V Košiciach či TANAP-e zakážu vstup do lesov

Okresný úrad Košice a Okresný úrad Košice - okolie vydávajú zákaz vstupu do lesov na území oboch okresov s platnosťou od soboty 23. júla až do odvolania.

22.07.2022 14:53 , aktualizované: 15:32
debata

Zákaz sa vydáva z dôvodu vysokého rizika vzniku požiarov v dôsledku pretrvávajúceho sucha a vysokých teplôt. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu momentálne na Slovensku prevládajú extrémne suché podmienky.

Bratislava počasie horúčavy teplota teplomer Čítajte viac Výstrahy pokračujú, na juhu môže byť aj 38 stupňov

V Malej Lodine stále horí

V okrese Košice-okolie v katastri obce Malá Lodina hasiči od skorých ranných hodín pokračujú s hasením požiaru lesného porastu. Na požiarisku vytrovili viacero jazierok z oto vakov, z ktorých vykonávajú hasebné práce v ťažko prístupnom teréne, informuje hovorkyňa hasičov Katarína Križanová.

„Na mieste udalosti momentálne zasahujú viac ako tri desiatky profesionálnych hasičov z modulu pozemného hasenia požiarov – skupina východ, z hasičskej stanice Košice-okolie a dobrovoľní hasiči z obcí Budimír, Košická Belá a Opátka,“ uviedla s tým, že na mieste zasahujú aj dva vrtuľníky Ministerstva obrany s hasiacim modulom, takzvaným bambi vakom a obslužným personálom.

Požiar vypukol ešte v stredu popoludní. Plamene zachvátili lesný porast s rozlohou približne 120 × 180 metrov. Hasičom prácu komplikuje ťažko dostupný terén s prevýšením 240 metrov a vysoké teploty.

Aj iné samosprávy obmedzili pohyb ľudí v prírode

V Spišskej Novej Vsi zase pre sucho platí zákaz vstupu do mestských lesov mimo turistických chodníkov. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti. Platí od 21. júla do konca augusta.

Zákaz sa vzťahuje na lesné pozemky v obhospodarovaní Lesov mesta Spišská Nová Ves, najmä lokality Chránený areál Knola, Prírodná rezervácia Muráň, Viničiar a Pukanec. „Nebezpečie požiaru je obrovské, naši lesníci majú a budú mať stálu pohotovosť, prosíme, rešpektujte pravidlá a buďte opatrní,“ upozornili Lesy mesta na sociálnej sieti.

Takýto zákaz platí od stredy 20. júla aj na území v správe spoločnosti Lesy mesta Kežmarok. Týka sa to lesov v okolí mesta Kežmarok, ako aj pozemkov v katastri obcí Stráne pod Tatrami, Mlynčeky, Rakúsy a Tatranská Lomnica. Zakázaný je akýkoľvek pohyb po lesných pozemkoch za účelom napríklad turistiky, stanovania, zberu lesných plodov, kempovania alebo cykloturistiky. Netýka sa to vyznačených turistických chodníkov a cyklotrás.

Na zákaz využívania lesov verejnosťou upozorňuje aj Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici. Vzťahuje sa na lesné pozemky, ktoré spravuje a obhospodaruje. „Obmedzenie sa nevzťahuje na turistické a cykloturistické trasy, takže pri plánovaní výletov nemusíte meniť svoje pôvodné úmysly,“ informuje na svojej internetovej stránke. Zároveň prosí návštevníkov najstaršieho národného parku, aby boli „opatrní, vyhli sa manipulácii s otvoreným ohňom a cigaretku si dopriali až po túre“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #horúčavy