Diplomat o odmietnutí Čaputovou: Je rozdiel 30 rokov a 5 minút

„S ohľadom na celoživotnú prácu, ktorú som pre Slovenskú republiku urobil, mám morálne právo vedieť, kto je v pozadí tohto rozhodnutia a aké dôvody ho/ju k tomu viedli," povedal Ján Gábor o skutočnosti, že mu nebolo umožnené pôsobiť v diplomacii vo funkcii veľvyslanca.

14.07.2022 17:15

Aký máte pocit ako dlhoročný diplomat z toho, že nemôžete riadiť ďalšiu zo slovenských ambasád?

Dovoľte mi odpovedať slovami, že minister pozná mňa a moju prácu tridsať rokov, prezidentka sa so mnou rozprávala päť minút – kto dokáže lepšie posúdiť vhodnosť mojej nominácie? Nie je jedným z pretrvávajúcich neduhov v našom štáte aj po tridsiatich rokoch existencie samostatnej Slovenskej republiky nekvalifikované rozhodovanie o kvalifikovaných ľuďoch? Nebol som predsa navrhovaný na riaditeľa nemocnice, poisťovne alebo dôležitej stavby mosta.

Čaputová Čítajte viac Čaputová odmietla skúseného diplomata. A vysvetlenie nemá

Môže zamietavý postoj v Grasalkovičovom paláci nejako uškodiť vašej dobrej povesti?

O svojej práci publikujem a prednášam mladým diplomatom. Čo im mám teraz povedať, prečo mi prezidentka nedôveruje a odmietla návrh ministra? Pri všetkej úcte, ktorú prechovávam k úradu hlavy štátu, môžeme hovoriť o náležitom využití jednej z nemnohých ústavných právomocí, ktorými disponuje? Dobrá povesť človeka má vysokú cenu, ale nemenej vysokú hodnotu má aj transparentnosť rozhodovacieho procesu najdôležitejších štátnych inštitúcií.

Usilovali ste sa zistiť v Kancelárii prezidenta Slovenskej republiky (KP SR), aké výhrady proti vám mohla mať Zuzana Čaputová?

Najprv poznamenám, že proti takémuto rozhodnutiu neexistuje opravný prostriedok. Takže sa s týmto rozhodnutím musím zmieriť. Som však presvedčený, že aj s ohľadom na celoživotnú prácu, ktorú som pre Slovenskú republiku urobil, mám morálne právo vedieť, kto je v pozadí tohto rozhodnutia a aké dôvody ho/ju k tomu viedli. A opakovane som niekoľko mesiacov kontaktoval KP SR, ale bezvýsledne.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanec #Zuzana Čaputová #Ján Gábor