Pokračovanie článku: Húfnice, vrtuľníky, transportéry aj S-300. Aký je slovenský účet za vojenské dary pre Ukrajinu?

Americké stíhačky meškajú čoraz viac

Rozlúčka s lietadlami MiG-29 na letisku v Kuchyni

Video

Poslednou veľkou pomocou Ukrajine mohli byť ešte stíhačky, o ktoré Ukrajina žiada už mesiace. Slovensko sa navyše počas augustových Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022 v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa rozlúčilo so stíhačkami Mikojan-Gurevič MiG-29.

Ministerstvo nevylučuje, že migy tiež poputujú na Ukrajinu. „Na stanovisku rezortu obrany z nedávnej minulosti sa nič nezmenilo. Odovzdanie stíhačiek na Ukrajinu je iba jednou z možností. Rokovania naďalej prebiehajú,“ odkázala Kakaščíková.

prelet stihaciek Mig 29,Bratislava Čítajte viac Sovietske migy na Slovensku dolietali. Absolvujú posledný let

Uzemneniu migov predchádzalo podpísanie dohody medzi Slovenskom, Českom a Poľskom o ochrane vzdušného priestoru Slovenskej republiky, ktorú budú od 1. septembra 2022 do 31. decembra 2023 zabezpečovať české a poľské vzdušné sily.

Slovenskí piloti trénujú na F-16 v USA

Prvým slovenským pilotom, ktorý v polovici mája 2021 pod dohľadom inštruktora riadil F-16, bol nadporučík Lukáš Kúdela. „Môj subjektívny názor je, že stíhacie lietadlo F-16 sa pilotovalo jednoduchšie ako cvičné prúdové lietadlo T-38. Aj výkonnostne je to oproti lietadlám, na ktorých sme lietali doposiaľ, veľký rozdiel. Určite môžem za nás všetkých povedať, že po tomto premiérovom lete sme pristáli "vytešení", že aj v rámci pomerne náročného výcviku sme sa predsa len dostali do kokpitu F-16 a vzali ju do vzduchu,“ popísal dojmy z prvého letu npor. L. Kúdela.

Fotogaléria
Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...
Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...
+1Prvým slovenským pilotom, ktorý pod dohľadom...

Práve Česko so stíhačkami JAS 39 Gripen a Poľsko so stíhačkami F-16 dočasne nahradia spôsobilosť, ktorú Slovensko opäť plnohodnotne nadobudne po dodaní stíhacích lietadiel F-16 zo strany USA. Slovensko získava od svojich susedov túto pomoc zadarmo, platiť bude iba za spotrebované letecké palivo v prípade, že bude niektoré zo spojeneckých lietadiel musieť reálne vzlietnuť.

Nahradiť vyradené migy majú americké stíhacie lietadlá. Nákup 14 taktických nadzvukových stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72 za viac ako 1,6 miliardy eur od USA spečatila vláda 12. decembra 2018. Prvé štyri kusy mali byť pôvodne dodané v roku 2022 a ďalších desať v roku 2023.

Súčasťou zmlúv je aj výcvik 22 pilotov a 160 vojakov pozemného technického personálu, ktorý už zhruba dva roky prebieha v Spojených štátoch. Američania však s ich výrobou meškajú a pravdepodobne ani v roku 2023 na Slovensko ešte žiadne stíhačky neprídu.

F-35 Lightning Čítajte viac Za rovnaké peniaze menej muziky. Česi získajú stíhačky výhodnejšie ako Slováci

Navyše, kontrakt s USA nepočíta so žiadnym penále za omeškanie dodávky. „Zmluvu na obstaranie stíhačiek F-16 vyjednala bývalá vláda Petra Pellegriniho. Takmer dvojmiliardový kontrakt podpísali s presne 0-percentným zapojením slovenského obranného priemyslu. Kontrakt navyše neobsahuje žiadnu klauzulu, na základe ktorej by bola americká strana povinná platiť penále, ak bude výroba meškať. Súčasné vedenie však vedie s americkou stranou rokovania, ako získať pre Slovensko kompenzáciu za omeškanie,“ priblížila Kakaščíková.

Ako dodala, 200 miliónov dolárov, ktoré USA v septembri poskytli Slovensku z podporných fondov FMF (Foreign Military Financing) na modernizáciu techniky, nebude môcť byť použitých na financovanie nákupu stíhačiek.

Desatina rozpočtu

Nová ruská vojenská taktika, ktorá má demoralizovať Ukrajinu aj neustálym ostreľovaním základnej civilnej infraštruktúry, priniesla aj zmenu potrieb Ukrajiny v prospech mrznúcich civilistov. Na začiatku decembra preto Naď v Kyjeve prisľúbil, že Slovensko poskytne Ukrajine tzv. zimný balík pomoci v hodnote približne 800-tisíc eur.

Video

Jeho obsahom je nesmierne potrebné materiálové vybavenie v podobe benzínových generátorov, zimného výstroja, elektrocentrál a transformátorov, ďalej je to materiál pre teplárenstvo a potraviny. Okrem toho Slovensko poskytne na pomoc Ukrajine tiež ďalšie odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur, balistické vesty v hodnote 1,2 milióna eur a ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote približne 6,3 milióna eur.

Ministerstvo obrany uzavrelo zmluvu so Švédskom...
Ministerstvo obrany uzavrelo zmluvu so Švédskom...
+4Ministerstvo obrany uzavrelo zmluvu so Švédskom...

Celkovo už pomoc Ukrajine dosiahla zhruba 170 miliónov eur, čo predstavuje necelých deväť percent ročného rozpočtu ministerstva obrany. Len na konci tohto roka minister Naď oznámil, že za poskytnutú vojenskú pomoc Ukrajine Slovensko už dostalo z Európskeho mierového nástroja prvých 40 miliónov eur. Na prelome rokov očakáva vyplatenie ďalších približne 40 miliónov eur.

Okrem armádnych pohybov, ktoré určoval konflikt na Ukrajine, ale slovenské ozbrojené sily napredovali aj v dlho plánovanej modernizácii najmä svojich pozemných síl. Ministerstvo obrany uzavrelo dva významné kontrakty na nákup obrnených transportérov. Najprv v septembri podpísalo zmluvu na fínske kolesové vozidlá a na konci roku 2022 aj na švédske pásové vozidlá, ktoré budú tvoriť základ pozemných síl.

pásový obrnený transportér CV90 Čítajte viac Naď na ministerstve predstavil nový slovenský transportér CV90

Za 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel (PBOV a POV) CV90 zo Švédska plánuje slovenská vláda zaplatiť necelých 1,7 miliardy eur. Prvé majú byť dodané v roku 2025. Za 76 kusov fínskych osemkolesových transportérov Patria AMVXP štát zaplatí 447 miliónov eur, pričom prvé z nich by mali byť hotové už v polovici roku 2023.

Vojenská pomoc Ukrajine bola podľa Macka určite správna. „Dávali sme im materiál, ktorý sme mohli obetovať, pretože neslúžil ani nám – míny, delostrelecká či raketometná munícia, na ktoré už nemáme ani zbrane. Systém protivzdušnej obrany sme celkom správne venovali Ukrajincom, keď to najviac potrebovali. Bolo to dôležité aj pre zmenu myslenia Západu, ktorý bol až dovtedy veľmi opatrný. Slovensko bolo prvá krajina, ktorá poskytla sofistikovaný systém S-300, ktorý otvoril bránu ostatným krajinám pre darovanie ďalších sofistikovaných systémov. Môžeme byť na to hrdí,“ zhodnotil generál vo výslužbe.

Pavel Macko Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Pavel Macko Pavel Macko

Ministerstvo obrany podľa neho postupovalo obozretne. „Nedávali sme nič, čo by sme si nemohli dovoliť obetovať a oslabilo byť to našu už aj tak slabú obranyschopnosť. Bojové vozidlá pechoty sme aj tak vyraďovali a delostrelecké systémy išli za komerčných podmienok. Daňoví poplatníci na tom ešte aj získali. Uzemnenie lietadiel MiG-29 bolo nevyhnutné, pretože sme neboli schopní ich ďalej prevádzkovať a nemohli sme sa pri opravách spoliehať na pomoc agresora, ktorý nás otvorene označil za nepriateľskú krajinu. Bolo by len dobre, keby sa nám ich podarilo posunúť na Ukrajinu,“ dodáva.

„Trúfam si ale povedať, že najväčšiu pomoc poskytli Ukrajine samotní slovenskí občania, ktorí sa zachovali lepšie ako niektorí naši proruskí politici. Keď padali bomby, postarali sa o tisícky matiek s deťmi,“ uzavrel Macko.

Italian MQ9 reaper Čítajte viac Drony sú budúcnosť vojenstva. Slovensko chce aj bojové, ktoré budú likvidovať protivníka

© Autorské práva vyhradené

334 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Jaroslav Naď #S-300 #vojna na Ukrajine #obrnené transportéry #vrtuľník MI-17 #Pavel Macko #húfnica Zuzana #Leopard 2