Slovensko bude rokovať s Českom o podmienkach ochrany svojho vzdušného priestoru

Slovensko bude rokovať s Českom o podmienkach ochrany svojho vzdušného priestoru. Ministerstvo obrany Českej republiky o tom informovalo na webovej stránke po sobotnom stretnutí slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) a českej šéfky rezortu obrany Jany Černochovej.

18.06.2022 18:27
MIG-29 Foto: ,
Stíhacie lietadlo typu MiG-29.
debata (9)

„Minister Naď mi odovzdal list, žiadosť, aby sme na nejakú dočasnú dobu boli schopní zaistiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Teraz budeme rokovať o podmienkach,“ uviedla Černochová.

Ako spresnil slovenský minister, pôjde o trilaterálny projekt Česka, Slovenska a Poľska. „Som veľmi vďačný, že sa Česi a Poliaci rozhodli pomôcť prevziať zodpovednosť za náš vzdušný priestor,“ skonštatoval.

Ukraine War Medic in Mariupol Čítajte viac Slovensko darovalo Ukrajine päť vrtuľníkov aj muníciu

Minister obrany SR už koncom apríla informoval, že Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 a do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 chrániť vzdušný priestor SR. Neskôr rezort potvrdil, že o ochrane slovenského neba plánuje rokovať aj s Českou republikou.

Slovensko má podľa vyjadrení ministra vážne problémy s prevádzkou súčasných stíhačiek MiG-29 z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov. Zároveň dodanie nových stíhacích lietadiel F-16 bude meškať 12 až 14 mesiacov. Prvých sedem kusov by malo podľa rezortu obrany prísť v roku 2024.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Jana Černochová