Pred vojnou na Slovensko utiekli už desiatky detí bez rodičov

Útočisko pred vojnou na Ukrajine našli na Slovensku už desiatky maloletých bez sprievodu. Do centier pre deti a rodiny ich od vypuknutia konfliktu k pondelku prijali spolu 69.

08.03.2022 12:32
SR hranice Ukrajina vojna pomoc utečenci... Foto: ,
Osoby prichádzajúce z Ukrajiny môžu požiadať o dočasné útočisko vo veľkokapacitných centrách v Bratislave, Humennom a Michalovciach. Na snímke centrum v Metskej špotovej hale v Michalovciach 8. marca 2022.
debata (9)

Ako tiež pre TASR za Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) uviedla Marianna Šebová, štát na situáciu reagoval rozšírením kapacít v takýchto zariadeniach.

„ÚPSVR priamo komunikuje s úradmi a zariadeniami a koordinuje obsadzovanie voľných miest v centrách pre deti a rodiny,“ priblížila spôsob, akým je maloletým, prichádzajúcim z Ukrajiny bez sprievodu, teda bez rodiča alebo inej plnoletej osoby, ktorej by mohol byť zverený do starostlivosti, zabezpečované ubytovanie.

chlapec, Ukrajina Čítajte viac Chlapec prišiel zo Záporožia sám, telefónne číslo mal napísané na ruke

ÚPSVR vzhľadom na aktuálnu utečeneckú vlnu a ochotu slovenských občanov pomôcť s ubytovaním v súkromí pripomína, že o každom maloletom bez sprievodu je treba čo najskôr informovať regionálny orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. „Maloleté deti nie je možné ubytovávať v akýchkoľvek ubytovacích zariadeniach samy,“ podčiarkla Šebová.

Proces, ktorým orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately získa oprávnenie k starostlivosti o maloletého cudzinca, a tým i k umiestneniu do centra pre deti a rodiny, je podľa ÚPSVR „veľmi rýchly“.

ukrajina poľsko hranica utečenci Čítajte viac 13. deň: Evakuácia Mariupoľu sa pre ruskú paľbu nepodarila. Rusi opäť sľubujú pokoj zbraní
9 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine