Pokrytec Kollár či cynický Matovič. Politici zdeformovaní homofóbnym Slovenskom nedokázali prekročiť svoj tieň

Po chladnokrvnej poprave Jána a Martiny, ktorých zavraždili vo svojom obydlí, v zdanlivom bezpečí domova, sa musíme vysporiadať s podobnou chladnokrvnou vraždou ďalších mladých ľudí, Matúša a Juraja, ktorí zomreli pred klubom Tepláreň. Jedným z mála miest na Slovensku, kde sa cítili ako doma a zdanlivo v bezpečí. Touto popravou sa u nás, žiaľ, prelomilo aj ďalšie tabu, pretože teroristický čin na základe nenávisti k menšinám sa tu ešte nestal.

15.10.2022 06:00
debata

Vlažné reakcie politikov tomu však nenasvedčujú. Oni sami nám zatiaľ dokazujú svoju neschopnosť spravovať krajinu a namiesto prijímania opatrení na záchranu ľudí a ekonomiky, sme svedkami zablokovaného parlamentu.

Prejavy sústrasti vládnych politikov boli pokrytecké, najmä zo strany Borisa Kollára, ktorý mal na adresu homosexuálov, popri Igorovi Matovičovi, azda najviac znevažujúce a urážlivé vyjadrenia. U ostatných to prešlo zlovestným mlčaním. „Naši politici sú mentálne ďaleko pozadu. Celá krajina zostala v tomto zaseknutá pred 30 až 40 rokmi,“ hovorí v podcaste Počúvajte Pravdu komentátor Marián Repa.

Ako sa k tragédii správne postaviť ukázala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá upozorňuje na to, že v oblasti zrovnoprávnenia a zlepšenia postavenia LGBTI ľudí na Slovensku už treba prejsť od slov k činom. Medzičasom však znechutení a zastrašení mladí šíkovní ľudia odchádzajú za naše hranice. Tam, kde sa budú cítiť viac prijatí ako doma.

Kde v našej spoločnosti pramení a prečo zotrváva viac či menej skrytá homofóbia? Prečo nám to škodí a čo sa s tým dá urobiť? Vypočujte si v podcaste denníka Pravda.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej #LGBTI+ #predčasné voľby 2023