Mikulec zostáva ministrom minimálne do 1. decembra. Plénum nebolo uznášaniaschopné

Roman Mikulec (OĽaNO) zatiaľ zostáva ministrom vnútra. Plénum nebolo uznášaniaschopné ani na druhý pokus, keď sa prezentovalo iba 53 poslancov. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) oznámil, že odvolávanie bude pokračovať na schôdzi 1. decembra o 11.00 hod.

15.11.2022 12:10 , aktualizované: 18:45
mikulec fico Foto: ,
Na snímke vľavo minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a vpravo poslanec Robert Fico (Smer) počas mimoriadnej schôdze parlamentu 15. novembra 2022.
debata (38)
odvolávanie, mikulec

V Národnej rade (NR) SR sa v utorok podvečer skončila diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Návrh predniesol predseda opozičného Smeru Robert Fico, vyjadril sa aj v závere diskusie. Mikulcovi vyčítal nezvládanie migračnej krízy, kritizoval aj riadenie rezortu. Návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi bol už ôsmym v poradí. Fico požiadal, aby sa hlasovanie o návrhu konalo až 29. novembra na ďalšej riadnej schôdzi. Spravodajca však oznámil termín na utorok 18.30 h. Plénum zívalo prázdnotou. Pri prvom hlasovaní o 18.30 hod sa prezentovalo iba 54 poslancov. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil 5-minútovú prestávku. Ani na druhý pokus však v pléne nebolo dosť poslancov. Prezentovalo sa ich iba 53. Mikulca tak budú odvolávať až 1. decembra o 11.00 hod.

odvolavanie Mikulec

Do diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo 11 rečníkov písomne. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania ministra líder Smeru Robert Fico. Stanovisko vlády predniesol minister financií a líder OĽANO Igor Matovič, kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Vystúpil aj minister Mikulec.

Fico vyčítal ministrovi vnútra Mikulcovi absolútne zlyhanie pri nelegálnej migrácii. Situáciu podľa neho šéf rezortu nezvládol a musí byť odvolaný. Hovoril o medzinárodnej hanbe, ktorej je Slovensko vystavené.

„Mikulec spôsobil Slovensku nielen medzinárodnú blamáž pri 15. výročí vstupu Slovenska do Schengenu. Je to neschopný minister. Nechráni hranice s Maďarskom,“ vyhlásil Fico. Dodal, že rezort vnútra nie je pod jeho vedením schopný chrániť občanov SR. Fico kritizoval aj vyjadrenia Mikulca a jeho nominantov v súvislosti s migráciou a Českou republikou. Poukázal aj na situáciu v českom pohraničí. Odmieta tiež, aby sa slovenské orgány vyhovárali na Maďarsko, že odmieta plnenie readmisných dohôd.

Šéf Smeru okrem iného skonštatoval, že vláda SR nie je schopná plniť si povinnosti plynúce zo schengenských zmlúv a zabezpečovať vnútorné hranice SR s Maďarskom. Hovorí o potrebe výmeny vlády. Argumentuje hroziacim sa zhoršením situácie s nelegálnou migráciou. Obáva sa, že opätovne budú na stole povinné migračné kvóty a že súčasné vedenie štátu sa voči tomu nepostaví a odsúhlasí ich.

Podľa Mikulca opozícia zavádza

Minister Mikulec počas diskusie vyhlásil, že opozícia zavádza vo svojich tvrdeniach v súvislosti s nelegálnou migráciou. Pripomenul, že Schengen nie je o ochrane vnútorných hraníc jednotlivých krajín, ale o ochrane tej vonkajšej.

V súvislosti s kontrolami na vnútorných hraniciach krajín schengenského priestoru pripomenul ustanovenia dohody, že ich obnova má byť mimoriadna a dočasná. Migrácia a prekročenie vonkajších hraníc ľuďmi z tretích krajín by podľa jeho slov v zmysle schengenskej dohody nemali byť dôvodom na zavádzanie opätovných vnútorných kontrol. Zopakoval, že situáciu treba riešiť na vonkajších hraniciach celého Schengenu.

Deklaroval tiež, že súčasná vláda odmieta povinné kvóty. „Odmietame povinné kvóty. Na druhú stranu sa snažíme v rámci Európskej únie a s jednotlivými štátmi riešiť nelegálnu migráciu, ktorá je niekoľkonásobne zvýšená,“ podotkol. Poukázal aj na problematiku grécko-tureckých hraníc.

Maroš Žilinka Čítajte viac Mikulec pod drobnohľadom? Šéf GP rieši situáciu na hraniciach, vo veci už koná krajská prokuratúra

„Nie sme vystavení žiadnej medzinárodnej hanbe, práve, naopak,“ dodal Mikulec. Poukázal na iniciatívy SR na medzinárodnej úrovni, napríklad v otázke sprísnenia trestov pre prevádzačov. Zastal sa aj vedenia Policajného zboru a migračného úradu. Zároveň odmietol, že by Slovensko zlyhalo na hranici s Maďarskom a zopakoval ustanovenia schengenskej dohody. Kontroly by podľa neho len skomplikovali situáciu v pohraničí obdobne, ako na českých hraniciach po obnovení kontrol zo strany ČR. Nepovažuje to za koncepčné riešenie v medziach Schengenu a platných smerníc EÚ.

Minister vyhlásil, že opozícia sa snaží prekrývať svoje chyby a pripomenul viaceré kauzy Smeru. Vyčítal im aj nedostatočné opatrenia pre ľudí. „Mali ste na starosti samých seba a vynášať tašky plné peňazí niekde do Dubaja,“ dodal.

Vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí

Vláda považuje návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) za politicky motivovaný, podložený nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami so snahou o diskreditáciu ministra. Kabinet deklaruje, že minister vykonáva funkciu profesionálne. Nesúhlas vlády s návrhom na odvolanie predniesol v pléne NR SR minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Vláda odmietla tvrdenia Roberta Fica a ďalších opozičných poslancov, ktorí zneužili problematiku nelegálnej migrácie. „Rezort vnútra a rovnako tak minister vnútra od začiatku túto problematiku aktívne a kontinuálne vysvetľujú a zároveň sa starajú o základné potreby nelegálnych migrantov v našej krajine,“ vyhlásil Matovič.

Vláda vysvetľuje, že súčasná prítomnosť nelegálnych migrantov na Slovensku je priamym dôsledkom zavedenia hraničných kontrol Česka na spoločnej vnútornej hranici Schengenu. Česká strana to urobila protiprávne, v rozpore s európskymi právnymi rámcami a schengenským kódexom. „Urobila tak napriek svojmu sľubu a výslovnej dohode z predchádzajúcich rokovaní, že sa tak nestane, respektíve že to môže byť a bude až jej posledný krok,“ skonštatovala vláda. Zároveň deklaruje, že doterajšie kroky rezortu v oblasti migrácie podporuje a stojí za nimi.

Roman Mikulec Čítajte aj Odvolanie Bittó Cigánikovej rozvírilo vody. Mikulec sedí na vratkej stoličke, postoj SaS bude kľúčový

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík koncom minulého týždňa avizoval, že strana sa na hlasovaní nezúčastní. Poslanec za SaS Juraj Krúpa však v sobotu v Sobotných dialógoch povedal, že bude hlasovať za odvolanie Mikulca, pretože podľa neho absolútne nezvládol situáciu s nelegálnymi migrantmi. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár deklaroval, že poslanecký klub Sme rodina sa pri hlasovaní zdrží. Zároveň však pripustil, že niektorí poslanci hnutia budú môžno hlasovať za odvolanie ministra vnútra.

„Ministerstvo vnútra úplne odignorovalo povinnosť strážiť vnútornú slovensko-maďarskú hranicu, v dôsledku čoho sa skupiny nelegálnych migrantov bez akýchkoľvek problémov presúvajú na slovensko-českú hranicu, kde sú zadržiavaní českými orgánmi a na základe tzv. readmisnej dohody vracaní späť na územie Slovenska,“ uvádza sa v návrhu, pod ktorým sú podpísaní nielen poslanci Smeru, ale aj Hlasu, Republiky a traja nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa (Život – národná strana). Zlyhanie rezortu vnútra je podľa opozičných poslancov natoľko závažné, že susedné krajiny Česká republika a Rakúsko zaviedli prvýkrát od vstupu do schengenského priestoru hraničné kontroly práve z dôvodu nelegálnej migrácie.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec na juhu Maďarska: Tlak na vonkajšiu hranicu Schengenu je obrovský

Kollár chce nájsť spoločné riešenie, rokovať bude aj s opozíciou

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár chce v súvislosti s nelegálnou migráciou rokovať aj so zástupcami opozičných strán, nájsť chce spoločné riešenia. Následne dá stanovisko vláde. Dodal, že sa stretol aj s vedením polície, ministrami vnútra a zahraničných vecí. Cestu vidí v ochrane Schengenu. Odmieta vytĺkanie politického kapitálu z tejto krízy.

V súvislosti s odvolávaním ministra vnútra Mikulca pripomenul, že Sme rodina ako súčasť koalície nemôže hlasovať za odvolanie koaličného ministra, hoci má výhrady voči jeho práci. Ozrejmil, že koaliční partneri vedia o troch či štyroch poslancoch Sme rodina, ktorí majú osobné výhrady voči Mikulcovi a chceli by hlasovať za. Ak sa však nepodarí dohodnúť na riešení migračnej krízy, Kollár podľa vlastných slov nebude vedieť zaručiť, aby sa poslanci Sme rodina nevyslovili jednohlasne za ministrovo odvolanie.

Šéf parlamentu zároveň avizoval, že očakáva obštrukcie pri hlasovaní o odvolávaní Mikulca na aktuálnej mimoriadnej schôdzi. Hlasovanie by podľa jeho slov mohlo byť už v utorok podvečer. Ak ale plénum nebude uznášaniaschopné, nevylučuje jeho preloženie až na nasledujúcu riadnu schôdzu. Tá by sa mala začať 29. novembra.

Na Slovensku od konca septembra zadržali 4 466 nelegálnych migrantov

Na území Slovenska od 29. septembra zadržali 4 466 nelegálnych migrantov a 63 prevádzačov. V stanovom tábore v Kútoch bolo k utorkovému ránu 160 migrantov, informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Rezort podotkol, že prostredníctvom Policajného zboru už niekoľko mesiacov aktívne reaguje na zvýšenú nelegálnu migráciu na tzv. balkánskej trase.

„Od zavedenia hraničných kontrol Českou republikou a Rakúskom sa hliadková činnosť na území Slovenskej republiky zintenzívnila. Policajný zbor rovnako každodenne spolupracuje s políciou Maďarska, a to aj spoločnými zmiešanými hliadkami priamo na území Maďarska, ako aj kontrolou vlakovej dopravy či kontrolou vonkajšej maďarsko-srbskej hranice,“ doplnilo ministerstvo.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #mimoriadna schôdza NR SR #Roman Mikulec