Kauza Dobytkár: Bödör vyhlásil, že je nevinný. Kaliňák hovorí o deštrukcii a rozpade obžaloby

V kauze Dobytkár sa v stredu dostal k slovu na banskobystrickom súde podnikateľ Norbert Bödör. „Len sa preukazuje, že od samého začiatku je to voči mne umelo vykonštruované,“ komentoval priebeh pojednávania. Jeho advokáti Robert Kaliňák a Marek Para označili obžalobu za neschopnú. Podľa nich začína mať takýto pocit už aj senát.

12.10.2022 10:34 , aktualizované: 17:25
norbert bodor, kauza dobytkár Foto: ,
Norbert Bödör na banskobystrickom súde.
debata (2)

Proces v kauze Dobytkár pokračoval na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici výpoveďou obžalovaného Petra Kubu, ktorý odmietol odpovedať na otázky. Prokurátor preto navrhol čítať jeho výpoveď zo zápisnice z prípravného konania.

VIDEO: Kaliňák a Bödör po výsluchu
Video

Nevie, ako sa brániť

Bödör, ktorý opäť prišiel v sprievode svojich advokátov Roberta Kaliňáka a Mareka Paru, na Kubovu výpoveď reagoval stručne. „Len potvrdil, že som nijakým spôsobom nelegalizoval žiadne prostriedky. Som nevinný. Obvinenie voči mne je umelo vykonštruované,“ podotkol. Krátko nato vyhlásil súd prestávku. Po nej Bödör využil možnosť vypovedať. Čítal zo svojich pripravených poznámok. Zopakoval, že žiadny trestný čin nikdy nespáchal.

„Svoju nevinu som deklaroval už v prípravnom konaní. Vyšetrovatelia a prokurátor založili moje obvinenia na jedinej výpovedi kajúcnika Mareka Kodadu. Neviem, čo sa mi kladie za vinu a ako sa brániť,“ poznamenal s tým, že prokurátor musí uviesť, čo konkrétne mal spáchať.

„Obžaloba proti mne neformuluje v 83 skutkoch žiaden predpoklad konania,“ podčiarkol. Pripomenul, že predpoklad prokurátora pochádza z jediného tvrdenia kajúcnika Kodadu, že mal prevziať 2,8 milióna eur a odovzdať ich Kubovi, čo nie je dokázané.

VIDEO: Pokračuje pojednávanie v kauze Dobytkár
Video

Po necelých tridsiatich minútach uzavrel Bödör svoju výpoveď s tým, že prokurátora žiada o spresnenie skutku kladeného mu za vinu. Na otázky odpovedať odmietol.

Senát prokurátorovi oznámil, že nie je povinný vysvetľovať námietky obhajoby na obžalobu. „Vyhodnotíme to my. Je na vás, či korekcie urobíte, alebo nie. Vy ste si zodpovedný uniesť dôkazné bremeno konania. Ak korekcie urobíte, logisticky predĺžite priebeh konania,“ upozornil ho člen senátu Ján Hrubala.

„Plynutím času sa zvyšuje riziko uniesť dôkazné bremeno, ale obžalovaní by mali poznať presné skutky. V prípade spresnenia skutku tak, ako sa ho obžalovaný domáha, bude mať možnosť svoju výpoveď doplniť, ak sa tak rozhodne,“ odvetil prokurátor.

Pojednávanie bude pokračovať výsluchom obžalovaných právnických osôb v zastúpení ich advokátov. Najbližší termín je vytýčený na štvrtok, ďalšie súd naplánoval na január.

Megastroj korupcie?

Bödör krátko po pojednávaní uviedol, že od začiatku vyšetrovania a prvého obvinenia nebola obžaloba schopná vyprodukovať žiaden dôkaz, ktorý by ho akýmkoľvek spôsobom spojil s týmto prípadom. „V podstate sa len preukazuje, že od samého začiatku je to voči mne vykonštruované,“ zopakoval. Vzápätí sa slova ujal jeho obhajca Para.

