Hekerský útok paralyzoval parlament. Pčolinský: Mizík by to nevedel

Pre veľký hekerský útok poslanci Národnej rady nezačali hlasovať o návrhoch zákonov o 11. hodine, ako pôvodne plánovali. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) hlasovanie posunul na 15. hodinu. Ešte predtým sa o 14. hodine začne tradičná hodina otázok.

27.10.2022 09:26 , aktualizované: 15:54
debata (42)
VIDEO: Hekeri vyradili parlament
Video

O útoku hekerov krátko po 11. hodine informoval predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že na útok ho upozornili technici a preto vyhlásil prestávku, aby mohli zabezpečiť bezpečnosť hlasovania. Po prestávke posunutie hlasovania na 15. hodinu oznámil Pčolinský. „Rozsah tohto technického problému je pomerne veľký. Verím, že sa ho podarí do popoludnia vyriešiť," uviedol Pčolinský.

Kollár však po zasadnutí poslaneckého grémia uviedol, že incident je veľmi vážny a schôdza bude preto pokračovať zrejme až 8. novembra. Ak by bol incident vyriešený skôr, mohla by pokračovať už budúci týždeň. „Nemáme identifikovaný zdroj tohto problému, riešia to technici," priblížil Kollár. Podľa jeho slov to vyzerá tak, že sa to nepodarí vyriešiť vo štvrtok ani v piatok. Plénum by tak malo pokračovať v rokovaní až v utorok 8. novembra o 9.00 h, o 11.00 h by potom malo byť hlasovanie.

„Nefungujú telefónne linky a informačný systém. Nemôžeme hlasovať, pretože hlasovacie zariadenia sú napojené na tento informačný systém," povedal Pčolinský pre ta3 s tým, že podobný útok sa stal v parlamente prvý raz.

Zároveň vylúčil, že by išlo o snahu poslanca alebo strany zmariť hlasovanie. „Minimálne pán Mizík by to nevedel urobiť," povedal podpredseda parlamentu s dávkou humoru. „Máme len prvotnú informáciu od technikov, že zrazu všetko zamrzlo. Buď je to hekerský útok, alebo tento 25-ročný systém jednoducho kľakol," povedal.

Zemanová: Poslanci ma vysmiali

Poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová pochybuje, že k útoku vôbec došlo. Vyslovila domnienku, že schôdza bola prerušená účelovo, a to z dôvodu, že nebol v pléne dostatočný počet koaličných poslancov. „Je to konšpirácia, ktorú si ako opozičná strana môžem dovoliť,“ skonštatovala.

Ako povedala, na grémiu bolo oznámené, že ide o rozsiahly problém, ktorý rieši Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) ako rozsiahly hackerský útok. Zemanová žiadala, aby bol prizvaný niekto z NBÚ, kto by rozsah problému vysvetlil, no podľa jej slov bola vysmiata. Preto zavolala riaditeľovi NBÚ Romanovi Konečnému. „Povedal, že doteraz nebola NBÚ požiadaná o súčinnosť s vyšetrením hackerského útoku a vyzerá to, že to je nejaký problém v infraštruktúre Národnej rady SR,“ uviedla Zemanová. Považuje za absurdné, aby bol parlament prerušený na 12 dní z takéhoto dôvodu. Podľa nej sa technický problém dá vyriešiť do piatka rána.

VIDEO: Zemanová: Je absurdné, aby bol parlament prerušený na 12 dní
Video

NBÚ o útoku vie

NBÚ neskôr popoludní informoval, že prijal hlásenie z parlamentu o „kybernetickom bezpečnostnom incidente“. Podrobnosti zverejňovať nemôže, informoval hovorca NBÚ Peter Habara.

„Prvotnou analýzou tohto kyberneticko-bezpečnostného incidentu bolo zistené, že sieťová komunikácia vykazuje abnormálne správanie. V dôsledku toho bola ovplyvnená funkčnosť všetkých komponentov vrátane hlasovacích zariadení pracujúcich na sieťovej infraštruktúre NR SR," informovala hovorkyňa parlamentu Michaela Jurcová. Ako pripomenula, z tohto dôvodu prerušili schôdzu. Incident kategorizovali ako kategóriu 3. Na odstránení pracujú odborné útvary Kancelárie NR SR v spolupráci s NBÚ.

