Kusý zostáva na slobode. Najvyšší súd odmietol sťažnosť prokurátora

Exstarosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý ostáva na slobode. Najvyšší súd odmietol sťažnosť prokurátora. O žiadny úplatok som určite nežiadal, zdôraznil Kusý po rozhodnutí súdu.

28.11.2022 12:58 , aktualizované: 14:15
Rudolf Kusý Foto: ,
Exstarosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý pred začiatkom pojednávania na Najvyššom súde, 28. november 2022
debata (5)

„Toto rozhodnutie Najvyššieho súdu je absolútne odôvodnené, spravodlivé a so zreteľom na skutočnosť, že dôvody väzby nie sú, ale v úvodnej fáze vyšetrovanie neboli ani produkované všetky nevyhnutné dôkazy,“ reagovala na rozhodnutie súdu Kusého obhajkyňa Eva Mišíková.

Video
Kusý reaguje na rozhodnutie Najvyššieho súdu

Naopak dozorový prokurátor opäť pripomenul, že aj Najvyšší súd vyhodnotil Kusého obvinenie ako dôvodné.

Predsedníčka senátu Jana Serbová priblížila, že podozrenie zo spáchania skutku je dôvodné. Na väzbu však dôvody nenašli.

„V celom spíše sme ale nezaznamenali okolnosť nasvedčujúcu kolúzne správanie obvineného alebo snahu o takéto správanie," zdôraznila.

Bývalý starosta bratislavského Nového Mesta bol na základe rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu zo soboty 19. novembra stíhaný na slobode. Súd vtedy po preskúmaní spisového materiálu a výsluchu Kusého dospel k záveru, že nie sú splnené formálne ani materiálne podmienky väzby.

Prokurátor svoju žiadosť o väzbu pre Kusého odôvodnil jeho pretrvávajúcimi vzťahmi na Miestnom úrade Nové Mesto, z ktorej by mohla vyplývať Kusého snaha o ovplyvňovanie svedkov či marení dôkazov.

„Mám za to, že u obvineného Kusého sú dôvody väzby dané. Navrhujem preto, aby súd zobral obvineného do väzby," trval na svojom dozorový prokurátor.

Prokurátor súdu predložil aj dva nové úradné záznamy, podľa ktorých sa mal Kusý cez svoju manželku pokúšať o ovplyvňovanie svedkov.

„Nejedná sa o výsledok zákonnej činnosti orgánov činných v trestnom konaní," oponovala Kusého obhajkyňa Eva Mišíková. Súd preto požiadala o zamietnutie sťažnosti prokurátora.

Video
Rudolf Kusý prichádza na Najvyšší súd.

„Cítim sa byť nevinný. O žiadny úplatok som určite nežiadal," zdôraznil samotný Kusý.

Aj on trvá na tom, že dôvody na jeho väzbu neexistujú. „Nemám záujem nikoho ovplyvňovať. Nemám možnosť vstúpiť do bývalej kancelárie alebo do budovy. Nemyslím si ani, že by nejaký pracovník mal záujem so mnou hovoriť. Navrhujem sťažnosť prokurátora zamietnuť," zdôraznil.

Sudkyňa následne zasadnutie prerušila za účelom porady senátu. Následne oznámila, že Kusý bude stíhaný na slobode.

Skutok sa stal

Najvyšší súd v pondelok rozhodoval o sťažnosti prokurátora proti predchádzajúcemu rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu. Ani ten totiž 19. novembra nenašiel dôvody na Kusého väzobné stíhanie a prepustil ho zo zadržania na slobodu.

„Súd dospel k presvedčeniu, že v doteraz vykonanom dokazovaní neprišlo k zadováženiu takého dôkazu, ktorý by presvedčivo nasvedčoval tomu, že obvinený bude iné osoby v postavení svedkov alebo v inom procesnom postavení ovplyvňovať,“ píše sa v uznesení súdu.

Sudkyňa Pamela Záleská však v uznesení zdôraznila, že podmienky na vznesenie obvinenia naplnené boli a skutok sa stal. „A rovnako tak je možné konštatovať, že v tomto štádiu trestného konania je obvinený dôvodne podozrivý zo spáchania tohto vyšetrovaného skutku,“ uviedla Záleská v uznesení.

Poukázala v tejto súvislosti na dôkazy získané z odpočúvania, výpovede viacerých svedkov a celý rad ďalších listinných dôkazov, ktoré potvrdzujú existenciu konania vedeného na stavebnom úrade a chronológiu procesu vybavovania územného rozhodnutia.

Kusý ide na slobodu

Exstarosta Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode, súd rozhodol po niekoľkých hodinách

Fotogaléria
Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode
Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode
+8Rudolf Kusý bude vyšetrovaný na slobode

Úplatok neprevzal len kvôli zadržaniu

Kusého zadržala Národná kriminálna agentúra v stredu 16. novembra v rámci akcie Development. Obvinenie mu bolo vznesené z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku podľa § 329 odsek 1, odsek 2, odsek 3 Trestného zákona. V prípade dokázania viny mu hrozí desať rokov až pätnásť rokov odňatia slobody.

Vyžiadanie úplatku sa malo týkať výstavby dvoch bytových domov na Vlárskej ulici na bratislavských Kramároch, voči ktorej prebiehala aj petícia, pretože obyvatelia na pozemku chceli škôlku.

Kusý si mal ako starosta bratislavského Nového Mesta v septembri 2022 za vydanie územného rozhodnutia cez dvoch sprostredkovateľov vyžiadať úplatok vo výške 150-tisíc eur.

Rudolf Kusý, ŠTS, Pezinok, rozhodovanie o väzbe Čítajte viac Exstarosta Kusý sa bál cely a nechcel prísť o politickú budúcnosť. Ako malo dôjsť k uplácaniu?

Jeden zo sprostredkovateľov mal tento úplatok navýšiť o ďalších 70-tisíc eur a od stavebníka tak za podpísané územné rozhodnutie nakoniec žiadali až 220-tisíc eur.

Po súhlase stavebníka mal Kusý 15. novembra osobne prevziať antidatované územné rozhodnutie z 22. septembra 2022 s tým, že sprostredkovateľka mal zabezpečiť prijatie úplatku na nasledujúci deň, kedy bolo naplánované aj osobné stretnutie.

„K samotnému odovzdaniu úplatku už nedošlo z dôvodu obmedzenia osobnej slobody podozrivých osôb,“ uvádza sa v uznesení súdu. Územné rozhodnutie malo byť odovzdané z rúk obvineného diskrétnym spôsobom s cieľom zakryť korupčné konanie.

Obvinený exstarosta skutok zatiaľ nekomentoval, no po prepustení na slobodu zdôraznil, že sa cíti nevinný. Pred sudkyňou uviedol, že skutočnosti uvedené v uznesení o vznesení obvinenia sa nezakladajú na pravde, od skutku a konania osôb zúčastnených na skutku sa úplne dištancuje a s vecou nemá a nechce mať nič spoločné.

Rudolf Kusý, ŠTS, Pezinok, rozhodovanie o väzbe Čítajte viac Kusý ide na slobodu, súd rozhodoval hodiny. Dni v cele ho zmohli

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Najvyšší súd #Špecializovaný trestný súd #NAKA #Rudolf Kusý