Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál

Slovenská republika daruje na pomoc Ukrajine vojenský materiál, vláda rozhodla o uvoľnení finančných prostriedkov na tento účel vo výške 6,27 milióna eur. Vyplýva to z uznesenia, ktoré kabinet prijal na svojom štvrtkovom rokovaní.

03.03.2022 18:12 , aktualizované: 18:45
debata

„V kontexte masívnej nevyprovokovanej vojenskej agresie Ruskej federácie voči Ukrajine sa navrhuje, aby vláda SR vyslovila súhlas s darovaním vojenského materiálu Ukrajine,“ píše sa v schválených materiáloch.

Návrh predložil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Rezort dodal, že využije možnosti refundácie niektorých výdavkov na úrovni Európskej únie a na základe bilaterálnych dohôd.

Doteraz poskytlo Slovensko Ukrajine na obranu pred ruskou inváziou celkovo 32,2 milióna eur.

Vláda tiež povolila prelety ozbrojených síl členských krajín NATO vzdušným priestorom SR na účel podpory operáciám na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržanie mieru a stability v euroatlantickom priestore, humanitárnych misií, cvičení vo vzdušnom priestore SR a prepravy delegácií, materiálu, umožnenia leteckých opráv a tankovania za letu nad územím SR. Vyplýva to z aktualizovaného materiálu o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl na území SR na prvý polrok, ktorý odsúhlasil kabinet v stredu na online rokovaní.

kyjev Čítajte viac 8. deň: Mariupoľ volá o pomoc, Cherson zrejme padol. Zabili ruského generálmajora
debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #vojna na Ukrajine