Hlasovanie odložili na štvrtok. Krošlák aj Vorobelová sú za pád vlády, koalícia naťahuje čas

Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera sa presúva na štvrtok 17:00 hod. Poslanci schválili procedurálny návrh šéfa poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša. Odôvodnil to potrebou vytvoriť priestor na rokovania o riešení vzniknutej krízy, vrátane možnosti volieb. Za návrh hlasovalo 77 poslancov, 52 bolo proti a 21 poslancov sa zdržalo.

13.12.2022 09:06 , aktualizované: 16:16
Eduard Heger / Boris Kollár / Peter Pčolinský / Foto: ,
Premiér Eduard Heger pred hlasovaním v NR SR o návrhu na vyslovenie nedôvery jeho vláde 13. december 2022
debata (492)

Vypočujte si stručný sumár priebehu utorkového odvolávania vlády a najzaujímavejšie výroky jeho aktérov:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Minister financií Igor Matovič a predseda...
Nezaradení poslanci Tomáš Taraba (vpredu) a...
+5Predseda vlády Eduard Heger v deň hlasovania o...

16:16 Premiér Eduard Heger sa nezúčastní na samite lídrov Európskej únie v Bruseli. Dôvodom je vnútropolitická situácia na Slovensku, potvrdila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

„Listom požiadal českého premiéra Petra Fialu o zastupovanie Slovenskej republiky na samite v Bruseli,“ uviedla Janíková. Paralelne sa naša neúčasť a zastupovanie oznamuje aj predsedovi Európskej rady. Na samite lídrov sme boli napríklad naposledy zastupovaní Českou republikou vo februári 2020. (tasr)

13:37 Sme rodina má podľa jej lídra Borisa Kollára jasno v otázke o svojom postoji pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Hnutie podľa neho vo štvrtok zahlasuje tak, ako sa patrí na koaličného partnera.

VIDEO: Boris Kollár o odsune hlasovania na štvrtok.

Video

„Buď sa dovtedy dohodneme v nejakom širšom spektre politických strán, že sa dohodneme na predčasných voľbách, to je jeden scenár, druhý scenár je, že sa urobí rekonštrukcia vlády, tretí je, že niekto odstúpi z ministerského postu,“ povedal Kollár s tým, že alternatív možných riešení je viacero.

Kollár odmieta, že by pred utorkovým pôvodným termínom hlasovania prišiel s ponukou o jeho posune. „Boli sme pripravení ísť hlasovať. Boli by sme proti pádu vlády,“ uviedol. Vzhľadom na návrh koaličného partnera odsun podporili. Považuje to za legitímne, keďže postup odsúhlasilo aj plénum NR SR. Naznačil, že hlasovanie sa odsunulo aj preto, aby vznikol priestor pre koaličného partnera vysporiadať sa s jednotlivými scenármi riešení. Nechcel však konkretizovať, čo by si mal partner vysporiadať.

Na otázku o najprijateľnejšom scenári odpovedal, že pre Sme rodina je dôležité, aby vládla vláda do konca. Ak však padne, preferuje čo najskorší možný termín predčasných volieb. Kollár naďalej odmieta úradnícku vládu, ktorá neprešla voľbami. Otázne podľa neho je, či by získala takáto vláda dôveru.

Uviedol tiež, že sa ešte budú snažiť rozprávať aj s Martinom Borguľom a Jánom Krošlákom, ktorí odišli z klubu Sme rodina a chceli hlasovať za pád vlády. Možná cesta je podľa jeho slov aj dohoda s poslancami okolo Štefana Kuffu. „Môžeme sa baviť s kýmkoľvek,“ podotkol. Čo sa týka návrhu na zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami z dielne Sme rodina, ktorú vetovalo hnutie OĽaNO, ostáva v programe riadnej schôdze. „Zatiaľ to nesťahujeme,“ uviedol Kollár. (tasr)

13:26 Občiansko-demokratická platforma (časť poslancov OĽaNO) podporuje presunutie hlasovania o vyslovení nedôvery vláde a očakáva rokovania demokratických síl, ktoré zastavia ďalšiu deštrukciu a rozpad. Zároveň platforma odmieta, aby sa súčasná politická kríza riešila na úkor skrátenia volebného mandátu.

