Na hranice s Ukrajinou prídu pomôcť českí vojaci

Česká armáda vyslala na Slovensko vojakov, ktorí vybudujú základňu na poskytovanie humanitárnej pomoci utečencom z Ukrajiny. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálneho štábu Armády Českej republiky (GŠ AČR) Magdalena Dvořáková.

07.03.2022 09:40 , aktualizované: 16:20
debata

AČR vyslala vojakov zo 14. pluku logistickej podpory na základe žiadosti slovenskej strany. „Keď nás o pomoc požiadal jeden z najbližších spojencov, nebolo treba dlho rozmýšľať. Slovenskej žiadosti sme ihneď vyhoveli a ukázali tak, že sme v rámci NATO jednotní,“ uviedla ministerka obrany ČR Jana Černochová.

Českí vojaci neďaleko Liptovského Mikuláša postavia tábor s kapacitou 400 osôb, doplnila armáda ČR na sociálnej sieti Twitter. „Slováci nás požiadali o pomoc s utečencami z Ukrajiny. Posielame stovku mužov s kontajnermi, stanmi a ďalším vybavením. Neďaleko Liptovského Mikuláša postavíme humanitárnu základňu pre 400 ľudí. Zatiaľ tam budeme mesiac,“ napísala AČR na Twitteri.

Tlačové oddelenie ministerstva obrany ČR spresnilo, že dve skupiny armádnych vozidiel vyštartovali z Pardubíc a Lipníka nad Bečvou. Logistický materiál – predovšetkým stany, sociálne kontajnery a elektrocentrály – poskytli zásobovacie prápory z Pardubíc, Lipníka nad Bečvou a Klatov.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti už skôr spresnil, že v spolupráci s českými vojakmi vznikne pre utečencov stanové mestečko. „Vláda SR dnes schválila sily a prostriedky na výstavbu stanového mestečka, v ktorom nájde bezprostredne po príchode na Slovensko dočasné útočisko až 400 ľudí,“ uviedol.

Na hraniciach už slovenským kolegom pomáha 50 príslušníkov českej cudzineckej polície.

Rusko, Ukrajina, Irpiň Čítajte viac 12. deň: Ruské sily pálili na Mykolajiv. K ťažkým bojom došlo aj ráno v okolí Kyjeva
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vojaci #vojna na Ukrajine