SĽUK odvolal účasť na oslavách zvrchovanosti. Pre hry politických strán

Obec Stará Bystrica organizuje 18. ročník osláv zvrchovanosti Slovenska. SĽUK nevystúpi, pre spoluorganizátora osláv Smer. Ťažké srdce má SĽUK aj na Progresívne Slovensko. Rovnako svoju účasť odvolala kapela Peter Bič Projekt: "Hráme s láskou pre našich fanúšikov, nie pre politikov." Ani SĽUK ani Peter Bič projekt nechcú byť spájaní s politickými stranami. Starosta obce Ján Podmanický tvrdí, že oslavy aj tak budú. Za pôvodcu "pohonu na účinkujúcich" považuje OĽaNO.

11.07.2022 07:40 , aktualizované: 12:18
debata (155)

Hlavné oslavy sa sústreďujú na sobotu. Ako novinku ohlasuje organizátor Diskusný klub k Oslavám zvrchovanosti SR. Vo vestibule základnej školy budú diskutovať poslanci Národnej rady na tému „Čo dnes spája slovenskú a maďarskú politiku?“. Za Smer to bude Ľuboš Blaha a za OĽaNO György Gyimesi.

Neskôr ich vystrieda Eduard Chmelár s Romanom Michelkom, ktorí budú hovoriť o tom, „Kde sa posunulo Slovensko od zvrchovanosti?“.

V treťom bloku na tému „Suverenita štátu v čase krízy EÚ“ vystúpi český prezident Václav Klaus. Tentoraz bez Vladimíra Mečiara, ale s moderátorom Jaroslavom Daniškom.

V rámci kultúrneho programu organizátori lákajú na vystúpenie zoskupenia Peter Bič Project, najmä však na galaprogram SĽUK-u.

Podľa zmluvy malo vystúpenie SĽUK-u trvať 60 minút. A podľa tej istej zmluvy sa objednávateľ „zaväzuje zabezpečiť, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu tejto zmluvy k spájanu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou bez písomného súhlasu SĽUK-u“.

Biskup Jozef Haľko na trenčianskej Pohode Čítajte viac Biskup Haľko dráždil na Pohode. Aktivisti mu "vybavili" stop

SĽUK hovorí o porušení zmluvy

„Dňa 16. júla 2022 mal Slovenský ľudový umelecký kolektív vystúpiť na oslavách zvrchovanosti v obci Stará Bystrica. Z medializovaných vystúpení, ako aj z webovej stránky obce Stará Bystrica, sme sa dnes dozvedeli, že obec porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou,“ potvrdil aj generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar.

Spájanie SĽUK-u s politickou stranou vníma ako „hrubé porušenie zmluvy“. Hamar zdôrazňuje, že o spoluorgani­zátovori – politickej strane, sa dozvedeli až v nedeľu 10. júla. Preto sa SĽUK slávnosti nezúčastní.

Spolu s členimi SĽUK-u ho hnevá, že sociálnymi sieťami sa začali šíriť nenávistné komentáre práve smerom k folkloristom. Ako dodal, že poľutovaniahodné, že k nim prispeli aj vyjadrenia strany Progresívne Slovensko.

Hamar tak poukazuje na status členky predsedníctva tejto mimoparlamentnej strany Zory Jaurovej. Tá okrem iného poukazuje na to, že SĽUK je príspevkovou organizáciou rezortu kultúry. „Vystupovať ako headliner na evidentne straníckej akcii strany Smer môže byť v priamom rozpore s jej zriaďovacou listinou a rozhodne kladie otázky o zdravom rozume, či príčetnom úsudku štatutárov tejto štátnej inštitúcie,“ píše Jaurová.

Nie je. V zriaďovacej listine sa totiž píše, že SĽUK je „štátna profesionálna umelecká inštitúcia s celoslovenskou pôsobnosťou v oblasti umeleckého spracovania a interpretácie folklóru, ako aj v oblasti o tradičnú ľudovú kultúru Slovenska“.

Jeho úlohou je vytvárať aj umelecké programy a verejne ich predvádzať aj mimo vlastnej umeleckej scény. Nikde v zriaďovacej listine sa nepíše, že nemôže SĽUK vystupovať na politických akciách.

Je zvláštne, že štátny SĽUK pozvali na akciu, ktorú spoluorganizuje práve opozičná politická strana. Aj to, ako podotýka Jaurová, že na akcii sa podieľa aj Žilinský samosprávny kraj pod vedením OĽaNO.

