadnom okraji metropoly a o pokračujúcej streľbe na severných predmestiach, poznamenala ruská redakcia BBC. Tvrdé boje sa odohrávajú v centre mesta Vasylkiv, ktoré leží asi 30 kilometrov od Kyjeva, dodala s odvolaním sa na tamojšiu starostku.

S prepuknutím bojových operácií v Kyjeve ľudia masové utekajú z hlavného mesta a na výpadovkách do Ľvova na západe krajiny sa vytvárajú obrovské zápchy, napísala agentúra Unian. „Autá sa pohybujú rýchlosťou 15 kilometrov za tri hodiny,“ napísala Ukrajinská pravda. Niektorí motoristi autá opúšťajú a pokračujú pešo, iní sa rozhodli prespať pod holým nebom v poliach či v autách.

mier-ukrajine-2

Vážení čitatelia Pravdy, na Ukrajine je vojna. Redakcia Pravda útok Putinovho Ruska na nášho suseda, medzinárodne uznaný štát, odsudzuje. Rázne, nekompromisne a jasne. Vyzývame na zastavenie všetkých vojenských operácií, rokovanie a mier. Snažíme sa vám prinášať vždy aktuálny, objektívny a overený obsah. Rešpektujeme, že každý môže mať na dianie na Ukrajine a jeho príčiny vlastný názor. Debata však musí mať zmysel, byť kultivovaná a slušná. Extrémistické a nenávistné komentáre, hoaxy šíriace paniku, do nej nepatria. Napriek tomuto pravidlu ho niektorí diskutéri porušujú. Takéto príspevky skryjeme. Pri veľkom množstve takýchto komentárov však všetky skryť nedokážeme, no zároveň nechceme možnosť debaty a vášho komentovania pod príspevkami úplne vypnúť a ukrátiť vás tak o slobodu prejaviť váš názor. Preto vás dôrazne žiadame, aby ste v diskusiách vážili vaše vyjadrenia. Pri nerešpektovaní základov slušného ľudského správania sa budeme nútení zablokovať komentovanie pod príspevkom. Buďte prosím v komentároch ohľaduplní, slušní, ľudskí. Ďakujeme.

© Autorské práva vyhradené

5k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Kyjev #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj