Sudca vzal Kaliňáka do väzby, exminister sa odvolal

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu rozhodol o väzobnom stíhaní obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka, informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

23.04.2022 16:11 , aktualizované: 21:23
Robert Kaliňák, putá, Špecializovaný trestný súd Foto: ,
Roberta Kaliňáka privádzajú v piatok 22. apríla na špecializovaný trestný súd.
debata (402)

VIDEO: Kaliňákovi advokáti: Nedozvedeli sme sa ani jednu odpoveď na naše argumenty.

Video

Rozhodnutie nie je právoplatné, Kaliňák sa voči verdiktu odvolal a rozhodovať tak bude Najvyšší súd. „Sudca po výsluchu obvineného (Kaliňáka, pozn. red.)považoval návrh prokurátora za dôvodný, pretože aj podľa názoru sudcu obvinený je dôvodne podozrivý zo stíhanej trestnej činnosti a je uňho daný dôvod kolúznej väzby," uviedla Kudjaková.

V prípade kolúznej väzby ide o obavu, že obvinený bude ovplyvňovať spoluobvinených alebo svedkov, alebo prípadne mariť dôkazy a samotné vyšetrovanie.

Podľa Kaliňákových advokátov svoje stíhanie bývalý minister vnútra považuje svoje stíhanie za politickú kauzu.

„Náš klient bol zobratý do väzby z kolúznych dôvodov. Na jednej strane rešpektujeme názor súdu, na druhej strane treba povedať, že sa s tým absolútne nestotožňuje. Súd zjavne vybočil z rozhodovacej praxe Špecializovaného trestného súdu, ako aj Najvyššieho súdu. Vzhľadom na to, že argumentácia súdu bola veľmi strohá, nedostali sme odpoveď na žiadny z argumentov, ktorý bol prezentovaný obhajobou, nevieme zaujať stanovisko, prečo súd rozhodol, ako rozhodol. Podali sme sťažnosť,“ povedal obhajca Milan Cíbik.

Podľa ďalšieho obhajcu Davida Lindtnera „prokuratúra argumentovala štandardnými argumentami, ktoré považujeme za floskuly“.

„My sme sa skutočne nedozvedeli ani jednu, skutočne ani jednu odpoveď na naše argumenty. Pevne verím, že sa niektoré dôvody, resp. odpovede na našu právnu argumentáciu, dozvieme, lebo pokiaľ nie, je to zásadné porušenie princípov trestného poriadku vo vzťahu k väzobnému trestnému stíhaniu a judikátov iných súdov,“ pokračoval Lindtner s odvolávkou na rozhodnutia špeciálneho súdu, Najvyššieho súdu SR, Ústavného súdu SR a Európskeho súdu pre ľudské práva.

V piatok dostali advokáti hodinu na preštudovanie spisu. Cíbik reagoval, že ich zaskočilo, keď sa dočítali, že „vyšetrovateľ pred samotným začatím trestného stíhania a vznesenia obvinenia, si vyžiadal písomný súhlas prokurátora na vznesenie obvinenia a postup“.

Podľa Lindtnera to chápu ako vydanie pokynu prokurátora na stíhanie. Preto podajú sťažnosť voči tomuto postupu, o ktorej by mal rozhodnúť nadriadený prokurátor. Generálny prokurátor však vylúčil z konania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Preto Lindtner dodal, že nevie, ako sa bude s ich sťažnosťou ďalej postupovať.

Lindtner zastupuje aj Roberta Fica, ktorý je obvinený spolu s Kaliňákom zo zosnovania zločineckej skupiny a porušenia daňového tajomstva. Advokát nechce špekulovať, ako dopadne žiadosť parlamentu o súhlas na väzobné stíhanie poslanca Fica. O tej sa bude rozhodovať na budúci týždeň.

Smer vyhlásil mobilizáciu. Ozval sa Žilinka

Smer v reakcii na uvalenie väzby na Kaliňáka uviedol, že za exministrom plne stojí a tvrdí, že je to nevinný človek a je obeťou politických represálií.

