Zlý Matovič, dobrý Heger? Premiérovi fandí polovica ľudí, ale na ministra si netrúfa

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) má výhodu, že nie je tvárou konfliktu, v ktorom sa koalícia takmer neustále zmieta. To sa odrazilo aj na výsledkoch prieskumu, podľa ktorého ho presne 50 percent opýtaných považuje za dobrého premiéra. Ale 46,2 percenta si myslí, že nie je dobrý premiér.

10.06.2022 12:00
Igor Matovič / Eduard Heger / Foto:
Fotografie bývalého premiéra Igora Matoviča a súčasného predsedu vlády Eduarda Hegera (obaja OĽaNO) na Úrade vlády SR
debata (48)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Prieskum zrealizovala agentúra AKO pre televíziu JOJ. Šéf agentúry Václav Hřích hovorí, že na slovenské pomery je to výsledok veľmi dobrý. „Treba ale vnímať, že prieskum bol robený ešte pred začiatkom komunikačnej krízy na tému protiinflačný balíček, poslušnosť a neposlušnosť poslancov OĽaNO,“ pripomína Hřích.

Respondenti odpovedali na otázku, do akej miery je Heger dobrým premiérom v čase, keď doznievali pozitívne ohlasy po jeho návšteve na Ukrajine. No z výsledkov vyplýva, že za dobrého predsedu vlády ho považujú v prvom rade mladší ľudia v kategórii 18 až 33, resp. 49 rokov, s vysokoškolským vzdelaním.

VIDEO: Matovič: Keď ma Heger odvolá, bude to vzrúšo. A to mám rád.

Video

Nekonfliktný muž

„Mladí oceňujú nekonfliktnosť. Staršia cieľovka je zvyknutá, že politici sa hádajú, ale mladých to vyrušuje. Eduard Heger ma kultivovaný spôsob komunikácie a snaží sa nejsť do väčších konfliktov, preto zrejme oslovuje práve mladších voličov,“ mieni Hřích.

zväčšiť
Eduard Heger, popularita, graf

Podobnú úmeru vidí aj pri vzdelaní respondentov. „Tolerovanie konfliktnejšej komunikácie klesá s výškou vzdelania. Čím vyššie vzdelanie, tým viac ľudia oceňujú, že je komunikácia kultivovanejšia,“ vysvetľuje Hřích s tým, že Hegerovi prospieva, že nie je tvárou konfliktu OĽaNO a SaS. „Naopak, on sa vždy vyjadruje zmierlivo,“ podotýka Hřích.

Konflikt OĽaNO a SaS je však konfliktom lídrov – na jednej strane Igora Matoviča a na strane druhej Richarda Sulíka. Hřích upozorňuje, že najmä v prípade, ak ide o koaličnú vládu, je úlohou premiéra zjednocovať a zlaďovať názory v koalícii.

„Eduard Heger viackrát deklaroval, že nemá ambíciu byť lídrom OĽaNO. A zrejme aj to je jedna z tých vecí, ktoré mu pomáhajú,“ pokračuje Hřích s tým, že „dôvera sa ťažko získava, ale ľahko stráca“. Na stratenie dôvery stačí robiť chyby. „Myslím si, že nekonfliktnosť a snaha hľadať riešenia Hegerovi pomáha. Tak sa však nedá fungovať donekonečna. Príde chvíľa, keď – ak nebude dôraznejší v rozsudzovaní sporov, nech už sú akékoľvek a medzi kýmkoľvek – môže sa mu to začať vracať. Ľudia ho budú pokladať za málo ambiciózneho,“ podotýka Hřích.

Podľa neho by Hegerovi mohlo pomôcť, ak by sa začal viac chváliť, že sa snaží zmierňovať a zmierovať konflikty vnútri koalície.

Premiérska dilema

O popularite ako dočasnej záležitosti hovorí aj politológ Radoslav Štefančík v podcaste denníka Pravda. Podľa neho sa na predsedu vládu v súčasnej situácii možno dívať aj ako na človeka, ktorý je „v epicentre rôznych konfliktov, ktoré vznikajú medzi stranami“.

„Igor Matovič je ‚na koni‘ a hľadá nepriateľov tam, kde nie sú. Rozosieva konflikty. Dá sa očakávať, že takáto politika jeho straníckeho šéfa bude mať negatívny vplyv aj na Eduarda Hegera ako premiéra,“ hovorí politológ.

Tiež uznáva, že predseda vlády nie je konfliktný a nepolarizuje spoločnosť. „Hľadá konsenzus. To hovoria aj ostatní lídri z koalície, že Heger je ten, kto sa snaží zmierovať jednotlivé strany konfliktu,“ pokračuje Štefančík s tým, že nevylúčil, že vlani v marci, keď sa na poste predsedu vlády striedal Heger s Matovičom, mohla byť medzi nimi dohoda, že Heger zostane premiérom iba na papieri. Podotýka však, že to nie je autoritársky typ predsedu vlády.

„Ale nevidím nejakú chybu, že je príliš submisívny, že je príliš v područí Igora Matoviča a nesnaží sa dostať z jeho tieňa von. Ako predseda vlády musí vykonávať to, na čom sa dohodnú poslanci, respektíve politické strany, ktoré tvoria vládnu koalíciu,“ vysvetľuje Štefančík. Čím dáva za pravdu samotnému Hegerovi, ktorý sa už vyjadril, že nad ním sú lídri koaličných strán.

Politológ vidí Hegera ako človeka, ktorý sa „snaží držať túto vládnu koalíciu pokope, a určite nie je ten, kto by polarizoval jednotlivých partnerov vo vláde“.

V súčasnosti však bude musieť Heger riešiť vážnu dilemu: líder SaS Sulík vyhlásil, že jeho strana nebude chodiť na koaličné rokovania. Navyše, strana Smer už podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery Sulíkovi. Sú aj poslanci z OĽaNO, ktorí sa už vyjadrili, že zdvihnú ruku za odvolanie Sulíka z postu ministra. Čo bude teda pre Hegera väčšou výzvou – dostať Sulíka späť na koaličné rady alebo upokojenie Igora Matoviča?

„Myslím si, že to ide ruka v ruke, že to spolu súvisí. Pretože SaS sa správa tak, ako sa správa práve kvôli Igorovi Matovičovi. Myslím si, že si musia spolu sadnúť a hovoriť o budúcnosti a spôsoboch, ako prekonávať konflikty, ktoré sú niekedy úplne zbytočné,“ odpovedá Štefančík.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger