Heger: Bidenová svojou návštevou vyzdvihla pomoc Slovákov odídencom z Ukrajiny

Tri dni trvajúca návšteva prvej dámy USA Jill Bidenovej na Slovensku je podľa premiéra Eduarda Hegera veľkým gestom. Vyzdvihla tým podľa neho pomoc a solidaritu obyvateľov Slovenska voči ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine.

08.05.2022 16:49
Jill Bidenová / Eduard Heger / Lucia Hegerová /... Foto: ,
Prvá dáma USA Jill Bidenová (vpravo) v sprievode predsedu vlády Eduarda Hegera (uprostred), jeho manželky Lucii Hegerovej (vľavo) počas návštevy hraničného priechodu s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom 8. mája 2022
debata (15)

Ako uviedol, počas rozhovorov s policajtmi, colníkmi, hasičmi, vojakmi a dobrovoľníkmi, ktorí na ukrajinsko-slovenskej hranici pôsobia od začiatku vojnového konfliktu, Bidenová ocenila ich prácu.

„Bolo vidieť, že si to veľmi váži. Ocenila a vyzdvihla aj ich ľudskosť, ktorú do celej práce vnášajú,“ povedal s tým, že o ich správaní k vysídlencom sa mala Bidenová dozvedieť od ukrajinských matiek, s ktorými sa v nedeľu stretla v Košiciach.

Prvá dáma USA sa tiež podľa Hegerových slov zaujímala o situáciu na hraničných priechodoch počas prvých dní vojnového konfliktu.

V závere návštevy hraničného priechodu, ktorú absolvovala aj v sprievode ministra vnútra Romana Mikulca, sa poďakovala občanom Slovenska, pričom vyzdvihla „otvorenú náruč, otvorené domovy a otvorené srdcia“ Slovákov. Bidenová zároveň deklarovala podporu USA Slovensku a jeho obyvateľom, keďže „hrozba za hranicami stále je“.

Mikulec sa opätovne poďakoval všetkým, ktorí sa na pomoci ukrajinským utečencom aktívne podieľajú. Vyzdvihol prácu polície a Úradu na ochranu verejných činiteľov počas zabezpečovania plynulosti a bezpečnosti návštevy Bidenovej na východe Slovenska. V Košickom kraji bolo v nedeľu v tejto súvislosti podľa jeho slov nasadených 589 policajtov. Ich prácu mala podľa Mikulca rovnako oceniť aj Bidenová.

Jill Bidenová / Olena Zelenská / Čítajte viac Bidenová nečakane navštívila Ukrajinu, stretla sa s ukrajinskou prvou dámou
15 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #Jill Bidenová