„Od vznesenia obvinenia kritizujeme prokurátora, ktorý celkom jednoznačne, spolu s vyšetrovateľmi, nevedeli naformulovať ani len to, čo nám chcú klásť za vinu. Dnešná reakcia senátu to len potvrdila,“ zdôraznil Para. „Evidentne má prokurátor povinnosť nielen preukázať, ale v zásade aj formulovať, čo chce obvinenému klásť za vinu. Musí byť celkom jednoznačne charakterizovaný a opísaný skutok, čo v tomto prípade nie je splnené,“ povedal.

Robert Kaliňák, obhajca, Bödör, Dobytkár Čítajte viac Kauza Dobytkár: Kaliňák kritizoval prokurátora a vravel o falošných svedectvách

Kaliňák ho doplnil, že od začiatku je tento prípad médiami vnímaný ako obrovský megastroj korupcie. „A jeden z najväčších prípadov predchádzajúcej vlády. Dnes ste ale svedkami kompletnej deštrukcie a rozpadu obžaloby,“ hovorí Kaliňák. Podľa neho je to dôkaz, že tento prípad bol politicky objednaný a takto vtesnaný bol do neho aj ich klient.

„Prokuratúre sa v úvodných pojednávaniach nijako nepodarilo zadovážiť, predložiť a preukázať akýkoľvek dôkaz, ktorý by svedčil aspoň o nejakej účasti v tomto priestore,“ vraví. Zjavne podľa neho aj senátu vyslovene prekáža, že prokuratúra nie je schopná sformulovať reálne obvinenia jednotlivých obžalovaných a je konfrontovaná s rozložením celej obžaloby.

„Počnúc zmiznutím peňazí, ktoré mali byť predmetom korupcie. Čiže v obžalobe už neexistujú, legálne boli presunuté z jednej firmy na inú. Ide o príklad sfušovaného politického procesu, pričom obvinení sedeli mesiace vo väzbe a jeden tam zahynul,“ zdôraznil s tým, že by to malo byť mementom. „Som veľmi rád, že súd tiež začína mať pocit, že za určitých okolností dochádzalo k manipulácii týchto konaní,“ dodal Kaliňák.

Zoltán Andruskó Čítajte viac Pral som peniaze pre Bödöra, vyhrážali sa mi zabitím, tvrdí Andruskó

V kauze korupcie spojenej s PPA čelí obžalobe osem fyzických a päť právnických osôb – nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

Skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

Bernard Slobodník Čítajte viac Slobodník: Bödör bol Kočnerov primáš

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v auguste minulého roka povedal, že kauzy Dobytkár sa týka rozsiahly spisový materiál, ktorý obsahuje 75 zväzkov v rozsahu asi 35-tisíc strán. Len skutková časť obžaloby má v tomto prípade viac ako 100 strán. Trestná činnosť bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a bola rozdelená do dvoch vetiev. V obidvoch bolo odovzdaných a následne zlegalizovaných niekoľko miliónov eur. Dôkazná situácia je podľa Lipšica v tomto prípade silná. Riaditeľ odboru všeobecnej kriminality ÚŠP Vladimír Kuruc po podaní obžaloby uviedol, že u piatich obžalovaných osôb v prípade uznania viny hrozí prepadnutie majetku. Doplnil, že niektorým hrozia vysoké tresty, ktoré sa blížia k hranici 20 rokov väzenia.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil vyšetrovanie kauzy Dobytkár v júli 2021. Polícia počas vyšetrovania zdokumentovala 95 skutkov. Vyšetrovateľ zároveň vyčlenil obvineného bývalého riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na Ministerstve pôdohospodárstva SR Mareka Kodadu na samostatné konanie.

SITA

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #pôdohospodárska platobná agentúra #PPA #Norbert Bödör #kauza Dobytkár