Podnikateľ Brhel a jeho syn sa postavili pred sudcu. Dohodu o vine a treste odmietli

Špecializovanom súde v Banskej Bystrici sa začal proces s obžalovanými v kauze Mýtnik. Okrem Jozefa Brhela a jeho syna, tiež Jozefa, sú obžalované ďalšie štyri osoby.

10.10.2022 09:56 , aktualizované: 16:25
jozef brhel Foto: ,
Jozef Brhel a jeho syn na ŠTS v Banskej Bystrici. 10. október 2022
debata

V tejto veci ide o obstaranie IT systémov pre Finančnú správu. Škodu spôsobenú štátu vyčíslili prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na viac ako 45 miliónov eur. Obžalovaní sa mali dopustiť machinácií pri verejnom obstarávaní, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a korupčných skutkov. Okrem Brhelovcov sú medzi nimi aj bývalý štátny tajomník financií Radko Kuruc, podnikateľ Martin Bahleda, exšéf IT oddelenia Finančnej správy Milan Grega či architekt Miroslav Slahučka.

V prípade figurujú tiež bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí sa priznali a spolupracujú s políciou.

VIDEO: Jozef Brhel a jeho syn na súde v kauze Mýtnik.
Video

Advokát Brhelovcov Michal Mandzák krátko pred začatím procesu uviedol, že súd chce požiadať, aby pojednávanie neotvoril. „Dôvodom je trestné oznámenie, ktoré som minulý týždeň podal na Generálnej prokuratúre pre dôvodné podozrenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti,“ povedal. Konkrétne ide o podozrenie z vytvorenia fiktívneho reťazca, na začiatku ktorého bol obvinený Michal Suchoba, ktorý je v kauze Mýtnik kľúčovým svedkom proti Brhelovcom. Tí sa po príchode na súd k ničomu nevyjadrovali.

Sťažnosti a námietky

Napriek Mandzákovým slovám sa pojednávanie otvorilo. Prišiel tiež exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý obhajuje Radka Kuruca. Senátu predsedá Ján Hrubala, jeho členmi sú Ján Giertli a Rastislav Stieranka. Jedným z Brhelových advokátov je Lukáš Trojan, ktorý vzniesol námietku zaujatosti prokurátora Ondreja Repu. „Podstata spočíva v pomere k potenciálnym svedkom Ľudovítovi Makóovi a Bernardovi Slobodníkovi,“ zdôvodnil. Repa reagoval, že na vylúčenie nevidí žiadny dôvod. Komentoval, že so spomínanými svedkami prišiel do styku výlučne z profesionálneho hľadiska.

„V tomto štádiu konania už nemôžete namietať prokurátora,“ povedal Hrubala advokátovi. „Vypočuli sme si vás, ale toto nebude herecké predstavenie,“ poznamenal. Vzápätí sa ozval Mandzák s tým, že namieta zloženie senátu. Problém má s jedným z jeho členov, konkrétne s Rastislavom Stierankom. „Je náhradníkom, ktorého ste vykreovali vy, pán predseda,“ uviedol Mandzák. K tejto námietke sa pridal aj Kaliňák. Hrubala potom pojednávanie na niekoľko minút prerušil. Po prestávke oznámil, že senát námietku neprijal.

Na snímke vpravo Jozef Brhel, jeho syn vľavo na... Foto: Pravda, Eva Štenclová
brhel mýtnik Na snímke vpravo Jozef Brhel, jeho syn vľavo na ŠTS v Banskej Bystrici. 10.10.2022

Dohodu o vine a treste odmietli uzavrieť všetci obžalovaní. Následne predseda senátu vyzval prokurátora, aby vzniesol obžalobu. Ten ju čítal zhruba tridsať minúť. Súd potom opäť vyhlásil prestávku. Počas nej prokurátor Repa médiám potvrdil, že celková škoda, ktorá vznikla štátu, bola vyčíslená na viac ako 45 miliónov eur.

K prípadu sa stručne vyjadril aj Kaliňák. „Ide v poradí už o druhý politický proces na tomto súde. Prokurátor čítal žalobu tak, akoby sa za ňu hanbil. Ak musíte dovysvetlovávať legálne operácie tým, že to naťahujete cez chrbát, tak žaloba je, samozrejme, mimoriadne slabá,“ podotkol. Trestný zákon podľa neho jasne predpokladá, čo musí byť splnené, aby boli jednotlivé skutkové podstaty naplnené konaním páchateľov. „V tomto prípade k tomu nedošlo u iných a špeciálne u nášho klienta, kde sa tento skutok nestal a je postavený len na jedinom kajúcnikovi. Jeho konštrukcia je úplne nezmyselná,“ podčiarkol.

Je presvedčený, že prokurátor nebol schopný nejakým spôsobom naformulovať, o čo u Kuruca ide. „Predpokladáme, že súd sa tým bude hlbšie zaoberať. Prednes prokurátora jednoznačne ukázal, že najskôr boli páchatelia, až potom sa k nim dorábali skutky,“ doplnil Kaliňák.

VIDEO: Najskôr boli páchatelia, až potom sa dorábali skutky, uviedol Kaliňák.

Video

Pojednávanie pokračovalo zaujatím stanovísk obhajcov k obžalobe. Tí hovorili o porušovaní práv ich klientov, nadštandardných vzťahoch vyšetrovateľov s kajúcnikmi a obžalobe založenej na ich výpovediach. Mandzák okrem iného povedal, že trestné konanie je vedené bez toho, aby bola konkrétna škoda uvedená znalcom. „Som presvedčený, že nie je správne stanovená. Žiadam súd o nápravu a aby vyzval prokurátora o doplnenie obžaloby,“ dodal advokát. Pojednávanie by malo pokračovať v utorok, keď sa očakávajú aj vyhlásenia o vine obžalovaných.

Róbert Kaliňák Čítajte viac Kaliňák hovorí o politickom procese: Čo Lipšicovi prešlo, u Brhela má byť trestný čin

Milióny mali končiť na zahraničných účtoch

Obžalobu v kauze Mýtnik podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na šesť osôb ešte vo februári. Konkrétne sú to: Jozef Brhel starší, Jozef Brhel mladší, Radko Kuruc, Martin Bahleda, Milan Grega a Miroslav Slahučka. Obžaloba sa týka piatich skutkov. V jednom ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. V ďalšom o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a vo zvyšných troch o zločin prijímania úplatku.

Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť neefektívne a nehospodárne. Na to mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít. Peniaze mali končiť na zahraničných účtoch. Celková škoda je vyčíslená na 45 miliónov eur. Súvisieť s tým majú tiež dva korupčné delikty. Jeden z nich sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou.

Miroslav Výboh Čítajte viac Výboh sa opäť vyhne predvolaniu. O korupčnej kauze rozhodne nový sudca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Robert Kaliňák #František Imrecze #Radko Kuruc #Jozef Brhel #Michal Suchoba #Kauza Mýtnik #Mýtnik