Slovenskú ambasádu v Kyjeve evakuovali, vláda dala ruským diplomatom stopku

Slovenskú ambasádu v ukrajinskom Kyjeve sa rozhodli evakuovať. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) pred stredajším rokovaním vlády. Konvoj už smeruje podľa jeho slov na Slovensko.

02.03.2022 10:51 , aktualizované: 12:33
Ukrajina / Rusko / Buča / Invázia / Vojna na... Foto: ,
Ozbrojený muž stojí vedľa vrakov ruských vojenských vozidiel v meste Buča na západ od Kyjeva počas šiesteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v utorok 1. marca 2022
debata (36)

Korčok ozrejmil, že rozhodnutie o evakuácii zastupiteľského úradu v Kyjeve prišlo po zhodnotení situácie s našimi bezpečnostnými zložkami, čakalo sa na vhodnú bezpečnostnú situáciu. Diplomatický konvoj má tvoriť desať áut a 26 osôb. „Momentálne najkratšou cestou smerujú na Slovensko,“ uviedol s tým, že sú v ňom aj cudzí štátni príslušníci, novinári z Británie, Nemecka, ale aj občania Ukrajiny a deti. Rezort podľa jeho slov ďalej situáciu na Ukrajine sleduje, no ostáva neprehľadná. Nechcel špekulovať, či ruské vojská úplne obkľúčia Kyjev a znemožnia odchod civilistov z mesta.

VIDEO: Korčok: Rozhodnutie o evakuácii zastupiteľského úradu v Kyjeve prišlo po zhodnotení situácie s našimi bezpečnostnými zložkami, čakalo sa na vhodnú bezpečnostnú situáciu.
Video

Stopka pre diplomatov

Vláda na svojom rokovaní zase rozhodla o dočasnom pozastavení dohody medzi vládou SR a vládou Ruskej federácie o bezvízových cestách držiteľov diplomatických pasov alebo služobných pasov. Minister Korčok má o tomto rozhodnutí informovať Rusko diplomatickou cestou.

Nemecko fašiangy karneval lukašenko Čítajte viac EÚ uvalila nové sankcie na Lukašenkov režim, zasiahnu export i armádu

Korčok uviedol, že ide o krok koordinovaný s ostatnými štátmi Európskej únie. Znamená to teda, že držitelia diplomatických pasov Ruskej federácie si budú musieť žiadať o víza. „Budú sa znova vydávať víza a zruší sa bezvízový styk,“ ozrejmil. Priznal, že na stole je aj možnosť vyhostenia ruských diplomatov, no zatiaľ k tomu krajiny nepristúpili. Podstatné sú podľa jeho slov teraz najmä kroky v podobe ekonomických sankcií.

Vláda o tom rozhodla v reakcii na „závažné porušenie medzinárodného práva a medzinárodných dohôd Ruskou federáciou, ktorým sa ohrozuje územná celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny“. Cieľom je tiež zachovanie jednotného postupu európskych štátov aj vo vzťahu k už prijatému rozhodnutiu Rady EÚ. Rada ešte 25. februára rozhodla o čiastočnom pozastavení uplatňovania Dohody medzi Európskym spoločenstvom a Ruskou federáciou o zjednodušení postupu pri vydávaní víz občanom EÚ a Ruskej federácie.

Ukrajina / Rusko / Invázia / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac 7. deň: Rusi v Chersone. Rusko prvýkrát zverejnilo počty obetí

Dohodu, ktorá sa podľa rozhodnutia vlády pozastaví, má Slovenská republika uzavretú s Ruskom od decembra 2000.

Úspech len ak zložia zbrane

Korčok uviedol, že rokovania zástupcov Ukrajiny a Ruska môžu byť úspešné len vtedy, keď Ruská federácia zastaví vojenskú operáciu. „Žiadne politické dohody nie je možné dosiahnuť v situácii, ak počas nich prebieha vojenská agresia,“ podčiarkol. Podporuje požiadavky Ukrajiny, aby sa Rusko okamžite stiahlo z územia suverénnej Ukrajiny.

Korčok rozumie aj požiadavke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na vstup jeho krajiny do Európskej únie. Podotkol však, že stať sa plnou súčasťou Únie a jej vnútorného trhu sa nedá len politickým rozhodnutím. „Viem si predstaviť hľadať formu členstva v politickom zmysle, ale nedá sa predbehnúť plnoprávne členstvo len takýmto rozhodnutím. Politicky stojíme za takouto úvahou. Každý však musí byť schopný fungovať v EÚ, Ukrajina potrebuje na toto čas. Niet sporu, že aj tým, ako Ukrajina bráni svoju vlasť, svoje hodnoty a bráni aj nás, patrí do EÚ,“ uzavrel.

Dolár / Peniaze / Čítajte viac Putin zakázal Rusom opustiť krajinu s cudzou menou vyššou ako 10-tisíc dolárov

Milióny litrov paliva

Vláda tiež na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Ukrajine odklepla darovanie 10 miliónov litrov motorovej nafty a 2,4 milióna litrov leteckého paliva.

„V záujme materiálnej pripravenosti a pomoci vzhľadom na situáciu na Ukrajine je potrebné zabezpečiť dostatočné množstvo paliva. Ukladá sa tak úloha podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva zabezpečiť 10 miliónov litrov motorovej nafty a 2,4 milióna litrov leteckého paliva a súčasne ich darovať Ukrajine,“ konštatuje sa v materiáli.

Sulík po rokovaní vlády skonštatoval, že Slovensko nie je jediný štát, ktorý takéto niečo robí. „Tá pomoc je čoraz viac koordinovaná v rámci EÚ, aj z nejakého fondu preplácaná, čiže očakávam, že aj toto bude neskôr preplatené,“ podotkol.

Priblížil, že palivá odchádzajú zo Slovnaftu a budú prečerpané do cisterien, ktoré sú na širokom rozchode buď v Dobrej, čo je pred slovensko-ukrajinskou hranicou, alebo v Čope, teda za hranicou. Podľa Sulíka ide o 10 alebo 12 vlakov. Pôvodný zámer pritom bol uvoľniť to zo štátnych hmotných rezerv, ale takéto niečo podľa neho zákon nedovoľuje.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #ambasáda #vojna na Ukrajine