Slovensko darovalo Ukrajine päť vrtuľníkov aj muníciu

Do operácií v ukrajinsko-ruskej vojne sa zapoja helikoptéry zo Slovenska a v bojoch zasiahnu i slovenské rakety. Americký minister obrany Lloyd Austin oznámil, že Bratislava rozšíri svoje vojenskú pomoc Kyjevu. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti uviedol, že štyri vrtuľníky Mi-17 a jeden vrtuľník Mi-2, ako aj munícia do systému Grad sú už po bezpečnom odovzdaní v užívaní ozbrojených síl Ukrajiny.

16.06.2022 06:54
Ukraine War Medic in Mariupol Foto: ,
Ukrajinská helikoptéra počas záchrannej akcie v Mariupoli.
debata (412)

Šéf Pentagonu informoval o rozsiahlych dodávkach zbraní po rokovaní v Bruseli, kde sa stretol s predstaviteľmi 45 štátov, ktoré pomáhajú Ukrajine. „Chcem sa poďakovať Slovensku, ktoré oznámilo, že daruje vrtuľníky typu Mi a potrebnú raketovú muníciu," povedal Austin na videonahrávke, ktorú zverejnila americká televízna stanica PBS.

VIDEO: Slovensko používa namiesto ruských už americké vrtuľníky Black Hawk, podobne ako jeho spojenci. Takto prileteli spojenecké blackhawky vlani na Slovensko, kde mali medzipristátie.

Video

Austin pokračoval, že ďalší americký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu bude v objeme jednej miliardy dolárov. Čo sa týka ostatných krajín, spolu so Slovenskom sa ešte zmienil o ďalších troch štátoch. Nemecko podľa jeho slov sľúbilo poskytnúť ukrajinskej armáde raketové systémy a Poľsko s Kanadou sa zaviazali dodať jej delostrelecké zbrane.

Ukrajina EÚ EK Leyenová rokovania uarus Čítajte viac Expert: Rusko nesmie rozhodovať o budúcnosti Ukrajiny v EÚ

„Táto pomoc Ukrajine, rovnako ako všetky doterajšie dodávky, budú Slovensku preplatené z Európskeho mierového nástroja, ktorý je silným vyjadrením solidarity Európskej únie s Ukrajinou,“ upozornil minister Naď na sociálnej sieti. Ako pripomenul, uvedené vrtuľníky už boli z našich ozbrojených síl vyradené a nahradené modernými vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk.

„Všetky zúčastnené krajiny, ktorých počet mimochodom neustále narastá, sa zhodli, že budú Ukrajine pomáhať aj naďalej. Ukrajina si našu pomoc jednoznačne zaslúži,“ skonštatoval minister Naď po rokovaní NATO a ďalších 20 krajín, aby koordinovali vojenskú pomoc Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

412 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna