Pokračovanie článku: Dúhový PRIDE 2022. Na Slovensku sa stále riešia ľudské práva menšín

Dúhové námestie

Na sobotňajšom dúhovom pochode na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave si mikrofón na pódiu vymieňal podpredseda európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS), ministerka spravodlivosti Kolíková, či zástupcovia americkej ambasády.

Organizátori dúfali, že sa ľudia aj napriek predošlým online festivalom a momentálnemu horúcemu počasiu vrátia do bratislavských ulíc. Odhadom sa tohtoročného podujatia zúčastnilo zhruba štyritisíc návštevníkov. Na poslednom Dúhovom pochode sa zúčastnilo rekordných desaťtisíc ľudí.

Ministerka spravodlivosti Kolíková chcela podľa vlastných slov dať najavo, že vníma problém nedostatočnej tolerancie spoločnosti LGBTI komunite. „Každý, kto si ctí ľudské práva, veľmi dobre vie, že máme voči nej obrovský dlh. Je to menšina, ktorú väčšina musí v plnosti uznať a dať jej všetky práva, ktoré jej patria,“ zdôraznila ministerka.

Tvrdí, že vie, že aj keby prijali niektoré úpravy, na ktorých na ministerstve spravodlivosti robia stále by to bolo podľa nej málo.

Dúhový Pride Bratislava.
Dúhový Pride Bratislava.
+12Dúhový Pride Bratislava.

„Pýšime sa letmi do vesmíru, cez Webbov teleskop sme uvideli galaxiu starú 13,5 miliardy rokov a hoc aj amatérskym mikroskopom sa pozeráme na maličké súčasti buniek. Pozrieť sa však skutočne láskavo a ohľaduplne jeden na druhého stále nevieme,“ vyhlásila ministerka Kolíková. Dodala, že v parlamente sedí extrémizmus.

„Máme v ňom ľudí, ktorí druhých urážajú len preto, že sú iní. Tvrdia, že sa dá liečiť z inakosti. Odpovedám im, miluj blížneho svojho,“ spresnila Kolíková. Podujatie na každom kroku strážila polícia. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michala Szeiffa malo podujatie pokojný priebeh a polícia nezaznamenala žiadne narušenia verejného poriadku

„Počas doby trvania sprievodu účastníkov Pride došlo k čiastkovému obmedzeniu premávky po trase sprievodu. V súčasnosti sú cesty v centre Bratislavy prejazdné bez obmedzení,“ informoval.

Z bočných uličiek sa sem tam ozvali posmešné výroky. „Keby to bola moja dcéra, s takou vlajkou, hanbil by som sa za ňu,“ vyjadroval svoj názor na dievčatá s dúhovou vlajkou pán zo schodov.

Dievčatá s vlajkou sa so smiechom objali.

Pride pokračuje hlboko do noci v kluboch na Námestí SNP – WAX, Bohéma, Bukowski a Fuga.

duhový pride 2019, pochod, bratislava, dúha, vlajka Čítajte viac Zahraniční diplomati komentujú Pride: Ctíme si vytrvalosť v boji za autentický život

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava