Kontroly na hraniciach s Českom sa nekončia, majú sa zrýchliť. Stráženie hraníc predĺžilo aj Rakúsko

Dohoda o výraznejšej policajnej spolupráci priamo na hraniciach Slovenska a Česka je výsledkom štvrtkovej pracovnej večere českého premiéra Petra Fialu a predsedu vlády SR Eduarda Hegera, ministrov vnútra a policajných prezidentov oboch krajín.

10.11.2022 22:40 , aktualizované: 11.11.2022 08:32
debata (34)

Cieľom je zrýchliť kontroly a dať prevádzačom najavo, že hranica nie je priestupná. Povedal to český minister vnútra Vít Rakušan v relácii Českej televízie Události, komentáře, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

VIDEO: Hamran: Skôr či neskôr sa (migranti) do toho Nemecka dostanú, to je zdravý sedliacky rozum.

Video

Aj Rakúsko predĺžilo hraničné kontroly so Slovenskom, Maďarskom a Slovinskom. Agentúre APA to povedalo rakúske ministerstvo vnútra, informuje verejnoprávny vysielateľ ORF. V prípade Slovenska kontroly platia do 12. decembra, pre Slovinsko a Maďarsko najmenej až do polovice mája. Podľa ministra vnútra Gerharda Karnera je to logické pokračovanie v boji proti prevádzačstvu.

Ministerstvo vnútra vo Viedni uviedlo, že všetky hraničné kontroly sa konajú v úzkej koordinácii s ministerstvami v susedných krajinách. Poukázalo pritom na to, že Česko tiež predĺžilo hraničné kontroly so Slovenskom. V súvislosti s kontrolami na hraniciach so Slovinskom a Maďarskom informovalo Rakúsko Európsku komisiu.

Slovenskí predstavitelia kontroly v uplynulých dňoch ostro kritizovali. Heger uviedol, že súčasná situácia nemôže pokračovať, policajný prezident Štefan Hamran má opatrenia za neúčinné a podľa ministra vnútra Romana Mikulca navyše odporuje schengenskému kódexu. To Viedeň aj Praha odmietajú.

VIDEO: Krčméry: Tábor pre migrantov sa sám zavrie, do pár týždňov.

Video

„Bude to systém vzájomnej policajnej spolupráce v blízkosti hraníc na oboch stranách hranice. Predídeme tak preťahovačkám ohľadom navrátených ľudí v rámci readmisií,“ povedal Rakušan po stretnutí s Hegerom.

„Trecie plochy“ sa podľa českého ministra vnútra po štvrtku výrazne zmenšili. „Je tu jasne definovaná spolupráca slovenskej a českej polície tak, aby celá tá procedúra bola rýchlejšia a aby viedla k jednému cieľu,“ uviedol Rakušan. Cieľom je vyslanie signálu, že na oboch stranách hranice dochádza k tak masovým kontrolám, že sa touto cestou migranti dostanú len veľmi ťažko.

VIDEO: Migranti na česko-slovenskej zelenej hranici na konci októbra.

Video

Detaily dohody budú podľa Rakušana na spoločnom tlačovom brífingu komentovať obaja premiéri v piatok. Slovenskej strane Česko prisľúbilo aj konzultácie a pravidelné stretnutia pracovných skupín, ktoré budú hodnotiť prijaté opatrenia.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Hamran: Kroky Česka na hraniciach so Slovenskom nie sú účinné

Podľa Rakušana sa kontroly neskončia 13. decembra, kedy uplynie termín schválený českou vládou. „Čísla tomu zatiaľ nenapovedajú. Slovenskej strane sme sľúbili, že každé ďalšie predĺženie prejde spoločným expertným rozhovorom. Nebude to len oznámenie, že kontroly predlžujeme,“ komentoval ďalšiu novinku český minister vnútra.

„Dnes sme sa na seba snažili byť dobrí, čo sa nám po celú dobu rokovania podarilo. So slovenskou stranou sme sa dohodli, že silné mediálne výroky ani jednej strane neprospievajú,“ komentoval atmosféru stretnutia vicepremiér.

Česko si podľa Rakušana stálo za tým, že znovuzavedené hraničné kontroly na spoločnej hranici majú zmysel. Zopakoval, že česká strana si nemyslí, že ich zavedením porušila Schengenský kódex.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #hranice #Petr Fiala #migranti #hraničný priechod #Eduard Heger