Kauza Fatima: Svedok sype mená sudcov a prokurátorov, ktorých uplácali. Koľko dali Jankovskej?

Pred sudcu Okresného súdu v Trnave sa v prípade, ktorý súvisí s kauzou trenčianskeho nočného baru Fatima, vrátil kľúčový svedok Michal Vida. Menoval viacerých sudcov či prokurátorov, ktorých korumpoval.

13.10.2022 08:41 , aktualizované: 22:03
michal vida Foto: ,
Kľúčový svedok Michal Vida prichádza po obednej prestávke odpovedať na ďalšie otázky obhajcov obžalovaných na súde v kauze Fatima. 13.10.022
debata (2)

Vida vypovedá v prípade súvisiacom s kauzou trenčianskeho baru Fatima proti trojici obžalovaných na čele s bývalou trenčianskou sudkyňou a neskôr štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. Obžalovaný je aj jej svat Peter Vasko a bývalý policajný funkcionár Róbert Krajmer. Podľa obžaloby mali na Vidu tlačiť, aby zmenil svoju výpoveď v prospech Jankovskej a Vaska.

Svedka priviezli z ústavu v Hrnčiarovciach nad Parnou, kde si odpykáva trest v inom prípade. Počas výsluchu, kedy mu otázky kládli prokurátor Ondrej Repa a obhajcovia obžalovaných, označil viacerých sudcov a prokurátorov, ktorých mal uplácať.

„Pán Vasko v spolupráci so mnou a s mojimi finančnými prostriedkami korumpoval sudcu Krajského súdu v Trenčíne Dušana Eckera, ktorý mal v tom čase na stole odvolanie vykonávateľa vraždy bieleho koňa Kmeca,“ vypovedal Vida. Úplatky mali dostať od Vidu v tom čase aj ďalší sudcovia či prokurátori.

„Monika Jankovská, ktorá vtedy pracovala na Okresnom súde v Trenčíne, Róbert Jankovský z Okresného súdu v Považskej Bystrici, doktor Janík z Krajského súdu v Trenčíne, doktor Libant z Krajského súdu v Nitre a ďalší sudcovia z Nitry,“ vymenoval svedok. Hovoril aj o skorumpovaných vyšetrovateľoch.

Z trojice obžalovaných prišiel na súd len Krajmer, ktorý zatiaľ nevynechal žiadny z doterajších termínov hlavného pojednávania. Jankovská sa opäť nedostavila, podľa jej právneho zástupcu Petra Erdösa pre zdravotné dôvody.

„Nezlepšuje sa to a ten stav nie je taký, aby sa mohla zúčastniť bez vážneho zhoršenia zdravotného stavu,“ opísal Erdös Jankovskej stav pri príchode na súd. Jankovská v ospravedlnení deklarovala, že chce vypovedať hneď ako jej to stav čo i len trochu umožní a nemá záujem robiť žiadne obštrukcie. Z neúčasti sa ospravedlnil aj Vasko.

VIDEO: Michala Vidu privážajú na súd.
Video

Svedok je podľa Erdösa vierohodný podľa toho, ako sa vyspí. „Vidu sme vypočúvali možno päť či šesťkrát počas prípravného konania vo vzťahu k mojej klientke. Tam, kde má uviesť konkrétnosti, stále odpovedal odlišne,“ zhodnotil Jankovskej právny zástupca. Na jeho vierohodnosť smerovali viaceré otázky obhajcov.

Vidu navrhol vypočúvať prokurátor Ondrej Repa, preto mu kládol otázky ako prvý. Pýtal sa ho, kde vyrastal, študoval a čím sa neskôr živil. Vida opisuje, že s Vaskom sa pozná od roku 2018, na okolnosti si nepamätá.

„Od roku 1998 až do 2014 by som vám tu mohol rozprávať 5 hodín vkuse či už o oficiálnych alebo neoficiálnych podnikateľských aktivitách. Stretali sme sa na dennej báze, počas celého roku,“ vypovedal.

Zároveň priblížil, že Vasko žil z provízií z nelegálnej činnosti, ktoré Vida následne zoficiálňoval. Vasko sa podľa neho podieľal sa aj na násilnej trestnej činnosti. Ako príklad uviedol vraždu bieleho koňa Kmeca.

Jankovskú spoznal Vida v roku 2000. „Pri stretnutí mi bolo povedané, že v najbližšom období to bude sudkyňa,“ povedal svedok. Jankovskej mal neskôr osobne odovzdať úplatok 3 milióny slovenských korún priamo do budovy súdu.

Malo ísť o úplatok za pomoc v prípade trenčianskeho baru Fatima, o ktorý mal záujem boss trenčianskeho podsvetia Peter Čongrády. Pomoc mala spočívať v odstavení jeho vtedajších majiteľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka. Jankovská dvojicu v roku 2001 odsúdila na 15 mesiacov za údajné vydieranie podnikateľa Tibora Jurisu.

Vida priblížil, ako sa na jar v roku 2018 s Vaskom osobne a s Jankovskou prostredníctvom Vaskovho telefónu dohadovali na zmene jeho výpovede v prospech Vaska, ktorý bol v tom čase trestne stíhaný a v prospech Jankovskej.

„Pod ťarchou toho, ako vyše 20 rokov pána Vaska poznám a viem, čoho je schopný a čoho sú schopní ľudia, ktorými sa obklopoval a obklopuje, tak som sa si zvolil takú cestu, akú som si zvolil. To znamená, že som výpoveď zmenil v prospech pána Vaska a doktorky Jankovskej,“ vypovedal na súde.

Róbert Krajmer (uprostred) pred začiatkom... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Róbert Krajmer Róbert Krajmer (uprostred) pred začiatkom pojednávania na Okresnom súde v Trnave 13. októbra 2022

V tom čase mal strach najmä o svoju manželku a dieťa. On sám bol v tom čase monitorovaný orgánmi činnými v trestnom konaní, ktorých vedel ľahko identifikovať.

Prokurátor sa ho opýtal, či mu Vasko povedal, čo nastane, ak svoj postoj nezmení. „V prípade, že by som postoj nezmenil, tak mi pán Vasko povedal a doktorka Jankovská mi to do telefónu prízvukovala, že ak nebudem spolupracovať, tak sa obaja postarajú, aby som skončil vo väzení na 16 rokov,“ odpovedal svedok.

Vida tiež rozprával, ako sa deň pred zmenou svojej výpovede na NAKA v Trenčíne dohadoval u neho doma osobne s Vaskom a Jankovskou cez Vaskov telefón. „Vtedy mi pani Jankovská povedala, že to všetko riadi s pánom Krajmerom, že ten má na to človeka, ktorý všetko riadi, pána Žáčika. S ním som v daný deň preberal dôvod toho, prečo bude môj výsluch nakrúcaný na kameru,“ opísal.

Zmena výpovede pod nátlakom

Na svedka sa po prestávke obrátil Vaskov právny zástupca Jiří Kučera. Vidu sa pýtal na jeho vysokoškolské vzdelanie, keďže svedok uvádza, že je inžinier agroekonóm. Titul získal podľa svojich na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre (v tom čase mali iný názov). Kučera priamo na pojednávaní predložil listinné dôkazy, podľa ktorých Vida na SPU neštudoval. Prokurátor namietal postup obhajoby, nakoľko nebol s listinnými dôkazmi vopred oboznámený.

„Do ďalšieho pojednávania zabezpečím súdu všetky relevantné skutočnosti o mojom štúdiu. V minulosti som študoval na inej fakulte, a prišlo k reorganizácii vysokej školy,“ vysvetlil Vida. Dnes už fakulta, na ktorej mal študovať, podľa jeho slov neexistuje. SPU mala v čase jeho štúdia názov Vysoká škola poľnohospodárska.

VIDEO: Vyjadrenie právneho zástupcu Jankovskej Petra Erdösa.
Video

Kučera sa pýtal Vidu na návštevy a finančné prostriedky, ktoré mal dostávať počas výkonu väzby či výkonu trestu. Časť otázok bola prepojená s osobou Ondreja Janíčka alebo jeho rodinnými príslušníkmi. Prokurátor Repa namietal otázky Vaskovho obhajcu z dôvodu spôsobu vedenia výsluchu.

Poverenie od Čongrádyho

Vida pred súdom menoval konkrétnych sudcov a prokurátorov najmä z Trenčína, ale aj Nitry, ktorých podľa svojich slov korumpoval. Podplácal aj viacerých vyšetrovateľov.

„Prvá vec, ktorú som dostal na starosť a poveril ma ňou pán Peter Čongrády, bola, aby som Monike Jankovskej doniesol 3 milióny slovenských korún za vec ovplyvnenia trestného konania pána Janíčka a Strelčíka. Ja som tak urobil. Neskôr som mal s pani Jankovskou v týchto korupčných veciach iba dve stretnutia. Riešila civilné spory, ktoré som mal na súde,“ opísal svedok.

Vida vyhlásil, že je emotívnejší človek a najradšej by zabudol na obdobie, kedy bol v kontakte s Vaskom. Reagoval tým na otázku ďalšej Vaskovej obhajkyne o spôsobe, akým ho mal Vasko pripraviť o byt. Vida si uplatňuje od obžalovaného náhradu škody v sume takmer 150-tisíc eur. „Vasko nezjednáva. Povie prepíš byt a bodka. Všetci, kto ho poznáme, vieme, ako to končí, keď odporujeme,“ doplnil.

Vasko Vidu kontaktoval vo väzení

Vidovi sa mal Vasko vyhrážať aj v čase, keď boli obaja obmedzení na slobode. Dnes podľa svedka nie je problém zabezpečiť kontakt medzi odsúdenými vo výkone trestu a medzi osobami vo väzbe, aj keď sú jednotlivé ústavy od seba oddelené.

Spomína pri tom vydávanie stravy. „Odsúdení robia vydávačov stravy aj na väzbe. Poslať po niekom kontakt na niekoho, že je tu niekto na väzbe, je bez problémov,“ opísal. Vasko mal Vidu kontaktovať prostredníctvom tretej osoby.

„Trvám na tom, že som dostal od Vaska správu prostredníctvom odsúdeného Bališa. Bolo to asi v roku 2021, nepamätám si presne,“ doplnil Vida. Aj Bališ sa podľa Vidu poznal s Vaskom vyše 20 rokov a bol súčasťou zločineckej skupiny sýkorovcov.

S otázkami na svedka pokračoval Erdös. Od Vidu chce, aby presne popísal prvé stretnutie s Jankovskou. Zaujímal sa, ako si svedok pamätá na jej farbu či typ vlasov. „Po 20-tich rokoch nedokážem odpovedať na kladenú otázku na opis niekoho vizáže,“ reagoval Vida.

Dodal, že vyzerala o 20 rokov mladšie ako v čase, keď išla väzby. Vlasy mala podľa neho vo farbe špinavá blond. Na okuliare si nepamätá. Spomína aj špecifický pohyb pier pri rozprávaní. Ďalej popisuje stretnutie, počas ktorého jej mal odovzdať úplatok 3 milióny slovenských korún.

Róbert Krajmer (druhý sprava) pred začiatkom... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Róbert Krajmer Róbert Krajmer (druhý sprava) pred začiatkom pojednávania na Okresnom súde v Trnave 13. októbra 2022

Dva milióny zaplatil Vida podľa vlastných slov zo svojich peňazí. Erdös sa ho pýtal, ako mu to bolo vysvetlené. „Mne to bolo vysvetlené pánom Vaskom tak, že pri našom "podnikaní“ sa nám takýto človek na súde vždy zíde. Bral som to ako investíciu do budúcnosti," odpovedal.

Pokyn na odovzdanie peňazí prišiel podľa Vidu od Vaska. Jankovskej ich mal zaniesť priamo na trenčiansky súd, kde pôsobila. Ako už Vida uviedol, malo ísť o úplatok za to, že Jankovská ako sudkyňa odsúdi Janíčka so Strelčíkom, vtedajších majiteľov baru Fatima, o ktorý sa usiloval Peter Čongrády.

Vida rozpráva aj o ďalších údajných úplatkoch pre Jankovskú. Súvisieť mali s jeho civilnými spormi, v ktorých bola žalovaná jeho spoločnosť. V jednom prípade jej mal zaplatiť 500-tisíc korún v druhom 300– tisíc. Za to mu mala zabezpečiť, aby bolo rozhodnuté v jeho prospech. „Zaplatil som jej, aby som vyhral,“ dodal.

Okrem osobných stretnutí popísal Vida aj telefonické hovory s Jankovskou. Telefonát, ktorý sa uskutočnil deň pred zmenou výpovede v jej prospech a v prospech Vaska, inicioval on sám. „Požiadal som Vaska nech vytočí Moniku, či to už na NAKA dohodla,“ povedal Vida.

Za pomoc mu mala sľúbiť, že mu pomôže v jeho trestných veciach na súdoch v Trenčíne a Topoľčanoch. Podľa Vidu však nekonkretizovala, ako to chce zabezpečiť.

Erdös sa zaujímal, či ho Jankovská priamo požiadala o zmenu jeho výpovede. Vida prisvedčil s tým, že sa tak stalo počas telefonického rozhovoru deň pred zmenou výpovede na NAKA.

„Vyslovene ma o to žiadala, tak to bolo,“ dodal svedok. Na Erdösovu otázku, či pociťoval obavy z Jankovskej, odpovedal kladne a opäť spomenul údajnú vyhrážku, že ho pošlú na 16 rokov do väzenia, ak nebude spolupracovať.

Na pojednávaní sa čítalo aj Vidove údajné čestné prehlásenie, ktoré mal poskytnúť Janíčkovi. Spomína sa v ňom Krajmerova manželka. Táto časť vyvolala u Krajmera pobúrenie. Sudca ho za emočné prejavy napomenul. „Spomína tam moju manželku, ktorá s týmto nemá absolútne nič spoločné,“ vyjadril sa Krajmer. Vida poprel, že by Janíčkovi hovoril o Krajmerovej manželke.

Monika Jankovská Čítajte viac Jankovská na súd neprišla. Kľúčový svedok vypovedal o korupcii a strachu o život

Traja obžalovaní

Vida vypovedá proti trojici obžalovaných. Bývalá trenčianska sudkyňa a neskôr štátna tajomníčka za Smer Monika Jankovská čelí obžalobe z vydierania. Vida na septembrovom pojednávaní opisoval, ako mala zorganizovať zmenu jeho výpovede vo svoj prospech v prípade, ktorý mala predtým ako sudkyňa na stole a v ktorej odsúdila Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka. Vida už v roku 2015 hovoril o jej údajonom korupčnom správaní.

Ako prvý ho mal v roku 2018 podľa svojich slov kontaktovať ďalší obžalovaný, Jankovskej svat Peter Vasko. Za pomoc mal Vidovi sľúbiť výhody. Vida opisoval, že sa s Vaskom pozná dlhé roky a páchali spolu aj nelegálnu činnosť. Vraj sa ho bál, preto mu nevzdoroval, keď sa mu snažil zabrániť, aby sa zúčastnil na tlačovej besede, ktorú organizoval Janíček. Vasko čelí obžalobe z vydierania a marenia spravodlivosti.

Tretím obžalovaným je bývalý policajný funkcionár Róbert Krajmer, ktorý mal byť podľa Vidu zapojený do diania okolo jeho výpovede v prospech Jankovskej na Národnej kriminálnej agentúre. Bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA je obžalovaný zo zločinu marenia spravodlivosti v súbehu so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. Všetci traja skutky popierajú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #kauza Fatima