Naď: Poľsko je pripravené chrániť vzdušný priestor SR, keď uzemníme stíhačky MiG-29

Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 chrániť vzdušný priestor SR. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) o tom informoval po piatkovom rokovaní so svojím poľským partnerom Mariuszom Blaszczakom. Poľsko bude ochraňovať slovenské nebo, kým neprídu na Slovensko obstarané stíhačky F-16 zo Spojených štátov amerických.

29.04.2022 12:28
Jaroslav Naď / Mariusz Blaszczak / Foto: ,
Vľavo minister obrany Jaroslav Naď a poľský minister obrany Mariusz Blaszczak počas privítania na Ministerstve obrany 29. apríla 2022 v Bratislave
debata (163)

„Rokovali sme s Poľskom o tom niekoľkokrát a som veľmi rád, že minister dnes potvrdil, že hneď po tom, ako sa prijmú potrebné legislatívne opatrenia, na ktorých začneme robiť okamžite, bude Poľsko pripravené starať sa o bezpečnosť nášho vzdušného priestoru do momentu, kým prídu lietadlá F-16 zo Spojených štátov, ktoré sme si objednali,“ uviedol Naď.

Slovenský minister pritom poukázal na vážne problémy, ktoré má Slovensko s prevádzkou MiG-29 z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov.

Naď tiež vyhlásil, že je pripravený rokovať o prípadnom poskytnutí lietadiel MiG-29 Ukrajine, keď bude slovenský vzdušný priestor zabezpečený.

Ide o pravdu, Jaroslav Naď, Čítajte viac Minister Naď v Ide o pravdu: Slovenské migy mali aj ostré vzlety
163 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #vzdušný priestor