Cvičenie na Lešti s americkými vojakmi naďalej beží, netýka sa Ukrajiny

Cvičenie Saber Strike 22 vyskúšalo presun amerických jednotiek z ich základní v Nemecku cez Česko na Slovensko.

07.03.2022 13:11
Saber Strike, armáda, vojaci, cvičenie Foto: ,
Vojenské cvičenie Saber Strike je najväčšie za posledné roky.
debata (48)

Vojenské výcvikové centrum Lešť momentálne hostí spojenecké jednotky aj s ich technikou. Už o niekoľko dní sa opäť presunú do svojich stálych posádok v Nemecku.

VIDEO: Cvičenie na Lešti Saber Strike.

Video

Saber Strike 2022, ktorý sa koná aj na Slovensku, je časťou jedného veľkého vojenského cvičenia realizovaného od Pobaltia cez Poľsko, Česko až po Nemecko. Zúčastňuje sa na ňom približne trinásť krajín v 26 výcvikových priestoroch. Celé cvičenie prebieha od 1. do 14. marca.

Do vojenského výcvikového centra Lešť prišli...
Do vojenského výcvikového centra Lešť prišli...
+2Do vojenského výcvikového centra Lešť prišli...

„U nás je nasadených 2 200 vojakov, z nich je 1 500 amerických. Zvyšok sú Slováci. Súčasťou je zhruba 700 kusov bojovej a zabezpečovacej techniky,“ povedal hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky Štefan Zemanovič.

Hosťujúci vojaci prišli na naše územie z nemeckých základní. Ide vlastne o preskúšanie, či to zvládnu tak, aby technika a ľudia dorazili včas na správne miesto. Čiže cieľom je preveriť spoločnú pripravenosť na rýchle a efektívne presuny spojeneckých jednotiek v zimných podmienkach, vedenie obranných operácií a ich komplexná logistická podpora. Zemanovič objasnil, že cvičenie je organizované pravidelne každé dva roky a plánované bolo takmer rovnako dlho. Podčiarkol, že nijako nesúvisí s opatreniami reagujúcimi na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine.

Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na...
Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na...
+7Prvý zo štyroch amerických konvojov je už na...

V rámci Saber Strike však došlo k drobným zmenám – najmä, čo sa týka veľkosti a počtu nasadených síl. V záverečnej fáze plánovania ich znížili na oboch stranách. „Najmä na slovenskej, keďže naše hlavné zabezpečovacie jednotky sú momentálne dislokované na východnej hranici. Tam pomáhajú v súvislosti s humanitárnou krízou – starajú sa o utečencov, distribuujú materiál a podobne,“ priblížil hovorca. „Napriek tomu plníme stanovené úlohy výcviku podľa plánu,“ poznamenal.

tank, NATO, cvičenie, vojaci Čítajte viac Príchod vojakov NATO na Slovensko má miernu podporu, Američanov väčšina nechce

Pokračoval, že okrem preskúšania si samotných presunov na dlhé vzdialenosti vykonávajú na Lešti aj taktickú činnosť. „Ide o posilnenie interoperability našich jednotiek s americkými. Skúšajú si teda spôsobilosť, ako by dokázali viesť bojovú činnosť pod jednotným velením,“ vysvetlil Zemanovič. Opozičné jednotky tam vraj vytvárajú modelovú situáciu útočníka, ktorý „udrie“ na ich postavenia. „Naši sa bránia a postupne dochádza k vytlačeniu protivníka z obsadeného územia. Sú na to vytvorené scenáre, ktoré sa dynamicky menia podľa reakcie oboch strán,“ doplnil.

Po celkovom skončení cvičenia sú plánované presuny nazad do stálych posádok v Nemecku. Opäť pôjde o niekoľko večerných a nočných konvojov, ktoré sa od nás dostanú do svojho cieľa cez Českú republiku.

VIDEO: Takto prebiehali prípravy na vojenské cvičenie Saber Strike v Kuchyni (17. 2. 2022)

Video

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #vojenské cvičenie #vojna na Ukrajine