Heger podporuje vydanie Fica spravodlivosti: Nejde o politickú objednávku

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) podporuje vydanie obvineného Roberta Fica na väzobné trestné stíhanie. V DNA hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti je podľa premiéra snaha očistiť spoločnosť od korupcie.

23.04.2022 12:59 , aktualizované: 14:45
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger počas brífingu po 76. rokovaní vlády v stredu 20. apríla 2022.
debata (87)

Uviedol premiér v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy na RTVS.

„Naše hnutie vzniklo ako protikorupčné hnutie preto, lebo Slovensko nielenže malo povesť, ale vlády Roberta F. boli úplne zjavné tým, že mali veľmi veľa korupčných káuz. My sme boli toho svedkami. Celé Slovensko a naše hnutie sa voči tomu jasne postavilo. Zakúsili sme aj to, že Robert Fico neváhal zneužívať orgány činné v trestnom konaní (OČTK) na politický boj. Takéto niečo je neprípustné," povedal premiér s tým že obvinenie Fica je rozhodnutie OČTK a nejde o politickú objednávku.

Robert Kaliňák Čítajte viac Analýza obvinenia Fica s Kaliňákom. Dekan Burda: Považujem ho za značne prehnané

„Veď si spomeňte, ako Fico mával na tlačových besedách či už daňovým priznaním Igora Matoviča alebo pána prezidenta Kisku a používal ich verejne v politickom boji," dodal premiér.

Schéma sa odkrýva

„Vedel, že sa začnú vyšetrovať jeho kauzy, ktoré zametali dlhé roky pod koberec,“ povedal predseda vlády. Schéma, ktorú založil Fico, sa podľa premiéra jasne odkrýva a je jasné, že sa z toho snaží urobiť politický proces.

Predseda vlády povedal, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) leží v žalúdku viacerým ľuďom, pretože rozviazal ruky polícii. „Polícia dnes vyšetruje to, čo je v rozpore so zákonom,“ uviedol.

Robert Fico Čítajte viac Fico: Budú mľaskať ako prasce, keď ma pošlú do väzby

Na otázku či by sa mal Fico vzdať svojho mandátu, Heger povedal, že „je to taká závažná vec, že Fico by mal zaujať iné stanovisko, ako zaujal.“ Vyzval politikov, aby nevyvíjali tlak na sudcov či prokurátorov. Podľa premiéra je absurdné porovnávať poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča s predsedom Smeru-SD alebo Petrom Pellegrinim, ktorí boli predsedovia vlády.

Nevie, čo je v spisoch

Premiér pripomenul, že v tejto veci nemôže vedieť, aké je dôkazné bremeno a ani to nechce vedieť. Myslí si, že je to tak správne a predseda vlády nemá čo vedieť, čo je v spisoch a zložkám môže len dôverovať. Verí, že podozrenia sú podložené dôkazmi.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil šéfa Smeru, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, Norberta Bödöra a Tibora Gašpara pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Fico a Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

VIDEO: Kaliňák: Matovič je zbabelec

Video

V máji Rusku zaplatíme v eurách

Heger v relácii tiež uviedol, že Slovensko v druhej polovici mája Rusku zaplatí za plyn v eurách. „Zaplatíme v eurách. Taký je plán,“ spresnil. Pre domácnosti je podľa neho na základe ubezpečenia z ministerstva hospodárstva zabezpečený dostatok plynu minimálne do apríla 2023, ak by aj prišlo k náhlemu prerušeniu jeho dodávok z Ruska. „My však potrebujeme nájsť trvalý zdroj plynu,“ povedal.

Poznamenal, že ak by vypadli dodávky plynu z Ruska, tak „Európa má vážny problém“. „Celý čas sa preto diskusia vedie o tom, že hľadáme trvalé riešenie (dodávok),“ priblížil.

Plyn Čítajte viac Taliani už vedia, ako dajú zbohom Rusku. Za jeden a pol roka skoncujú s plynom z Moskvy

Pôvodný plán prechodu z fosílnych palív na iné zdroje energie bol podľa neho dlhý, na desiatky rokov. „Teraz vidíme, že prechod potrebujeme zrýchľovať. Treba však povedať, že fosílne palivá budú súčasťou aj budúceho (energetického) riešenia, len budú z iného zdroja, preto hovoríme o skvapalnenom plyne. Záleží od krajiny ku krajine. Najväčším problémom sú Nemecko, Slovensko, Bulharsko či Maďarsko, teda krajiny, ktoré sú najzávislejšie od ruského plynu a ropy,“ avizoval.

Najlepšie by podľa neho bolo, ak by sa závislosť od ruských fosílnych palív podarilo prekonať čo najrýchlejšie. „Ak by sa to podarilo do konca budúceho roka, tak by to bol veľký úspech. Musíme urobiť všetko pre to, aby sa nám to podarilo,“ zdôraznil Heger.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Eduard Heger #väzobné stíhanie