Envirorezort preberie od lesníkov ďalšie pozemky. Budaj ohlásil tri národné parky, ktoré prejdú zonáciou

Najkrajšie slovenské lesy prechádzajú veľkými zmenami. Štát sa ich totiž rozhodol lepšie chrániť a tie najcennejšie presúvať postupne z rúk ťažiarov a lesníkov do rúk ochranárov. Tak, aby sa nedotknutou prírodou, stáročnými stromami a divou lesnou faunou mohli kochať nielen súčasné, ale aj budúce generácie.

03.12.2022 17:25
debata (32)

„Sme iba prvá generácia, ktorá začala rozvíjať naše národné parky. Verím, že po nás prídu ďalší, ktorí z nich spravia ešte väčšie hodnoty,” vyhlásil v piatok popoludní Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Zároveň ohlásil zahájenie zonačného procesu v troch národných parkoch: Slovenský kras, Poloniny a Veľká Fatra. Plány pre ostatné národné parky plánujú predstaviť v budúcom roku. Budaj dokonca prezradil ešte jednu ambíciu – chce vymenovať aj úplne nový národný park, Podunajsko.

VIDEO: Ján Budaj o zonácii národných parkov.

Video

Zonácie sú podľa riaditeľa odboru riadenia národných parkov envirorezortu, Mateja Dobšoviča, kľúčovou časťou reformy národných parkov. Súkromným vlastníkom lesov v ich okolí odkázal, že chcú byť dobrými susedmi. Preto pri príprave zonácií súkromné vlastníctvo pozemkov rešpektovali. „Nezvyšujeme ochranu tam, kde na to nemáme súhlas," povedal. Zároveň vyjadril v nasledujúcom období snahu susedské vzťahy zlepšovať.

Slovenské národné parky

Na Slovensku máme aktuálne 9 národných parkov. Všetky vznikli v 20. až 21. storočí.

Fotogaléria
Krajina NP Slovenský kras v okolí Turnianskeho...
Podvečerná nálada nad Zádielskou dolinou, okres...
+19Na snímke uzávera turistických chodníkov...

Národné parky očakávajú zlepšenie

Riaditelia národných parkov, ktoré zmeny čakajú, reagovali pozitívne. Riaditeľ Správy NP Poloniny Miroslav Buraľ napríklad poukázal na dôležitosť zaviesť jasné pravidlá na území národných parkov. „Zonácia Národného parku Poloniny v prvom rade zabezpečí ochranu lokality UNESCO Karpatské bukové pralesy, zabezpečí ochranu predovšetkým prírodných lesov v národnom parku, ktoré sa tu dodnes zachovali, určia sa jasné pravidlá pre hospodárenie v zónach a zároveň dôjde k rozvoju prírodného turizmu na území národného parku,“ dodal Buraľ.

Riaditelia národných parkov Slovenský kras,... Foto: MŽP SR
Milan Olekšák a Miroslav Buraľ Riaditelia národných parkov Slovenský kras, Milan Olekšák a národného parku Poloniny, Miroslav Buraľ

Riaditeľ Národného parku Slovenský kras Milan Olekšák sa zas vyjadril, že je rád, že zonácia stanoví jasné pravidlá na území a zvýši aj jeho atraktívnosť. „Nielen ochránime prírodu, ale zabezpečíme aj to, aby sa rozvíjali podmienky prírodného turizmu a zvyšoval cestovný ruch,” povedal.

Proces zonácie je totiž súčasťou veľkej Novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá umožnila presun štátnych pozemkov v národných parkoch z rúk ministerstva pôdohospodárstva do rúk ministerstva životného prostredia. Parlament ju schválil približne pred rokom. Doteraz totiž všetky lesy na Slovensku, patriace štátu, patrili pod ministerstvo pôdohospodárstva. Starali sa o ne teda lesníci, nie ochranári.

Budajovi sa ale podarilo presadiť, aby jeho rezort bol aspoň vlastníkom štátnych lesov, ktoré sa nachádzajú v národných parkoch. Aby sa však dalo definovať, ktoré územia to presne sú, musí prebehnúť rozdelenie parkov na tzv. zóny, teda územia, kde sa zasahovať (napr. ťažiť drevo) môže, a kde nie.

NR SR / Parlament / Zuzana Čaputová / Čítajte viac Viacerí poslanci majú výhrady k reforme národných parkov, diskusia pokračuje

Zonácia prebehla doteraz v troch územiach: 1. októbra tohto roku sa zónoval Národný park Muránska planina, pred ním to boli Slovenský raj a Pieniny. Pod ochranárov, teda envirorezort, sa previedli všetky štátne pozemky v národných parkoch Slovenský raj a Pieninský národný park, ktoré pôvodne spravoval podnik založený agrorezortom, teda Lesy SR.

V ostatných národných parkoch, ktoré sa postupne pridajú, by mal presun zahŕňať len územia s najprísnejším, štvrtým a piatym stupňom ochrany. Pri ostatných územiach vo zvyšných siedmich národných parkoch musí najskôr prebehnúť zonácia, ktorá stupne ochrany jasne definuje.

„Po nadobudnutí účinnosti príslušného nariadenia vlády, ktorým sa vyhlásia zóny jednotlivých národných parkov štátny podnik bude odovzdávať správu pozemkom a súvisiacemu majetku na vymedzenom území. Zároveň dôjde aj k prechodu práv a povinností a zamestnaneckých vzťahov na príslušné správy národných parkov, ktoré budú vykonávať správu na dotknutom území,” vysvetlila pre Pravdu hovorkyňa Lesov SR Daša Makanová.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #Ján Budaj #zonácia