Pokračovanie článku: Kotleba dostal za šeky podmienku. Weisenbacher: Výsmech spravodlivosti

Nahlásili bombu

Pojednávanie museli okolo obeda prerušiť pre nahlásenú bombu. Verejné zasadnutie pokračovalo s asi pol hodinovým meškaním spôsobeným vyprázdnením budovy.

Bombová hrozba sa týkala všetkých súdov v Bratislave, nielen Najvyššieho súdu SR, potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. Podľa jej slov nebol konkretizovaný jeden súd, polícia preto robila opatrenia a kontrolovala každý jeden.

Vincent Bujňák NEPOUZIVAT Čítajte viac Špionáž, peniaze zo zahraničia? Bujňák o tom, kedy možno rozpustiť stranu

Trestný senát Najvyššieho súdu mal pôvodne zasadnúť ešte 8. marca. Deň pred tým sa však pojednávanie odložilo. Dôvodom bola žiadosť obžalovaného o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ako aj zaujatie stanoviska k nim. Nový termín verejného zasadnutia tak bol určený na 5. apríla do Justičného paláca.

Špecializovaný trestný súd uznal 11. októbra 2020 Kotlebu za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Samosudkyňa Ružena Sabová ho v kauze kontroverzných šekov pre chudobných odsúdila na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody, ktoré by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Proti verdiktu sa Kotleba odvolal.

Kotleba ako predseda Banskobystrického samosprávneho kraja rozdával kontroverzné šeky 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Podľa sudkyne zneužil svoje postavenie župana, ako aj tri rodiny v núdzi, ktorým šeky odovzdal.

Symbolické šeky vystavené na sumu 1 488 eur podľa súdu aj znalcov sú medzi extrémistami notoricky známymi šiframi, ktoré odkazujú na 14 slov rasistického teroristu Davida Lanea a nacistický pozdrav „Heil Hitler“.

© Autorské práva vyhradené

561 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kotleba #ĽSNS #1488 #kontroverzné šeky