Matovič odkázal Čaputovej: Tie rodiny to nakoniec aj tak vyhrajú

Premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) reagovali na rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík.

07.06.2022 16:31 , aktualizované: 18:59
Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič.
debata (213)

Minister financií a šéf OľaNO Igor Matovič v reakcii na veto prezidentky uviedol, že jej rozhodnutie očakával. Prezidentku označil za progresívnu liberálku a seba za prorodinného konzervatívca. „Chvíle, ktoré sme zažívali posledných 12 dní, sú zlomové v situáciach, keď potrebujeme vidieť, kto za koho kope,“ povedal Matovič.

VIDEO: Matovič reaguje na Čaputovej veto. Čo jej odkázal?

Video

Podľa šéfa financií prezidentka súdila dve strany – záujem detí a ich rodičov a záujem protirodinnej koalície. „Pani prezidentka dala obrovský priestor opačnej strane, mne nedala ani jednu jedinú minútu. Odoprela právo na obhajobu rodinám s deťmi,“ povedal Matovič. Podľa jeho slov bol Prezidentský palác plný ľudí, ktorí bojovali proti pomoci rodinám. Stretnutie s prorodinnými združeniami bolo podľa Matoviča iba naoko.

Heger rešpektuje rozhodnutie Čaputovej

Premiér Eduard Heger (OĽANO) rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá vetovala časť protiinflačného balíka. „Vyjadrenie pani prezidentky rešpektujem, potrebujem sa oboznámiť s detailmi jej rozhodnutia a na základe toho zvolím postup,“ uviedol Heger.

SaS bude hlasovať proti prelomeniu veta

Strana SaS rozhodnutie prezidentky rešpektuje. „Považujeme za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na rozvrate verejných financií a tiež aby nerokovali s fašistami," uviedol hovorca Ondrej Šprlák. Liberáli deklarovali, že v parlamente budú hlasovať proti prelomeniu veta hlavy štátu.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa prezidentke za jej rozhodnutie poďakoval a vyjadril jej vďaku „za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu.“ „Poslanci tak majú šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií,“ uviedol na sociálnej sieti.

Čaputová Čítajte viac Čaputová vracia Matovičov balíček do parlamentu a je pripravená obrátiť sa na súd

Hlas sa zdrží, ak neprídu zmeny

Ak nedôjde k zmenám v balíku protiinflačnej pomoci z dielne ministra Matoviča ani po vete prezidentky, nezaradení poslanci Národnej rady z Hlasu sa opäť pri hlasovaní zdržia. Vyplýva to zo stanoviska lídra strany Petra Pellegriniho, ktoré poskytla hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

„Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci Hlasu-SD sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne,“ uviedol Pellegrini. Podotkol, že vláda si nesplnila úlohu a občania oprávnene čakajú na skutočnú pomoc od štátu.

Smer považuje Matovičov návrh za výsmech ľuďom

Opozičný Smer opätovne nepodporí protiinflačný balík z dielne ministra financií Igora Matoviča, ktorý prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do parlamentu. Zákon, ktorý má rodinám kompenzovať zdražovanie, považuje strana za výsmech ľuďom. Uviedol to líder Smeru Robert Fico v stanovisku, ktoré poskytol hovorca strany Ján Mažgút.

„Náš postoj je jasný. Zákon Igora Matoviča nemôžeme opätovne podporiť, lebo je výsmechom ľuďom. A opätovne budeme navrhovať, aby vláda zaviedla osobitnú bankovú daň, ktorá môže ročne priniesť do rozpočtu až 300 miliónov eur a tie sa môžu okamžite použiť na akýkoľvek kompenzačný program pre ľudí,“ skonštatoval Fico.

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #protiinflačný balíček