Pokračovanie článku: Koalícia už so SaS nepočíta. Podmienky si diktujú OĽaNO aj Sme rodina

Sme rodina diktuje vlastné podmienky

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa takisto pripravuje na nové vládnutie bez liberálov. Ak nebude menšinová vláda fungovať, pripúšťa aj predčasné voľby. „Od SaS už neočakávam krok späť,” povedal v nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS. Na pondelkovom rokovaní vlády podľa jeho slov hnutie Sme rodina zvyšným koaličným partnerom predstaví svoje vlastné štyri požiadavky, ktorými podmieňuje ďalšie fungovanie koalície.

Podmienky Sme rodina pre trojkoalíciu

  1. Zastropovanie cien energií, teda plynu, tepla a elektriny,
  2. Exekučná amnestia,
  3. Zavedenie rodičovského bonusu,
  4. Zdanenie monopolov a regulovaných subjektov, ktoré zarábajú na kríze.

Liberáli medzitým trvajú na svojom stanovisku, že v pondelok budú pokračovať s demisiami, ktoré odštartoval v stredu odchodom z postu ministra hospodárstva Richard Sulík (SaS). Tri zvyšné demisie predložia za rezorty školstva, spravodlivosti a zahraničia. Keby však strana SaS uvažovala ako racionálny aktér, podľa Világi by do opozície v parlamente neodchádzala. „Z hľadiska presadzovania politických priorít je vždy rozumnejšie byť súčasťou vlády, ako predkladať návrhy zákonov na vlastnú päsť z parlamentu. Ak by teda chceli presadzovať programové body a priority, mali by mať snahu rokovať,” dodala.

Podpredseda parlamentu za OĽaNO Gábor Grendel v Sobotných dialógoch RTVS vyhlásil, že po odchode ministrov za SaS môžu ľudia očakávať „veľmi príjemné prekvapenie”. Odmietol sa však vyjadriť k tomu, či novým šéfom tohto rezortu má byť predseda parlamentného hospodárskeho výboru za hnutie OĽaNO Peter Kremský.

Gábor Grendel Čítajte viac Grendel: Treba si počkať, ako sa koaličná kríza vyvinie

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo neskôr povedal, že koaliční lídri budú rokovať o nástupcoch za odchádzajúcich ministrov SaS v nedeľu večer. Dodal, že si myslí, že by novým ministrom hospodárstva mal byť odborník v energetike, má aj svojich nominantov. Favorit OĽaNO Peter Kremský to ale podľa Kollára nie je.

„Je skutočne náročné z akademického hľadiska odhadovať, čo bude nasledovať. Títo politici, v rámci tejto vládnej koalície, je pre nich veľmi jednoduché spraviť kedykoľvek otočku o 180 stupňov v postojoch a vo svojich záväzkoch. Keby sme si však chceli predikovať, ako by to mohlo elegantne komunikačne vyznieť, keby naozaj aktéri uvažovali, že potrebujú voči voličom odprezentovať svoj plán, zachovať si tvár a pokračovať v štátnických krokoch, stále si viem predstaviť, že by v pondelok podal demisiu aj Igor Matovič, lebo by tým umožnil koalícii pokračovať. Realita je však komplikovanejšia a je otázne, kto z ministrov má ešte vôbec vôľu pokračovať a vládnuť,” uzavrela Világi.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #koaličná kríza #Hegerova vláda #SASKA