Krčméry: Medzi migrantmi sú aj vzdelaní ľudia, mnohí chcú na Slovensku zostať

Migranti utekajú pred vojnou a mnohí z nich sú vzdelaní ľudia, uviedol v dočasnom stanovom mestečku v Kútoch profesor Vladimír Krčméry z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, ktorá v rámci Inštitútu misijnej práce a tropického zdravotníctva pomáha bezpečnostným zložkám pri riešení situácie okolo migrantov.

03.11.2022 12:32
krčméry Foto:
Epidemiológ Vladimír Krčméry v migračnom stanovom mestečku v Kútoch.
debata (42)

V stanovom tábore sa nachádza od 30 do 50 ľudí. „Pôsobila som v táboroch, kde sa nachádzalo 25.000 ľudí, takže táto situácia je v porovnaní s týmto úplne pokojná. Prišli sme ako humanitárna zdravotná pomoc zmapovať situáciu. Ošetrili sme nejaké rany, pomohli napríklad pri bolestiach zubov, pooperačných bolestiach, nachladnutiach a bolo diagnostikovaných niekoľko zápalov pľúc. Jeden chlapec má astmu, ale ďalšie prípady sú zvládnuteľné,“ uviedla Mária Jackulíková z inštitútu.

Migrant / Migrácia / Ahmed / Čítajte viac Sýrčan Ahmed, ktorý uviazol v Kútoch: Bulhari na nás štvali psov, Česi nás bijú

Ako doplnil Krčméry, je tam iná situácia aká bola pri obdobnej situácii pred siedmimi rokmi v západnej Európe. „Vtedy prešlo hranicami za tri mesiace 900 000 ľudí. Tu to nehrozí, tu majú ľudia tendenciu ísť hneď preč. Väčšina z nich sa sem už nevráti. Napríklad z tých, ktorí odišli v pondelok (31. 10.) počas noci, sa vrátilo iba päť a 40 je už na svojej ceste tam, kde podľa nich budú mať nádejnejšiu budúcnosť,“ povedal.

Migranti v stanovom mestečku v Kútoch
Železničná stanica v obci Kúty
+5Migranti v stanovom mestečku v Kútoch

Podľa jeho slov niektorí na základe pozitívnych skúseností na Slovensku rozmýšľajú nad tým, že zostanú tu. „Treba si uvedomiť, že aj my potrebujeme pracovné sily v zamestnaniach, ktoré nevieme pokryť. Je mnoho profesií, ktoré ani my na škole nevieme pokryť. Mnohí z nich sú vzdelaní, mali sme na hranici aj lekárov. My ich berieme ako rovnocenných partnerov, keďže oni utekajú pred vojnou. Mali sme tu aj chlapca, ktorý stúpil na nášľapnú mínu a mal odtrhnutú končatinu, ďalší mal odtrhnutú ruku,“ uviedol profesor Krčméry.

VIDEO: Migranti v stanovom mestečku v Kútoch
Video
42 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Vladimír Krčméry