Predčasné voľby nepovažuje za riešenie situácie. „Očakávame, že koaliční lídri vrátane predsedu vlády, predsedu hnutia OĽANO ako aj líder SaS, využijú tento čas na vytvorenie dohody aj za cenu rekonštrukcie vlády,“ píše sa vo vyhlásení. K stanovisku platformy sa pridávajú aj nezaradení poslanci Martin Klus, Ján Mičovský, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská.

13:21 Poslanec Martin Borguľa podporil presunutie hlasovania. Je rád, že sa vytvoril priestor na rokovanie. „Vytvoril sa priestor aj na splnenie mojej podmienky a budem čakať, čo sa bude ďalej diať,“ povedal, že rokovanie s premiérom ešte nebolo.

Nedostal informácie, že by mohol premiér ministra vnútra Romana Mikulca odvolať. Borguľa chce hlasovať za pád vlády, pokiaľ ostane Mikulec na svojej stoličke. (tasr)

13:07 Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič uviedol, že hlasovanie bolo odložené, „aby sme celému Slovensku ukázali, že sa “demokrati” z SaS a PS neštítia kryť to najodpornejšie, čo môže v politike byť – kupovanie poslanca, ktorý sa zrazu zobudí a zistí, že sa mu v noci obrátilo svedomie.“ SaS podľa Matoviča slúži mafii.

13:02 Pozícia opozičnej strany Smer k vysloveniu nedôvery vláde je nemenná, všetkých 27 poslancov bude na hlasovaní prítomných a bude hlasovať za koniec vlády. Predseda strany Robert Fico o tom informoval po utorkovom posunutí hlasovania. Odmieta akékoľvek „kšefty a obchody“, najmä s ľuďmi, ako je líder OĽaNO Igor Matovič. Tvrdí, že parlament prekvitá politickou korupciou. Jediným demokratickým riešením krízy sú podľa Fica predčasné voľby.

„Vo štvrtok hlasujeme za pád vlády a urobíme všetko pre to, aby sme dosiahli predčasné parlamentné voľby, ktoré by mali byť v prvej polovici roka 2023,“ vyhlásil Fico. Obáva sa ďalšieho posúvania hlasovania. Vyzdvihol význam januárového referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie.

Matovič mal ponúknuť Smeru, že ak nezahlasuje za pád vlády, je pripravený rokovať o predčasných voľbách v septembri 2023. Fico však „obchodovanie“ so šéfom OĽaNO odmieta.

Fico hovorí o mafiánskych metódach, ktorými vedenie Národnej rady SR riadi parlament. „Ak má takto pokračovať rokovanie, tak budeme svedkami ďalších pokusov o politickú korupciu,“ podotkol. Za politickú korupciu považuje napríklad ponuky na miesta na kandidátke strany.

Líder Smeru tiež vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby sa ospravedlnil za narážky v pléne o korupcii v súvislosti s poslancami Smeru. Zdôraznil, že nikto zo Smeru nie je z korupcie podozrivý ani obvinený. (tasr)

12:58 Odsunutím hlasovania o vyslovení nedôvery vláde by sa mal vytvoriť priestor na to, aby minister financií Igor Matovič (OĽaNO) odstúpil z funkcie, uviedol líder SaS Richard Sulík. SaS by mala podľa neho aj ďalšie pripomienky k prípadnej rekonštrukcii vlá­dy.

Vládu podľa Sulíka opäť podržali fašisti. Má za to, že k hlasovaniu o páde vlády vo štvrtok dôjde. Za poslanecký klub SaS budú všetci prítomní a jednotní. Ako avizovali, budú hlasovať za. Sulík tiež deklaroval, že s nikým nebudú vyjednávať ani ho presviedčať.

zväčšiť Predseda SaS Richard Sulík (uprostred) pred... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Richard Sulík Predseda SaS Richard Sulík (uprostred) pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde 13. decembra 2022

„Musíme niečo urobiť teraz, lebo ak by sme to neurobili, tak vo februári 2024 sa Robert Fico triumfálne vráti, a my to nechceme,“ poznamenal Sulík s tým, že týmto konaním je šanca, že budúca vláda bude poctivo demokratická. (tas­r)

12:22 „Ukázal sa ako slaboch, ktorý sa bojí o svoju stoličku,“ uviedol predseda Hlasu Peter Pellegrini na adresu premiéra Eduarda Hegera k odloženiu hlasovania o nedôvere jeho vlády. Poslanci Hlasu budú podľa Pellegriniho za pád vlády hlasovať aj v prípade, keby z funkcie odišiel minister financií Igor Matovič.

VIDEO: Pellegrini: Heger sa ukázal ako slaboch, dohodol sa s Tarabom.

Video

„Budeme stále za pád tejto vlády, on je stále predseda najsilnejšej politickej strany, to by ničomu nepomohlo. Máme informácie, že sa môže do štvrtka stať, že odstúpi nielen Igor Matovič, ale aj Roman Mikulec,“ povedal novinárom Pellegrini. Myslí si, že nakoniec možno teatrálne urobí demisiu premiér. „Alebo prídu s tým, že nám začnú ponúkať termín predčasných volieb,“ dodal s tým, že zatiaľ majú informácie o voľbách na začiatku septembra, no preferuje ich aspoň koncom júna. (tasr)

12:09 „Opäť raz sa ukázalo, že vládu podržali fašisti,“ povedal Sulík po hlasovaní v parlamente. „Dnes ráno som bol s premiérom, ak má ktokoľvek potrebu sa so mnou rozprávať, som tu. Sme tu, nikto neodchádza,“ dodal na adresu rokovaní.

VIDEO: Líder SaS Richard Sulík reaguje na odloženie hlasovania o nedôvere Hegerovho kabinetu.

Video

11:56 Hlasovanie o vyslovení nedôvery vlády Eduarda Hegera sa presúva na štvrtok o 17:00 hod. Poslanci schválili procedurálny návrh šéfa poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša. Za návrh hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 52, 21 poslancov sa zdržalo.

VIDEO: Odsunutie hlasovania o Hegerovej vláde.

Video

11:40 Nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas) za odsunom vidí snahu koalície pokúsiť sa ešte o dohodu na posunutí hlasovania na iný termín. Šíri sa podľa jeho slov informácia, že koalícia už na to aj pripravila procedurálny návrh.

11:37 Poslanec Tomáš Taraba pred hlasovaním o vyslovení nedôvery Hegerovej vláde uviedol, že ak príde návrh na predčasné voľby aj s termínom, je ochotný vládu podržať. Ak nie zahlasuje za.

Video

11:17 Predseda parlamentu Boris Kollár posunul hlasovanie o nedôvere vláde o 30 minút z dôvodu rokovania poslaneckých klubov. „V minulosti to využíval Smer, dávam priestor na rokovanie,“ povedal Kollár. S procedurálnym návrhom prišiel Michal Šipoš, šéf poslaneckého klubu OĽaNO. O návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera sa malo hlasovať o 11.00 h.

VIDEO: Začiatok hlasovania o vyslovení nedôvery Hegerovej vláde.

Video

11:10 Do sály prišli poslanci Sme rodina, zrejme sa ešte na poslednú chvíľu radili.

11:03 V sále ešte nie sú všetci poslanci OĽaNO, na svojich miestach už sedia poslanci SaS, Smeru, Hlasu, Kotlebovci, Republika aj nezaradení poslanci.

zväčšiť Situácia v pléne NR SR krátko pred hlasovaním o... Foto: Adriána Belej Majerčínová, Pravda
Parlament / NR SR / Situácia v pléne NR SR krátko pred hlasovaním o vyslovení nedôvery Hegerovej vláde

10:47 Občiansko-demokratická platforma žiada premiéra Eduarda Hegera a predsedu hnutia OĽANO, aby sa do poslednej chvíle usilovali o takú dohodu so stranou SaS, ktorá aj za cenu rekonštrukcie vlády zabráni jej pádu. Tento krok by zároveň umožnil nájsť novú demokratickú väčšinu na podporu vlády Eduarda Hegera.

Po tom, čo koaliční poslanci Martin Borguľa a Ján Krošlák oznámili, že budú hlasovať za pád vlády, ľuďom, ktorým záleží na tejto krajine neostáva nič iné, iba rokovať a dohodnúť sa.

Poslanci Občiansko-demokratickej platformy spolu s ďalšími nezaradenými už v piatok vyzvali, aby sa hlasovanie o nedôvere presunulo na januárovú schôdzu parlamentu. Namiesto chaosu a odovzdania krajiny do rúk Roberta Fica, môžeme vytvoriť čas a priestor na rokovania medzi demokratmi.

10:28 Expremiér a minister Igor Matovič pripúšťa koniec vlády Eduarda Hegera a poslancov z SaS a mimoparlamentného Progresívneho Slovenska obvinil z korupcie. „Poslanci z SaS a PS veľmi dobre vedia, že za záhadnou zmenou názoru kľúčového človeka ZA pád vlády dnes nebude nič iné ako kúpený hlas,“ napísal Matovič.

Podľa ministra je za odvolávaním vlády mafia. „Je smutné, ako si podlé činy vedia pred sebou prospechársky obhájiť,“ dodal.

10:20 Bývalá ministerka kultúry a poslankyňa za Hlas Ľubica Laššáková odmieta špekulácie o možnej budúcej vláde Hlasu s SaS a hnutím Progresívne Slovensko. Žiadne tajné rokovanie o možnej spolupráci sa podľa nej nekonajú a ide o čisté špekulácie. Ako povedala Laššáková v relácii týždenníka Plus 7 dní Karty na stôl, tieto konšpirácie predkladá hnutie OĽaNO s cieľom, aby zneistili poslancov okolo Tomáša Tarabu alebo Republiky. „Netreba tomu veriť, netreba dnes zostavovať vládu, pretože všetko by bolo len v rovine špekulácií,“ uviedla.

10:01 Poslanec OĽANO György Gyimesi na facebooku zverejnil krátky, ale o to jasnejší odkaz – „Koniec“. Narážal tak zrejme na blížiaci sa koniec vlády Eduarda Hegera.

9:32 Za pád vlády bude hlasovať aj Slavěna Vorobelová.

Podľa aktuálnych počtov je za pád vlády 77 poslancov, ak by aj Štefan Kuffa hlasoval proti, vláda zrejme padne. Do práce však musia trafiť všetci opoziční poslanci.

9:18 Ako vyzerajú počty tesne pred hlasovaním?

Aktuálne to vyzerá, že sa našlo 76 poslancov, ktorí vládu povalia. Prekvapiť však ešte môže Štefan Kuffa, ktorý má blízko k Igorovi Matovičovi, prípadne poslanci Republiky. Rovnako sa čaká na rozhodnutie Slavěny Vorobelovej a Martina Čepčeka.

ZA odvolanie (76)

  • SaS (20)
  • Smer (27)
  • Hlas (11)
  • ĽSNS (7)
  • Republika (5)
  • Tomáš Taraba a spol. (nezaradení, 3)
  • Tomáš Valášek (PS)
  • Martin Borguľa (ex Sme rodina)
  • Ján Krošlák (ex Sme rodina)

8:55 Prekvapil ďalší poslanec Sme rodina. Ján Krošlák bude tiež hlasovať za pád vlády.

„Ja som sa rozhodol hlasovať za pád vlády pod taktovkou Igora Matoviča. Áno, Igora Matoviča, lebo vláda Eduarda Hegera tu nikdy nebola a Igor Matovič aj po svojom odchode z premiérskeho kresla neprestal škodiť tejto krajine. Dnes nebudem hlasovať za návrat mafie a koniec demokracie, ale za odchod sekty, ktorá spôsobila chaos a teror v tejto krajine,“ napísal s tým, že aj on vystúpil z klubu Sme rodina.

8:53 Martin Borguľa vystúpil z klubu Sme rodina a bude hlasovať za

Krátko pred hlasovaním sa poslanec Borguľa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Sme rodina. „Je to moje osobné, dobrovoľné rozhodnutie. Nechcem, aby moje hlasovanie vrhalo tieň na kolegov a kamarátov v našom klube,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že minister vnútra Roman Mikulec má za sebou mnoho zlyhaní a už by podľa neho nemal rezort viesť. „Žiaľ, takému premiérovi, ktorý toto nevidí alebo nechce vidieť, dôveru vysloviť nemôžem!“ dodal.

Slavěna Vorobelová, Martin Čepček, Eduard Heger Čítajte viac Kľúčový deň pre Hegerovu vládu, rozhodne jeden hlas. Je otázne, či to bude Čepček, alebo Vorobelová

Rozprava trvala tri dni

Rozprava k odvolávaniu sa začala vo štvrtok 8. decembra po druhej poobede a skončila sa v pondelok poobede. V rozprave vystúpilo viac ako 20 poslancov a niekoľkí ministri vrátane ministra školstva Jána Horeckého, ministra obrany Jaroslava Naďa, ministerky investícií Veroniky Remišovej či ministra životného prostredia Jána Budaja. Ohnivým prejavom do rozpravy prispel aj predseda parlamentu Boris Kollár.

VIDEO Premiér Heger pripomenul Sulíkovi hlasovanie o vláde v roku 2011

Video

Na záver diskusie vystúpil premiér Eduard Heger, aby požiadal poslancov o dôveru. „Verím, že sa v tejto sále nájde dostatok demokratov na to, aby vláda, ktorá priniesla reformy, spravodlivosť, ktorá Slovensko pevne ukotvila v zahraničnej politike, nájde vašu dôveru a bude môcť pokračovať ďalej,“ vyhlásil. Viacerí koaliční ministri a poslanci apelovali na SaS, že sú na jednej lodi a pripomínali im pád vlády Ivety Radičovej a to, že po tom sa k moci dostal Robert Fico s viac ako 40 percentami, ktoré v predčasných voľbách získal.

Heger zdôraznil, že v diskusii zazneli pravdy, polopravdy, klamstvá, ale aj prejavy neúcty. „To, čo sa tu udialo za posledné dni, je splnený sen Fica a Pellegriniho. To, čo sme tu pozorovali, boli na seba útočiaci demokrati. Toto ste chceli, kolegovia z SaS?“ skonštatoval Heger. Opäť pripomenul, že toto hlasovanie bude po 11 rokoch opäť hlasovanie o charaktere štátu. „V roku 2011 to demokrati nezvládli a zaplatili sme za to tú najvyššiu daň,“ vyhlásil. „Na druhom brehu, kde je Robert Fico a Peter Pellegrini, kde sa, žiaľ, teraz dostala aj strana SaS, nie je lepšie, práve naopak,“ dodal premiér.

© Autorské práva vyhradené

492 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Hlas #Eduard Heger #Martin Čepček #Slavěna Vorobelová #odvolávanie vlády Eduarda Hegera #strana SaS