Novým ministrom školstva bude riaditeľ cirkevnej školy z Trebišova Slavomír Partila

Trojkoalícia sa dohodla na mene nového ministra školstva. Bude ním riaditeľ Strednej odbornej školy služieb a priemyslu sv. Jozafáta v Trebišove Slavomír Partila. Pre Pravdu to potvrdil sám Partila.

22.09.2022 12:17 , aktualizované: 16:20
ministerstvo skolstva, Å¡kolstvo Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (71)

Partila v rozhovore pre náš denník potvrdil, že ponuku na post ministra školstva prijal. Takisto uviedol, že prostredie cirkevnej školy, z ktorej na ministerstvo prichádza, ho na poste ministra neovplyvní. Už skôr pre Pravdu nomináciu Partilu potvrdil nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ koalície.

Slavomir Partila Čítajte viac Prvý rozhovor s budúcim ministrom školstva Partilom: Viera moju prácu neovplyvní, som človek z praxe

Menšinová trojkoalícia mala dlhý zoznam možných kandidátov na ministra školstva. Pri väčšine mien však svietil červený nápis odmietol. Problém pri vymenovaní nového ministra spôsobovalo aj to, či je dostatočne konzervatívny. Podľa informácií denníka Pravda u vybraných adeptov na ministra školstva zisťovali v prvom rade ich postoj k sexuálnej výchove na školách či používaniu slov homosexuál a lesba vo výučbe. Predseda parlamentu Boris Kollár zo Sme rodina sa netajil tým, že nový minister školstva bude konzervatívne orientovaný odborník.

SR NRSR 71. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Minister školstva musí byť konzervatívec. Rozhodne postoj k sexualite?

„Okolo vzdelávania či školstva je veľa politiky a ideológií, no rozhodnutia by sa mali zakladať na analýzach a osvedčenej praxi,“ skonštatoval analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš. Dodal, že nie je problém v tom, že sa ministrom stane niekto, kto chodí do kostola. „No ak by to malo byť kritérium, tak to problém je,“ spresnil.

V žiadnom prípade by podľa neho nemalo rozhodovať, či budúci minister pochádza z cirkevného alebo liberálneho prostredia, podotkol. „Pri odborných nominantoch býva však problém s politickou podporou. Ak nemá podporu a nevie vybojovať financie či reformy, tak jeho odbornosť nie je taká rozhodujúca. Všetko však ukáže až čas,“ doplnil.

Zdôraznil však, že momentálne je koalícia v menšine, podpora v parlamente je otázna a nikto nevie, či neprídu predčasné voľby. „Rok a pol nie je až tak veľa na to, aby mohol vymýšľať nové veci. No sú tam veci ktoré musí dotiahnuť, ako plán obnovy či odmeňovanie učiteľov a učiteliek,“ dodal.

SR schôdza vláda 99. rokovanie Igor Matovič Čítajte viac Politológ Cirner: OĽaNO a Sme rodina majú zlú personálnu politiku a nemajú kádre

Sám premiér Eduard Heger (OĽANO) vo štvrtok nepotvrdil, či dal prezidentke Zuzane Čaputovej meno nového ministra školstva. Chce najprv počkať, kým sa vráti zo Spojených štátov. „Prezidentka sa vráti, proces bude bežať," povedal Heger.

Lucia Ďuriš Nicholsonová Čítajte viac Matovič podráždil Nicholsonovú, keď nazval Gröhlinga obuvníkom: Igor, daj si konečne K.O.

Post šéfa rezortu školstva sa uvoľnil po odchode ministrov za stranu SaS z vlády. Rezort po exministrovi Branislavovi Gröhlingovi prevzal dočasne premiér Eduard Heger. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) k voľbe nového ministra školstva uviedol, že má ísť o konzervatívne orientovaného odborníka. Gröhling v reakcii uviedol, že výber takejto kvalifikácie na vedenie ministerstva je zvláštny.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #slavomír partila