Technologický riaditeľ spoločnosti IstroSec, zaoberajúcej sa etickým hackingom, Lukáš Hlavička pre Pravdu uviedol, že hekeri sa mohli dostať až do parlamentnej infraštruktúry. „Mohli im tam pustiť ransomware, mohlo sa stať hocičo," priblížil. Ransomware je typ škodlivého softvéru, ktorý blokuje počítačový systém alebo šifruje dáta v ňom zapísané, a potom požaduje od obete výkupné za obnovenie prístupu.

Viacero útokov

Upozornil, že webstránky a webové služby boli v ostatných týždňoch terčom viacerých útokov. Týkali sa rôznych inštitúcií, či organizácií na Slovensku i v Čechách.

„Môže to vykonávať rovnaká skupina, ale to teraz nevieme. Momentálne sú tieto útoky zo značnej časti motivované geopolitickými motívmi a pochádzajú z Ruska," spresnil.

Kybernetické útoky - autá Čítajte viac Fínsko opäť terčom kyberútoku. Po obrane či vláde hekeri udreli na parlament

Zdôraznil, že hacknúť stránku a ochromiť Národnú radu sú rozdielne útoky. „Takéto útoky fungujú iným spôsobom. Najskôr útočník skompromituje infraštruktúru, spustí v nej škodlivý kód, či už za účelom sabotáže, alebo za účelom získania výkupného," uzavrel Hlavička.

Poslanci mali v hlasovaní rozhodnúť o desiatkach prerokovaných bodov programu aktuálnej 75. schôdze. Posledné tri rokovacie dni totiž plénum nehlasovalo.

Poslanci pred odložením hlasovania stihli na ďalšiu riadnu schôdzu presunúť novelu Ústavy SR, ktorá by mala viesť k predčasným voľbám. Najbližšia schôdza sa má začať 29. novembra.

Anna Zemanová, parlament Čítajte viac Prestrelka v parlamente: Zemanová a Pčolinský sa pochytili, v hre je zmena pravidiel

V druhom čítaní sú dva návrhy novelizácie ústavy. Sme rodina navrhuje, aby bola súčasťou ústavy možnosť skrátiť volebné obdobie NR SR ústavným zákonom alebo referendom. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) avizoval stiahnutie návrhu, pretože ho malo vetovať OĽANO. Návrh bol zatiaľ súčasťou programu aktuálnej schôdze.

Druhý návrh novely je z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Týkal sa rozšírenia dôvodov zániku mandátu poslanca o prípad, ak sa v platnom celoštátnom referende rozhodne o skrátení volebného obdobia parlamentu.

Okrem týchto noviel presunuli na ďalšiu schôdzu aj viaceré ďalšie poslanecké návrhy. Poslanci Národnej rady začali rokovací deň návrhmi z dielne rezortu vnútra, ktoré predložil minister Roman Mikulec (OĽANO). Novelou zákona o prevencii kriminality a inej protispoločenskej činnosti by sa mali informačné kancelárie pre obete začleniť do organizačnej štruktúry ministerstva vnútra. V súčasnosti fungujú v rámci národného projektu financovaného z európskych zdrojov.

poslanci Čítajte viac Schôdzu parlamentu prerušili, chýbali predkladatelia, Pčolinský navrhne zmeny

Hekeri napadli aj servery poľského Senátu. Či spolu incidenty v Poľsku a na Slovensku nejako súvisia a kto za nimi stojí, nie je jasné. V Česku podľa zistení ČTK ani jedna komora parlamentu žiadne problémy nezaznamenala.

V Poľsku útok na servery Senátu prišiel po tom, ako jeho členovia v stredu schválili uznesenie, v ktorom označili režim v Rusku za teroristický. Vyzvali v ňom medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo vznik osobitného tribunálu, ktorý by stíhal ruských vojenských a politických predstaviteľov za agresiu voči Ukrajine.

„Neviem, či terajší útok je dôsledkom včerajšieho (stredajšieho) uznesenia, alebo len náhoda,“ povedal predseda Senátu Tomasz Grodzki. Schôdza hornej komory podľa neho pokračuje podľa plánu.

Rôzne verejné inštitúcie v západných krajinách alebo organizácie kritické voči správaniu Moskvy sú najmä od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu terčom zosilnených hackerských útokov.

ČTK

42 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #rokovanie parlamentu #hekerský útok