Neskôr Jaurová pridala aj informáciu, že SĽUK svoju účasť na podujatí zrušil. „Možno keď sa nabudúce bude manažment tejto inštitúcie rozhodovať, či pôjdu vystupovať na podujatie s názvom Oslava slovenskej zvrchovanosti, ktoré organizuje starosta známy svojimi sympatiami k ľudáckemu režimu a neliberálnym demokraciám, pre ktorého bol aj Smer príliš "liberálny“, budú zvažovať a zisťovať si informácie o čosi dlhšie. Pretože kredit a povesť sa ťažko buduje a ľahko stráca," dodala Jaurová.

Nevystúpi ani Peter Bič Project

K SĽUK-u sa pridala aj formácia Peter Bič Project. Aj títo umelci sa rozhodli odrieknuť svoju účasť na oslavách.

„Keďže nás o charaktere podujatia z neznámych dôvodov organizátor neinformoval a dozvedeli sme sa o ňom až z Vašich správ a po zhliadnutí plagátu, rozhodli sme sa samozrejme našu účasť zrušiť! Hráme s láskou pre našich fanúšikov, nie pre politikov a tak to aj zostane. Z toho dôvodu teda kapela Peter Bič Project 16.7. na podujatí v Starej Bystrici NEVYSTÚPI!“ píše kapela na sociálnej sieti.

Oslavy budú, sľubuje starosta Podmanický

Starosta Starej Bystrice Ján Podmanický, ktorý v Národnej rade sedí v klube Smer, na webovej stránke obce ubezpečuje, že oslavy budú.

„Aj napriek odrieknutiu účasti niektorých hostí, sa Oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici uskutočnia v stanovenom termíne. Momentálne riešime vzniknutú situáciu, aby sme pre všetkých účastníkov zabezpečili kvalitný program,“ reaguje Podmanický na odrieknutie dvoch ťahúňov kultúrneho programu.

Upravený program obec predstaví v závere týždňa, podľa Podmanického však bude taký, aby si oslavy uctili „dôstojne a s národnou hrdosťou 30. výročie schválenia Deklarácie zvrchovanosti Slovenska“.

Podmanický pripomína, že Stará Bystrica organizuje oslavy od roku 2003 a podľa neho nejde o apolitickú akciu. Pretože Deklarácia zvrchovanosti Slovenska zo 17. júla 1992 je „politický dokument, ktorý odštartoval proces vzniku samostatného Slovenska“.

„Aj v tomto roku boli pozvaní zástupcovia z rôznych politických strán, pozvali sme aj pani prezidentku a pani županku, pričom by mali k dispozícii aj priestor vystúpiť. Vždy apelujeme na divákov, aby sme pri takýchto príležitostiach odložili naše politické preferencie, a dokázali jeden druhého počúvať,“ pokračuje Podmanický.

Tvrdí, že podujatie spolitizovalo hnutie OĽaNO, keď v nedeľu 10. júla „vydalo stanovisko, ktorým sa od osláv dištancovalo a zároveň spustilo pohon na partnerov a účinkujúcich, na základe čoho nám niektorí interpreti cez FB oznámili, že nevystúpia“.

„Dôvodom malo byť, že podujatie podporila strana Smer. Organizácia podujatia takéhoto rozmeru si vyžaduje značné náklady, a keďže vstup je bezplatný, podujatie sa darí realizovať vždy len s podporou rôznych darcov. Aj v tomto roku, tak ako často aj v minulosti, strana Smer podujatie podporila, a aj napriek tomu vždy súhlasila s konceptom osláv ako podujatia, na ktorom sa zúčastňujú viaceré politické strany,“ objasňuje poslanec a starosta Podmanický.

O diskusnom klube hovorí, že je iba sprievodným podujatím a nemá sa konať na hlavnom pódiu. Zámerne vybrali poslancov z „opačného politického brehu“.

„Slovensko si v tomto týždni pripomína 30 rokov od schválenia jedného z najdôležitejších dokumentov. Namiesto toho, aby vládne strany sami zorganizovali dôstojné oslavy tohto výročia, rozhodli sa ísť cestou deštrukcie a sabotovania programu, ktorý pripravuje niekto iný,“ pripomenul Podmanický súčasnej vláde.

© Autorské práva vyhradené

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #SĽUK #Progresívne Slovensko #Ján Podmanický