„Naplnili sa naše slová. Štátna mafia vedená Čaputovou, Hegerom, Lipšicom a Matovičom, ktorá zneužila vyšetrovateľov NAKA, dovydierala generálneho prokurátora a sudcov Špecializovaného trestného súdu, sa rozhodla všetkých oponentov pozatvárať,“ uviedol Smer vo svojom stanovisku. Poukázal tiež na to, že sobotou sa začína na Slovensku doba temna, „kde sa opozícii zatvárajú ústa putami“.

Smer zároveň vyhlásil mobilizáciu za demokraciu a právny štát. Verejnosť pozval v stredu 27. apríla pred Národnú radu.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa voči vyhláseniu predstaviteľov strany Smer dôrazne ohradil. Tvrdenie, že ho „dovydierali najvyšší ústavní činitelia a špeciálny prokurátor“ je podľa neho nepravdivé.

„Nikdy by som nedopustil žiadne pokusy o ovplyvňovanie výkonu mojich ústavných a zákonných kompetencií zo strany kohokoľvek a to ani zo strany najvyšších ústavných činiteľov,“ vyhlásil generálny prokurátor na sociálnej sieti.

O väzbe pre advokáta a tiež obvineného Mareka Paru sa rozhodne v nedeľu ráno o 7:15. Dnes po 17. hodine by mal padnúť aj verdikt v prípade väzobného stíhania exsiskára Martina Čiriaka. Rozhodnutie sa však nebude verejne komunikovať, pretože sa prejednávajú utajované skutočnosti.

VIDEO: Príchod Roberta Kaliňáka na súd.

Video

Exministra vnútra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil spolu s predsedom Smeru Robertom Ficom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Advokát Marek Para je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Beňová: Ste opovrhnutiahodní pajáci!

Straníckych kolegov sa verejne zastala europoslankyňa Monika Beňová.

Na sociálnej sieti vyhlásila, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) „bezcharakterne klame“. „Tvrdil že R. Fica nestíhajú ako politici. Nie je to pravda,“ reagovala na premiérove slová v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy.

„Nech si prečíta vyjadrenia a tlačové správy svojho nadriadeného I. Matoviča. Nech si spomenie na ‚pexeso‘ V. Remišovej. Je to politické stíhanie a je to neprípustné. Stíha ho bývalý obhajca Matoviča, D. Lipšic. Matovič ho dotlačil na post šéfa Špeciálnej prokuratúry len preto, aby sa jeho ‚sen‘ zničiť R. Fica za akúkoľvek cenu naplnil,“ pokračuje jedna zo zakladateliek strany Smer.

Tvrdí, že súčasná politická garnitúra sa dva a pol roka snažila a nenašla nič. „Tak poslúžili aj tlačové konferencie o tom, že A. Kiska je daňový podvodník, z čoho bol 12. 4. 2022 aj obžalovaný, že Matovič je daňový podvodník, čo je tiež pravda a že D. Lipšic spáchal trestný čin, čo je rovnako pravda, keďže zabil človeka,“ hnevá sa Beňová a poukazuje na to, že v odôvodnení uznesenia o vznesení obvinenia vyšetrovateľ citoval tlačové konferencie či statusy Roberta Fica na sociálnej sieti.

„Je desivé, ako sa z tohto nezmyselného a nepodloženého politického stíhania tešia politickí oponenti. Nebojíme sa vás. Matoviča, Lipšica ani nikoho iného!!! Ste opovrhnutiahodní pajáci. Vás už ani hanba nemôže fackovať, lebo pri pohľade na vás jej je zle,“ dodala Beňová bojovne.

Remišová: Doba nedotknuteľných sa skončila

Líderka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová reagovala ako prvá z vládnucej politickej garnitúry na správu, že bývalý minister vnútra Kaliňák ide do väzby.

„Doba nedotknuteľných sa skončila. Robert Kaliňák ide do väzby. To, čo zatiaľ predvádzajú jeho spolustraníci, aby bránili spravodlivosti, je skutočný útok na právny štát. A niekto sa veľmi bojí,“ napísala na sociálnej sieti.

heger Čítajte viac Heger podporuje vydanie Fica spravodlivosti: Nejde o politickú objednávku

© Autorské práva vyhradené

402 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #väzobné stíhanie