Nový minister Karas odmieta väzby na zbrojárov. Mám v tomto úplne čisté svedomie

Okrem kritiky za prílišnú orientáciu na práva advokátov novému ministrovi spravodlivosti Viliamovi Karasovmu začiatku v rezorte určite nepomohli ani jeho väzby na zbrojársky biznis, ktorý bol prepojený na bývalú vládu Smeru. "Neurobil som nič zlé, za týmto nikto nemôže vidieť žiadnu kauzu," tvrdí.

17.09.2022 16:16
306144499 642072077482847 6552106046077661917 n Foto:
Nový minister spravodlivosti Viliam Karas pri preberaní rezortu od premiéra Eduarda Hegera a Márie Kolíkovej.
debata (2)

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 13. septembra prijala demisie ministrov za SaS – Richarda Sulíka, Márie Kolíkovej, Ivana Korčoka a Branislava Gröhlinga zároveň vymenovala nových členov vlády, ktorí zložili sľub.

sulík, hirman, kolíková, karas, korčok, káčer, Gröhling, Heger Čítajte viac Hirman, Karas, Káčer. Čaputová vymenovala nových ministrov. Školstvo povedie Heger

Kolíkovú v rezorte spravodlivosti nahradil doterajší predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas. Už pred jeho menovaním nadácia Zastavme korupciu vyjadrila vážne obavy o pokračovanie reforiem a posilňovanie antikorupčnej legislatívy.

„Karas už desať rokov sedí v dozornej rade akciovky ALFA GROUP SR. Predsedom dozornej rady je od rovnakého času Ivan Šubrt, blízky spolupracovník z korupcie obžalovaného oligarchu strany Smer Miroslava Výboha. Šubrt šéfoval Výbohovej zbrojárskej spoločnosti WILLING, ktorá v minulosti získavala lukratívne štátne zákazky,“ informovali Hospodárske noviny.

Od roku 2018 mal byť spolu s Karasom v spoločnosti ALFA GROUP SR ako podpredseda predstavenstva aj československý veľkozbrojár Jaroslav Strnad, ktorý ovláda MSM Group, asi najväčší zbrojársky podnik na Slovensku.

Viliam Karas, zuzana čaputová Čítajte rozhovor Nový minister Karas: Skolabuje justícia kvôli súdnej mape? Tie riziká sú reálne

Karas sa ale spájanie s týmito podnikateľmi bráni a tvrdí, že ako advokát len zastupoval známeho. Nie však Výboha, Šubrta či Strnada.

Tvrdí, že súčasťou výkonu advokácie bežne býva zastupovanie záujmov klientov napríklad aj prostredníctvom členstva v orgánoch obchodných spoločností.

„Neurobil som nič zlé, ani nezákonné. Mám v tomto úplne čisté svedomie. Išlo o rutinné poskytnutie právnej služby môjmu bývalému spolužiakovi z detstva, ktorý nie je žiadnou z Vami menovaných osôb. Ako advokát som bývalému spolužiakovi pomohol s korporátnou agendou, pričom bežnou súčasťou výkonu advokácie je aj zastupovanie záujmov klienta v orgáne obchodnej spoločnosti. Nič viac, nič menej,“ reagoval Karas v rozhovore pre Pravdu.

„Som presvedčený o tom, že pri racionálnom zhodnotení za týmto nikto nemôže vidieť žiadnu kauzu. Išlo o normálne poskytnutie právnej služby, výkon môjho advokátskeho povolania,“ dodal.

Zároveň deklaruje, že v týchto ani iných firmách už figurovať nebude. „Pravdaže všetky povinnosti s výkonom funkcie ministra si riadne splním, vrátane ukončenia činnosti v orgánoch obchodných spoločností,“ do­dal.

Daniel Lipšic Čítajte aj Lipšic pre Pravdu: Z Fica si ťažkú hlavu nerobím, Žilinka sa nás nikdy nezastal

Viliam Karas – minister spravodlivosti (1976)

  • Pochádza z Prešova. Vyštudoval Právnickú fakulta Univerzity Komenského a neskôr si vzdelenie postupne zvyšoval aj na Trnavskej univerzite, kde dosiahol dva doktoranské tituly. V Trnave naďalej pôsobí na Katedre Medzinárodného a európskeho práva. Hovorí anglicky a taliansky.
  • Od roku 1999 pôsobil v Slovenskej advokátskej komore (SAK). Vo svojej advokátskej praxi sa zameriava na súťažné právo, právo Európskej únie, právo hospodárskej súťaže a štátnu pomoc, priame zahraničné investície, fúzie a akvizície, energetiku, priemyselné parky, korporátne právo a obchodné právo. Je jedným z dvoch partnerov advokátskej kancelárie MAPLE & FISH.
  • V novembri 2020 bol zvolený za predsedu Slovenskej advokátskej komory. Vo funkcii, ktorej sa ujal 1. januára 2021, nahradil Tomáša Boreca. Do funkcie ministra spravodlivosti bol vymenovaný 13. septembra 2022.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Slovenská advokátska komora #Mária Kolíková #Viliam Karas