Kauza Dobytkár: Korunný svedok Kodada prišiel na súd "zamaskovaný"

Kľúčový svedok Marek Kodada prišiel na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, kde sa zoči voči stretol s ľuďmi, proti ktorým vypovedal pred vyšetrovateľmi. V korupčnej kauze Dobytkár svedčí ako jediný proti exriaditeľovi PPA Jurajovi Kožuchovi. Na jeho výpovedi je založené aj obvinenie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

24.10.2022 10:48 , aktualizované: 14:05
kodada marek, kauza dobytkár Foto: ,
Kľúčový svedok v kauze Dobytkár Marek Kodada na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.
debata (19)

Kodada je bývalý funkcionár ministerstva pôdohospodárstva, kde pôsobil ako šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb. Momentálne vystupuje ako spolupracujúci obvinený. Práve jeho slová zavážili aj pri obvinení Bödöra, ktorý to pripomenul na predchádzajúcom pojednávaní, kedy tvrdil, že je nevinný a žiadny trestný čin nikdy nespáchal.

VIDEO: Kodada sa pred médiami nechcel ukazovať
Video

„Vyšetrovatelia a prokurátor založili moje obvinenia na jedinej výpovedi kajúcnika Mareka Kodadu. Neviem, čo sa mi kladie za vinu a ako sa brániť,“ hovoril Bödör s tým, že prokurátor musí uviesť, čo konkrétne mal spáchať.

Podľa Kodadovho svedectva mal ďalší z obžalovaných Ľubomír Partika povedať, že odvádzané peniaze idú pre Nitru, respektíve pre Bödöra. Očakáva sa, že teraz tieto slová zopakuje aj pred senátom.

Bödör v pondelok na súd neprišiel, vopred sa ospravedlnil. Prítomní sú však jeho advokáti Robert Kaliňák a Marek Para.

norbert bodor, kauza dobytkár Čítajte viac Kauza Dobytkár: Bödör vyhlásil, že je nevinný. Kaliňák hovorí o deštrukcii a rozpade obžaloby

Kodada prišiel na súd s polhodinovým meškaním. Je zarastený, na tvári má rúško a na hlave šiltovku. Tú si pred senátom zložil. Takisto filter. Súhlasí, že bude vypovedať.

Kodada označil Kožucha, ktorého pozná od roku 2004, za svojho najbližšieho priateľa. Tak ho vraj vníma stále, aj teraz. „To určite,“ podotkol znechutene Kožuch. „Je to pre mňa veľmi citlivá téma,“ pokračoval Kodada. „Viem, že do funkcie na PPA išiel s najčistejšími úmyslami. Nebolo mu príjemné zaoberať sa projektmi. V tom čase určite nebolo jeho cieľom získať nejaký ekonomický prospech,“ hovorí. Podnikateľ Martin Kvietik mu vraj bol predstavený ako človek, ktorý to má na starosti a naznačoval, že treba zabezpečiť peniaze pre systém.

Stretávanie sa s Kvietikom vraj bral Kožuch ako nutnosť na udržanie sa vo funkcii. Vtedajšia ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) mu ho totiž predstavila ako straníckeho gestora, s ktorým treba konzultovať všetko ohľadom PPA.

Bödöra svedok osobne nikdy nestretol, ale bol vraj pred ním označený ako ten, čo tým systémom hýbe.

Kodada vypovedal viac ako hodinu. Keď vravel, že Kožuch chcel od nejakého projektu ustúpiť a Kvietik mu to nedovolil, lebo by sa zhoršili vzťahy s Bödörom, súdnou sieňou zaznelo: „Už stačilo toho klamstva.“ Podráždené slová patrili Kožuchovi. Predseda senátu Ján Giertli ho upozornil, aby sa upokojil, lebo mu dá poriadkovú pokutu.

Nasledujú otázky prokurátora. Keď na ne svedok odpovedá, Kožuch často znechutene krúti hlavou.

Od Ľubomíra Kropila, ktorý v systéme fungoval ako lobista, mal Kodada zobrať úplatok 1,5 milióna eur. Od neho vraj tieto peniaze putovali ku Kvietikovi.

Po prestávke sa Kvietikov obhajca pýtal Kodadu na jeho aktuálne trestné stíhanie v tejto veci. „Je tam podmienečné zastavenie so skúšobnou dobou na tri roky,“ odvetil s tým, že vo vzťahu k obžalovaným má povinnosť zúčastňovať sa súdneho konania.

Peter Kuba, Dobytkar, Čítajte viac Podnikateľ Peter Kuba, obžalovaný v kauze Dobytkár, popiera spáchanie skutkov

V kauze korupcie spojenej s PPA čelí obžalobe osem fyzických a päť právnických osôb – nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, exriaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva, bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas a podnikateľ Peter Kuba.

partika Čítajte viac Výsluch exšéfa PPA obžalovaného v kauze Dobytkár trval tri pojednávacie dni

Skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a tiež obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Tá bola podľa prokuratúry spojená s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z PPA a rozdelená do dvoch vetiev. V prvej sa odovzdalo a následne zlegalizovalo 2 760 000 eur, v druhej viac ako milión.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Dobytkár