Pokračovanie článku: Minister školstva musí byť konzervatívec. Rozhodne postoj k sexualite?

Hlavne odborník?

Líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič Kollárove slová nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. „Máme viacerých kandidátov. Registrujem troch veľmi vážnych kandidátov a z nich potrebujem vybrať jedného, aby sme vám ho oznámili. Keď ho budeme mať, tak vám ho oznámim,“ povedal k výberu nového ministra školstva Matovič.

Ani šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš nepoprel, že koalícia vyberá nového ministra školstva na základe jeho hodnotovej príslušnosti.

„V prvom rade chcem, aby bol novým ministrom školstva odborník a človek, ktorý bude schopný viesť tento náročný rezort. Nechcel by som, aby bolo rozhodujúce a kľúčové jeho hodnotové nastavenie. Musíme sa pozerať na to, či je odborník a školstvo potiahne tam, kde ho chceme mať,“ povedal pre Pravdu Šipoš.

„Je všeobecne známe, že v OĽaNO máme konzervatívcov aj liberálov. To, v akej rodine sa človek narodil, alebo aké hodnoty vyznáva, je, samozrejme, dôležité. Nemali by sme však teraz odoprieť šancu človeku len preto, že je možno vnímaný viac liberálne či naopak konzervatívne,“ dodal s tým, že rokovania intenzívne prebiehajú, ale rozhodujúce slovo by mal mať napokon premiér Heger.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vyhlásenie o oznámení nového ministra školstva v najbližších dňoch sa však Hegerovi nemusí podariť naplniť. „Podstatné je, aby to bol schopný človek. Pred týmto rezortom sú veľké výzvy – a či sa vyberie o týždeň alebo dva nie je až také dôležité,“ doplnil Šipoš.

Medzi novými ministrami, ktorí nahradili nominantov SaS, už je jeden konzervatívny odborník. Je ním nový minister spravodlivosti Viliam Karas, ktorý predtým pôsobil ako predseda Slovenskej advokátskej komory. Aj ten v pondelok vystúpil na Konzervatívnom summite, kde len pripomenul, že ani v ministerskej funkcii nemožno zabudnúť na hodnoty a korene.

Viliam Karas, zuzana čaputová Čítajte rozhovor Nový minister Karas: Skolabuje justícia kvôli súdnej mape? Tie riziká sú reálne

Karas sa angažuje v laickom hnutí Fokoláre, ktoré vzniklo počas Druhej svetovej vojny v severnom Taliansku a kladie dôraz na vnútrocirkevný aj medzináboženský dialóg.

„Bol som a stále som aktívny v Hnutí fokoláre. Už v 15 rokoch som spoznal hnutie Gen, medzinárodné hnutie mladých, ktorí sa snažia pracovať na jednote vo svete. To bola myšlienka, ktorá ma nadchla, ktorá presahovala hranice krajiny. Dokonca som mal možnosť stráviť pol roka na pobyte v Loppiane, našom medzinárodnom mestečku v Taliansku,“ povedal Viliam Karas pred rokom v rozhovore pre časopis hnutia vychádzajúci pod názvom Nové mesto.

Homosexuál či lesba?

Výška normatívu na žiaka, fungovanie škôl počas vykurovacieho obdobia v čase hlbokej energetickej krízy či začlenenie ukrajinských žiakov do slovenských škôl. To je len niekoľko dôležitých tém, na ktoré budúci minister školstva musí mať vecný názor s jasným plánom, ako sa s nimi popasovať.

Prvé, čo však zaujíma viacerých, čo vyberajú nového šéfa tohto rezortu, je postoj k záležitostiam, ktoré sa spájajú so slovom sex. Trojkoalícia vlády Eduarda Hegera zriadila neoficiálnu komisiu zloženú zo svojich straníkov, ktorí posudzujú oslovených adeptov na funkciu ministra školstva. Nejedného kandidáta úvodné otázky pred komisiou zaskočili či skôr až nepríjemne prekvapili.

Bratislava / Protest / Čítajte aj Prieskum: Až 61 percent Slovákov chce predčasné voľby

„Súhlasili by ste s tým, aby sa už na základných školách používalo vo výučbe slovo homosexuál či lesba?“ „Podporujete sexuálnu výchovu na školách?“ Krajne konzervatívne naladení členovia komisie sú v prvom rade zvedaví na odpovede na tieto dve otázky, čiže primárne nie na financovanie školstva. Denníku Pravda to povedal nemenovaný člen trojkoalície, ktorý považuje tento postup za nepochopiteľný.

Podľa zistení Pravdy trojkoalícia dala dohromady zoznam viac ako desiatich mien spájaných s obsadením funkcie ministra školstva. Dvoch z nich, ktorí už predstúpili pred neoficiálnu komisiu, nahnevali úvodné otázky tak, že okamžite odmietli debatovať o ponuke, ktorú dostali. „Jeden sa bez slova postavil zo stoličky a buchol dverami. Ďalší sa zdvorilo poďakoval a pobral sa preč,“ uviedol zdroj.

„Toto vám neviem potvrdiť. Nebol som účastný na týchto rokovaniach. Nemyslím si, že toto je nejakým spôsobom relevantné, ale naozaj neviem,“ reagoval šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Boris Kollár #Branislav Gröhling #vládna kríza 2022