Tisova ulica vo Varíne bude i napriek neplatnému referendu zrejme minulosťou

Obce by mohli byť po novom povinné zmeniť neprípustný názov ulice alebo iného verejného priestranstva. Vyplýva to z novely zákona o obecnom zriadení, ktorú v utorok posunulo plénum do druhého čítania. Novelu podporilo 66 poslancov a poslankýň zo 129 prítomných.

08.11.2022 16:40
Varín, Ulica Dr. Jozefa Tisu, brána Foto: ,
Brána s nastriekaným názvom kontroverznej ulice vo Varíne.
debata (23)

Predložil ju nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Tvrdí, že návrhom reaguje na novelizáciu, ktorá s účinnosťou od 1. decembra 2020 upravila nové pravidlá pre označovanie ulíc a iných verejných priestranstiev.

Návrh legislatívy podporila väčšina poslancov OĽaNO, podporili ho aj poslanci SaS. Klub Sme rodina a Smeru sa zdržal, bývalí Valáškovi kolegovia Miroslav Kollár, Miriam Šuteková, Jana Žitňanská a Juraj Šeliga boli za.

Valášek chce návrhom dosiahnuť možnosť zmeniť existujúci názov ulice alebo iného verejného priestranstva, pokiaľ je tento názov neprípustný napríklad vzhľadom na to, že sú pomenované po exponentoch zločineckých režimov.

Zdôraznil, že pri súčasnej právnej úprave nemajú obce povinnosť zmeniť neprípustný názov ulice alebo iného verejného priestranstva, pokiaľ k jeho určeniu došlo pred 1. decembrom 2020. Plénum však odmietlo Valáškovu novelu Zákonníka práce, ktorou chcel zaviesť nárok na dva dni voľna pri spontánnom potrate alebo narodení mŕtveho plodu pre ženu a osobu, s ktorou je v partnerskom alebo inom rodinnom vzťahu.

„Naša snaha napraviť dieru v legislatíve a zaviesť povinnosť premenovať ulice vojnových zločincov padla na úrodnú pôdu. Náš podpredseda a poslanec Tomáš Valášek dokázal v prvom čítaní presvedčiť dostatočný počet poslancov a poslankýň, že je dôležité vyslať spoločnosti jasný signál,“ uviedol predseda Progresívneho Slovenska Martin Šimečka na sociálnej sieti.

Podľa jeho slov tak názvy verejných priestranstiev a ulíc už možno nebudú niesť kontroverzné mená a uctievať predstaviteľov autoritárskych režimov.

varín, tiso Čítajte viac Referendum o ulici Tisu vo Varíne je neplatné
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Varín #Tisova ulica