Covid zabil na Slovensku už 19-tisíc ľudí. Mišík očakáva zhoršenie situácie

Za utorok na Slovensku pribudlo 11 528 nakazených koronavírusom. Vykonaných bolo 20 047 PCR testov, pozitivita tak dosiahla 57,5 percenta. Počet obetí ochorenia COVID-19 prekonal hranicu 19-tisíc. Za uplynulý deň ich pribudlo 30 na aktuálnych 19 009.

16.03.2022 10:02 , aktualizované: 13:34
debata (133)

V nemocniciach je k utorku 2 435 pacientov s covidom, čo predstavuje pokles oproti pondelku o 22 osôb. Na jednotkách intenzívnej medicíny je 221 pacientov a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 86 osôb, ešte 11. marca ich pritom bolo 76.

Z hospitalizovaných je plne zaočkovaných 763 pacientov, čo je niečo vyše 31 percent.

Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Najviac pozitívne testovaných PCR testy odhalili v Bratislavskom kraji (1 982), nasleduje kraj Košický (1 591), Nitriansky (1 590), Prešovský (1 460), Banskobystrický (1 420), Žilinský (1 252), Trnavský (1 179) a napokon Trenčiansky (1 054).

Antigénové testovanie odhalilo v utorok 1 466 nakazených pri 13 412 odobratých vzorkách. Pozitivita tak dosiahla 10,93 percenta.

Tretiu dávku vakcíny dostalo v utorok 261 ľudí. Druhou dávkou sa zaočkovalo 708 osôb, prvú dávku vakcíny dostalo 36 ľudí.

Mimoriadnu situáciu nezrušia

Ministerstvo zdravotníctva neplánuje nateraz zrušiť mimoriadnu situáciu pre pandémiu. „Mimoriadnu situáciu potrebujeme, lebo sú mobilizované nemocnice. Mimoriadna situácia nám dáva možnosti napríklad preplácať kovidové náklady. Počet pacientov je stále vysoký, a tým pádom mimoriadnu situáciu potrebujeme,“ povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Minister taktiež pripomenul, že obmedzenie poskytovania bielej medecíny bolo zrušené 7. marca. Nemocnice tak môžu poskytovať výkony v rámci ich možností. „Obmedzujúci ešte môže byť počet personálu, ktorý môže byť v karanténe,“ podotkol Lengvarský.

Mišík očakáva zhoršenie situácie

Po rokovaní vlády riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík uviedol, že Slovensko čaká v najbližšej dobe rast pozitívne testovaných. Obdobná situácia je pritom vo viacerých európskych krajinách, napríklad Rakúsko a Nemecko dosahujú absolútne najvyššie počty pozitívnych prípadov za celé obdobie pandémie. Dôvodom je uvoľnenie opatrení a postupné presadzovanie subvariantu BA2.

Koronavírus / 2019-nCoV / Čítajte viac Brazília má dva prípady možného nového variantu koronavírusu, médiá píšu o deltacrone

„Na Slovensku, keď porovnáme údaje s minulým týždňom, tak všetky kľúčové indikátory vykazujú zlepšenie," doplnil ďalej Mišík. Týka sa to priemerného denného počtu prípadov, hospitalizácií, ako aj pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. „Avšak ten pokles v počet prípadov výraznejšie spomalil. Očakávame, že po uvoľnení príde k opätovnému nárastu prípadov v najbližších dňoch," zhodnotil. Počty výjazdov záchraniek pokračujú v poklese všade okrem Bratislavského kraja, kde sa držia na stabilnej úrovni asi tri týždne.

Nárok na očkovanie majú všetci Ukrajinci

Očkovanie proti COVID-19 je dostupné pre všetkých občanov Ukrajiny, ktorí sa aktuálne zdržiavajú na území Slovenskej republiky. Bezplatne sa môžu dať zaočkovať všetci bez rozdielu ich statusu. Rozdiel je iba v tom, aké identifikačné číslo zadajú pri registrácii, a v type dokladu, ktorým sa preukážu pred očkovaním, informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Poľsko Ukrajina Rusko konflikt vojna hranice utečenci Čítajte viac Na čo všetko má nárok Ukrajinec, ktorý vstúpi na Slovensko? Zamestnať sa môžu tí, čo získali štatút dočasného útočiska

Ministerstvo od 7. marca 2022 rozšírilo okruh osôb s nárokom na bezplatné očkovanie proti COVID-19. „V zmysle aktuálne platných pravidiel majú nárok na očkovanie všetky osoby s bydliskom na území Ukrajiny, ktoré sa aktuálne nachádzajú na Slovensku. Bezplatne sa dať zaočkovať v očkovacích centrách na Slovensku sa tak môžu nielen žiadatelia o azyl alebo dočasné útočisko, ale všetky osoby s bydliskom na území Ukrajiny,“ priblížila hovorkyňa.

Zaregistrovať sa môžu cez portál korona.gov.sk. Ako identifikátor uvedú číslo dokladu preukazujúceho ich status na Slovensku. Občania Ukrajiny môžu využiť aj očkovanie bez registrácie.

Gröhling: Zber covid dát sa končí

Situácia s covidom je o čosi pokojnejšia a karanténa v školách sa skončila. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) oznámil, že školy v tieto dni posledný raz vypĺňali covidový dotazník o počte žiakov v dištančnom vzdelávaní či o počte pozitívnych.

„Ďakujem veľmi pekne všetkým školám, ktoré dotazník vypĺňali a pomohli nám mať tak čo najviac informácií o stave v školách,“ povedal šéf rezortu školstva na sociálnej sieti. Pevne verí, že od septembra dotazník nebudú musieť využívať nanovo.

Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Rúšok sa zbavíme možno už o mesiac

Minister školstva pred stredajším rokovaním vlády uviedol, že momentálne sa v školách prezenčne vzdeláva 97,6 percenta žiakov. V súvislosti s distribúciou testov ozrejmil, že sú pripravené tri fázy. Napríklad v zelenej fáze sa nebude testovať a riaditelia nebudú žiadať o testy. V oranžovej sa bude podľa jeho slov sledovať desať percent pozitívnych žiakov v škole. „Riaditeľ bude môcť objednať z regionálnych úradov jednotlivé testy a následne, ak bude v triede viac ako desať percent pozitívnych žiakov, bude zasahovať regionálny úrad verejného zdravotníctva so svojimi opatreniami,“ dodal šéf rezortu školstva.

Gröhling povedal, že v školách postupne pribúdajú žiaci z Ukrajiny, a preto pre ne pripravujú vykrytie nákladov súvisiacich s ich vzdelávaním.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus