Čaputová: Slaná je mŕtva rieka, doslova zabíja potenciál Gemera

Po tom, ako v utorok popoludní prezidentka Zuzana Čaputová na moste ponad rieku Slaná v obci Nižná Slaná (okr. Rožňava) uviedla, že Gemer je nádherný kraj, musela vzápätí skonštatovať, že rieka je mŕtva a doslova zabíja potenciál Gemera z hľadiska prírodných krás i turistických príležitostí.

19.07.2022 17:26 , aktualizované: 20:14
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) sa rozpráva s miestnou obyvateľkou pri znečistenej rieke Slaná počas návštevy obce Nižná Slaná 19. júla 2022
debata (7)

„V zložení vody, ktorá v rieke je, nedokázali prežiť žiadne živočíchy. Žiaľ, za takmer päť mesiacov sa neudialo to, čo sa udiať malo, a to zastaviť kontamináciu a urobiť sanačné práce," skonštatovala prezidentka.

Pred brífingom sa stretla so starostom obce Tiborom Jergom, s aktivistami i riaditeľom štátneho podniku Rudné Bane Petrom Žitňanom. Uviedla tiež, že znečistenie Slanej je viacrezortný problém, ktorý je na stole už päť mesiacov. Týka sa nielen ministerstva životného prostredia, ale aj ministerstva hospodárstva. Vyzdvihla ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO), že je pripravený predložiť na vládu návrh na vyhlásenie mimoriadnej situácie.

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová žiada od vlády riešenie pre rieku Slaná.

Video

„Vzniknutý problém by predovšetkým mali riešiť oba rezorty. Mimoriadny stav by mal umožniť alokovanie finančných prostriedkov na sanačné práce a úpravu výpustu," dodala Čaputová. Z hľadiska trestnoprávnej zodpovednosti sa vyjadrovať nechcela, ale upozornila na stav ďalších bývalých banských diel a tiež staré environmentálne záťaže v rôznych kútoch Slovenska, ktoré je potrebné odstrániť.

„Pripravili sme projekt na čerpaciu skúšku, ktorá by sa mala uskutočniť v južnej časti bane, kde sme identifikovali akumuláciu čistej vody. Myslíme si, že čerpaním tejto čistej vody by sme mohli znížiť tlak na vytekanie silne mineralizovaných vôd,“ popísal situáciu Žitňan s tým, že Rudné bane nenesú zodpovednosť za znečistenie rieky.

V súvislosti so znečistením rieky Slaná sa hovorilo aj o kontaminácii studní v obci Nižná Slaná. Starosta Jerga ubezpečil, že situácia v obci je v tomto smere dobrá. „Urobilo sa okolo dvadsať meraní a žiadny problém kompetentní nezistili.“

Prezidentka sa ešte porozprávala s občanmi, ktorí ju prišli na most nad riekou Slaná pozdraviť. Staršie dámy si zaspomínali na časy, keď sa v rieke dalo ešte kúpať. Prezidentke sa posťažovali, že v doline nieto roboty. „Kedysi robili chlapi v Siderite, teraz musia cestovať za prácou až do Košíc. A to je pre mnohých finančne veľmi náročné.“

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. V polovici júna prebehli v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.

Časť kontaminovanej banskej vody však naďalej do rieky vyteká. Poslanec Vladimír Zajačik uviedol, že „hoci to nie je až také viditeľné, rieka pri Rožňave už má pôvodnú farbu a pod mostmi je už vidieť aj ryby.“

slaná Čítajte viac Budaj odporučí vláde vyhlásiť na rieke Slaná mimoriadnu situáciu
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #rieka Slaná