Beňa a Makó sú zatiaľ na slobode. O väzbe rozhodne krajský súd

Ľudovít Makó a Boris Beňa nejdú do väzby. Sudkyňa Okresného súdu Bratislava III Iveta Halvoňová v utorok zamietla návrh prokuratúry na ich väzobné stíhanie. "Súd nevyhovel návrhu a oboch obvinených ihneď prepustil zo zadržania na slobodu. Podľa sudkyne pre prípravné konanie neboli naplnené materiálne podmienky väzby, a to najmä dôvodnosť obvinenia," uvádza sa v rozhodnutí, ktoré novinárom prečítal hovorca súdu Pavol Adamčiak. "Prokurátorka podala sťažnosť proti uzneseniu o nevzatí do väzby, preto bude o veci rozhodovať krajský súd v utorok 12. apríla," dodal Adamčiak.

05.04.2022 17:04 , aktualizované: 19:26
beňa kubina Foto: ,
Boris Beňa a právnik Peter Kubina. 5 . apríl 2022
debata (16)
VIDEO: Pozrite si, ako zhodnotil rozhodnutie súdu obvinený Boris Beňa po opustení budovy.
Video

Bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Makóa a bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu vyšetrovateľ obvinil pre krivú výpoveď a prísahu. Podľa prokuratúry koordinovali svoje výpovede v trestnej veci bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý mal prijať 20-tisícový úplatok od konkurzného právnika Zoroslava Kollára za to, že sa tajná služba nebude zaoberať jeho aktivitami. Generálna prokuratúra už v tejto veci obvinenie Pčolinského a Kollára zrušila vlani v auguste, teraz vo februári sú obvinení znova.

Beňa vyšiel z budovy súdu s úsmevom. „Cítim sa ako slobodný nevinný človek. Od začiatku som hovoril, že obvinenie bolo vykonštruované a nepravdivé,“ tvrdí Beňa.

Jeho obhajca Peter Kubina spresnil, že sudkyňa v celom rozsahu vyhovela všetkým argumentom obhajoby a stotožnila sa s tým, že obvinenie nemalo byť nikdy vznesené. Podľa neho rozhodnutie odôvodnila tým, že Makó a Beňa boli obvinení z krivej výpovede ešte predtým, ako by príslušný súd ich výpovede označil za nepravdivé.

Ľudovít Makó Čítajte viac Makóovi a Beňovi navrhujú väzobné stíhanie, verdikt v pondelok nepadol
16 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #SIS #Ľudovít Makó #Boris Beňa