Prieskum: Až 74 percent Slovákov pociťuje obavy o bezpečnosť svojich detí v školách

Až 74 percent ľudí pociťuje obavy o bezpečnosť svojich detí v školách. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý robila agentúra AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane.

06.12.2022 19:00
Škola / Školáci / Žiak / Žiaci / Výučba / Učenie / Foto: ,
debata (2)

Veľké obavy pociťuje 34,7 percenta opýtaných a 39,3 percenta respondentov pociťuje trochu obavy. Naopak, vôbec sa neobáva 24,7 percenta opýtaných a 1,3 percenta respondentov nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Reagovali na otázku: „V poslednom období bolo zaznamenaných niekoľko útokov na slovenských školách. Pociťujete, či nepociťujete obavy o bezpečnosť svojich detí či vnúčat v školách? Ak nemáte deti alebo vnúčatá v školskom veku, skúste si to predstaviť". Agentúra AKO robila celoslovenský reprezentatívny prieskum v dňoch 8. až 11. novembra na vzorke tisíc respondentov.

Z prieskumu vyplýva, že obavy pociťujú hlavne ženy, skôr starší ľudia nad 50 rokov a obyvatelia s najnižším vzdelaním. Mierne nadpriemerne vyjadrili obavy obyvatelia Prešovského, Nitrianskeho a Košického kraja, častejšie občania maďarskej národnosti a viac ako priemer zaznamenali u voličov strán Sme rodina, Smer, KDH, Hlas.

Naopak, obavy nepociťujú viac muži, respondenti vo veku 34 – 49 rokov a 18 – 33 rokov a ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Menej sa boja obyvatelia Bratislavského, Žilinského a Trenčianskeho kraja a voliči strán SaS, OĽANO, Progresívne Slovensko a Republika.

nováky Čítajte viac Útok v škole sekerou: Každý páchateľ pred činom vysiela varovné signály. Učitelia ich musia vedieť rozoznať

Viac sa o deti boja ženy ako muži

Viac sa o svoje deti v školách boja ženy ako muži. V prieskume vyjadrilo veľké obavy 42 percent žien a 27 percent mužov, trochu pociťuje obavy 42 percent žien a 37 percent mužov. Iba 15 percent žien sa nebojí vôbec, pričom u mužov to bolo 35 percent. Z vekového hľadiska dominujú obavy najviac u seniorov. Až 59 percent ľudí vo veku nad 66 rokov sa vyjadrilo, že sa veľmi bojí o deti v školách a 27 percent sa bojí trochu. Najmenej pociťujú podľa prieskumu obavy ľudia vo vekovej kategórii 34 – 49 rokov.

Obavy o bezpečnosť detí na školách klesajú so stúpajúcim dosiahnutým vzdelaním. Najviac sa boja ľudia, ktorí majú ukončenú základnú školu alebo učňovku bez maturity. V tejto skupine respondentov vyjadrilo veľké alebo trochu obavy až 80 percent opýtaných. Ľudia so stredoškolským vzdelaním s maturitou sa kladne vyjadrili v 71 percentách prípadov. V kategórii vysokoškolsky vzdelaných ľudí má obavy 68 percent účastníkov prieskumu.

Spomedzi krajov sa najviac o bezpečnosť detí v školách obávajú ľudia v Prešovskom a Nitrianskom kraji (zhodne po 78 percent) a najmenej v Žilinskom (68 percent) a v Bratislavskom kraji (69 percent), pričom v Bratislavskom kraji je najmenšia skupina obyvateľov s veľkými obavami (23 percent).

Väčšie obavy majú obyvatelia maďarskej národnosti ako občania slovenskej alebo inej národnosti. Nadpriemerné je to aj u voličov strán Sme rodina, Smer, KDH, Hlas. Naopak, najmenej pociťujú strach o deti v školách voliči strany SaS, kde je zároveň aj najväčšia vzorka ľudí, ktorí obavy nepociťujú (44 percent).

Libor Sladký Čítajte viac Riešením nie sú skenery. Nechcem zo škôl väznice, hovorí odborník na bezpečnosť
2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #bezpečnosť na školách