Remišová sa stretla s predstaviteľmi Facebooku: Rezort chystá právnu reguláciu mesiace

Po tragickej udalosti, pri ktorej prišli o život dvaja mladí ľudia, sa naprieš politickým spektrom otvorila diskusia o anonymite v diskusiách. Nielen politici volajú po tom, aby ľudia diskutovali pod vlastnými menami. Dôvodom je aj fakt, že strelec Juraj Krajčík ml. bol aktívny na sociálnych sieťach, kde zverejnil aj manifest mierený proti komunite LGBTI+ a proti Židom.

21.10.2022 12:33
Veronika Remišová Foto: ,
Veronika Remišová.
debata (24)

Dokonca vo virtuálnom priestore informoval o ohavnom čine predtým, ale aj potom, čo zastrelil dvoch ľudí. Čin neľutoval a vysmieval sa polícii. Vystupoval pod pseudonymom. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pripravuje kroky na účinnú ochranu práv občanov.

Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Čítajte viac Odzvonilo anonymným hejterom na webe? Nenávisť musí mať meno: Tresty sú dané, treba ich vymáhať

MIRRI chystá právnu reguláciu digitálnych platforiem

Za Slovensko vystúpila ešte na jarnom summite vo Francúzsku, kde iniciovala spoločný postup členských krajín v tejto oblasti a stretla sa s predstaviteľmi spoločnosti Meta. „Je neakceptovateľné, že spoločnosť, ktorá zarába miliardy na šírení nenávisti a rozdeľovaní spoločnosti, má pre Slovensko len jedného človeka na overovanie informácii a ten sedí v Prahe,“ uviedla.

Video
Nenávisť musí mať meno, politici sa zhodli, že diskusie nesmú byť anonymné

Aj preto na ministerstve informatizácie pripravujú právnu reguláciu digitálnych platforiem. O zákone zvýšiť povinnosti veľkých on-line platforiem sa však hovorí už od marca. Pozornosť na šírenie dezinformácií a nenávistných prejavov sa upriamila v marci tohto roka potom, čo sa začala vojna na Ukrajine.

Remišová chystala návrh regionálnej legislatívy, ktorá má za cieľ zabezpečiť, aby zodpovednosť za šírený a zdieľaný obsah niesli aj sociálne siete a platformy, už 10. marca. Vicepremiérka sa chcela inšpirovať nemeckým zákonom známym ako NetzDG či Facebook Act. „Zakrátko predstavíme konkrétny legislatívny zámer,“ avizovala Remišová po návrate z digitálneho summitu EÚ vo Francúzskom Nevers. „Bude to celkom priekopnícka vec,“ uviedla v marci. Tento zákon nabral na aktuálnosti po tragickej streľbe na Zámockej. „Chceme účinne chránili práva občanov SR,“ vysvetlila pre Pravdu. Konkrétny návrh ani detaily ako bude regulácia vyzerať, zatiaľ stále nie sú známe. Zdôraznila, že ani ona, ani nikto zo strany Za ľudí sa za svoje názory neskrýva.

„Rovnako to platí aj na sociálnych sieťach. Virtuálny priestor má špecifické pravidlá komunikácie, ale sami vidíme, že anonymita je škodlivá. Keď chce niekto útočiť, nadávať, šíriť nezákonný obsah, nech sa teda k tomu prizná a nesie za to plnú zodpovednosť a neschováva sa za profilovkou mačičky,“ uviedla. Remišová je presvedčená, že sloboda slova a prejavu sa nemôže zneužívať na šírenie nenávisti, klamstiev alebo nepriateľskej propagandy, ktoré podkopávajú štát a demokraciu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #streľba na Zámockej #regulácia digitálnych platforiem