Dezinformačná scéna sa priživuje na utečencoch. Heger: Sme v hybridnej vojne

Polícia upozorňuje na dezinformácie spojené s prechodom cudzincov cez slovensko-ukrajinské hranice.

28.02.2022 16:55 , aktualizované: 17:20
Ubľa hranica Ukrajina utečenci Foto: ,
Vojnoví utečenci z Ukrajiny prichádzajú do obce Ubľa v nedeľu 27. februára 2022.
debata (92)

Ako vysvetlila stránka Hoaxy a podvody – Polícia na facebooku, cieľom je pravdepodobne spôsobiť informačný chaos. Ten by mohol podľa nej vyústiť do postupnej straty podpory pre ukrajinských utečencov a Ukrajinu ako takú. Policajti podotkli, že na Ukrajine ostali uviaznutí nielen domáci Ukrajinci, ale aj cudzinci, ktorí tam buď dlho či krátko žili, pracovali, boli na dovolenke alebo študovali.

Z dôvodu, že nad Ukrajinou sa nedá lietať, musia cudzinci využiť najbližšie hraničné priechody. Napríklad, prví černosi sa objavili na hraniciach v piatok 25. februára, čo zadokumentovala polícia aj na svojich fotografiách. „Takže pohyb osôb rôznych národností je pri úteku z vojnovej zóny úplne normálny,“ zdôraznila. V súvislosti s možným väčším počtom neukrajincov na hraniciach uviedla, že ide o vec ukrajinských colníkov a Slovensko nemá právomoc ísť na Ukrajinu a zobrať do áut domácich. Všetci musia byť totiž vybavení najprv ukrajinskými colníkmi.

protest Čítajte viac Putin sa uchyľuje k zvráteným útokom: Na Ukrajinu zhadzuje „otca všetkých bômb“

Polícia následne v ďalšom príspevku vyzvala, aby ľudia na hraničné priechody s Ukrajinou nechodili, ak nemusia a preto žiada verejnosť k ohľaduplnosti na cestách.

„Apelujeme na všetkých, ktorí nemusia nevyhnutne cestovať na hraničné priechody, aby situáciu na nich sledovali z pohodlia svojich domovov a zbytočne nezhusťovali premávku v ich okolí zbytočným nazeraním na ľudí opúšťajúcich svoje domovy,“ uvádza polícia.

„Dezinformátori … majú takú drzosť, že svoje teatrálne výstupy si prídu nakrúcať priamo na hranice k ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou,“ dodala polícia.

Heger: Bojujeme za pravdu

Podpora vojnových zločinov ruského prezidenta Vladimira Putina je za hranicou ľudskosti i zákona. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Na sociálnej sieti upozornil, že sa nachádzame aj v hybridnej vojne. V tejto súvislosti podľa neho koná aj polícia, ktorá sleduje činnosť dezinformátorov. Povzbudil občanov, aby si dávali pozor na zdroje, z ktorých zdieľajú informácie, prípadne nahlasovali podozrivé príspevky polícii.

„Proruské účty na sociálnych sieťach chrlia dezinformácie, pretože nás potrebujú odradiť od pomoci Ukrajincom. Vláda i polícia si v zápase o pravdu plnia domácu úlohu. Polícia Slovenskej republiky denne sleduje činnosť dezinformátorov a koná podľa Trestného zákona,“ napísal premiér na sociálnej sieti. Doplnil, že k k dispozícii je aj legislatíva, umožňujúca blokovať dezinformačné weby.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #hoax #vojna na Ukrajine