Patrioty budú Slovensko chrániť ešte aspoň rok

Hovorca nemeckého ministerstva obrany oznámil, že nemecké systémy protivzdušnej obrany Patriot na Slovensku zostanú najmenej do konca roku 2023.

16.11.2022 16:01
Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda... Foto: ,
Raketový systém protivzdušnej obrany Patriot nemeckých síl Bundeswehru na vojenskom letisku počas mediálnej prezentácie v nemeckom meste Schwesing 17. marca 2022.
debata (27)

Tiež doplnil, že Nemecko po utorkovom dopade rakety na poľské územie ponúklo Varšave pomoc s protivzdušnou obranou krajiny, tamojšie nebo môžu pomáhať strážiť nemecké stíhačky.

Spolkový kancelár Olaf Scholz, ministerka obrany Christine Lambrechtová a šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková vyjadrili Varšave podporu už v prvých hodinách po incidente, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych. Podporu dnes prisľúbili aj hovorcovia nemeckej vlády a ministerstiev.

patriot Čítajte viac Slovensko bude chrániť o Patriot menej, odchádza aj časť vojakov NATO

Na nemeckú podporu sa môže ďalej spoliehať aj Slovensko. „Ministerka obrany Christine Lambrechtová rozhodla o predĺžení misie na Slovensku najmenej do konca roku 2023," povedal hovorca ministerstva obrany o nasadení systémov Patriot na Slovensku. Dodal, že vylúčené nie je ani pokračovanie misie v roku 2024.

„Ako okamžitú reakciu na udalosti v Poľsku ponúkame Poľsku posilnenie vzdušnej ochrany leteckým hliadkovaním. To sa môže uskutočniť už od zajtrajška, ak si to bude Poľsko priať,“ povedal hovorca nemeckého ministerstva obrany o možnosti, že by nemecké stroje Eurofighter pomáhali strážiť poľský vzdušný priestor. Doplnil, že taká misia môže začať okamžite, pretože nemecké stroje nemusia byť premiestnené do Poľska, ale môžu vzlietať z nemeckých základní. Ešte dnes o tom chce Lambrechtová hovoriť so svojim poľským kolegom Mariuszom Blaszczakom.

VIDEO: nemecký systém Patriot na Slovensku
Video
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Patriot #vojna na Ukrajine