Naď pripustil odchod z OĽaNO. V hre je všetko, aj Hegerov nový subjekt

Okrem riešenia aktuálnej politickej situácie a zberu podpisov na zostavenie novej 76 na pôdoryse pôvodnej koalície rieši OĽaNO aj pnutie vo vlastných radoch. O spore medzi krídlom súčasného lídra Igora Matoviča a dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa hovorí už niekoľko týždňov. Minister obrany Jaroslav Naď dnes pripustil, že na stole je aj možnosť ich odchodu. Matovič tvrdí, že medzi ním a Hegerom žiaden spor nie je.

11.01.2023 13:30 , aktualizované: 22:36
debata (169)

VIDEO: Jaroslav Naď nevylúčil odchod z OĽaNO spolu s Eduardom Hegerom, ani spojenie sa s Mikulášom Dzurindom.

Video

Naď po rokovaní vlády uviedol, že má dobré vzťahy s Matovičom, ktorého si ľudsky veľmi váži, ale aj s Hegerom. „Hľadáme spoločne s Eduardom Hegerom riešenie, ktoré smeruje k tomu, aby si volič mal čo vybrať v ďalších voľbách,“ povedal s tým, že v OĽaNO intenzívne rokujú nielen v hnutí, ale aj s Hegerom a ďalšími ľuďmi.

VIDEO: Heger chce dovládnuť, má vraj sľúbené aj hlasy Sme rodina.

Video

Aktualizované 16:15 Podľa informácií Pravdy je jedným zo scenárov aj možná nová strana Eduarda Hegera. O rokovaniach s KDH, ktoré potvrdil predseda hnutia Milan Majerský sme informovali dnes poobede. Založenie nového subjektu by bolo v prípade odchodu Hegera aj Naďa logickým vyústením. Do tohto subjektu alebo prípadnej koalície by sa mohli pridať aj poslanci strany Za ľudí, ktorí sú dnes na hranici zvoliteľnosti a samostatne sa už do parlamentu nedostanú.

VIDEO: Heger začína zber podpisov na novú vládu.

Video
Heger začína zber podpisov na novú vládu
Veronika Remišová / Eduard Heger / Čítajte viac Sama to nedá, musí sa spájať. Remišová má plán: KDH, Za ľudí a Heger rokujú o spolupráci

V hre je aj odchod Naďa a Hegera

Na margo rozkolu medzi Hegerom a Matovičom pripustil aj ich možný odchod z OĽaNO, aj keď s Matovičom konflikt podľa vlastných slov nemá a ani nemal a ľudsky si ho váži. „S Hegerom sa stotožňujeme vo svetonázore a v štýle politiky. Či to bude debata v rámci hnutia, alebo to bude debata, ktorá bude smerovať k tomu, že odídeme z hnutia, to je zatiaľ otázne. Všetko je v hre,“ skonštatoval Naď. O tom, či by založili nový subjekt, špekulovať nechcel.

Roman Mikulec, odvolávanie, Robert Fico, Boris Kollár, Eduard Heger, Igor Matovič, parlament Čítajte viac Výťah k politickej kariére? To sa skončilo. OĽaNO stráca voličov, Matovičov populizmus eskaluje

Výmenu na poste lídra OĽaNO včera pripustil aj Matovič. Ak by Heger predsa len Matoviča vyzval, podľa viacerých by to malo prebehnúť v priateľskom duchu. „Aj to je alternatíva, všetko je na stole, nič sme nevylúčili,“ uviedol Naď. Aj ke keď výmena lídra zatiaľ v hnutí nie je téma číslo jeden, rokujú čiastočne aj o tejto možnosti. Môže získať Heger väčšinovú podporu? „Nešpekulujme. Rokujeme. Zariadime sa podľa toho, ako to dopadne,“ povedal dočasne poverený minister obrany.

Igor Matovič na sociálnej sieti napísal, že medzi ním a Hegerom žiaden spor nie je, že „Eda“ má rád a považuje ho za kamaráta. „Ak sa raz naše cesty trochu rozídu, bude to s noblesou a vzájomným prianím všetkého dobrého. Každopádne, ak sa na čomkoľvek dohodneme, bude to vždy s cieľom, aby sme minimalizovali šancu mafie na návrat k moci a maximalizovali šancu na úspech celého antimafiánskeho zoskupenia strán,“ napísal Matovič.

Igor Matovič a Eduard Heger (vpravo) Foto: TASR, Martin Baumann
Roman Mikulec, odvolávanie, Robert Fico, Boris Kollár, Eduard Heger, Igor Matovič, parlament Igor Matovič a Eduard Heger (vpravo)

Ak by Naď s Hegerom z hnutia odišli, spolupráca s Matovičom by pokračovala. „Nevylučovali by sme spoluprácu s Igorom Matovičom. Ja by som sa voči nemu nikdy ľudsky nevyhranil, to však neznamená, že sa s ním musím stotožniť politicky,“ dodal na adresu sporu v hnutí. Snem OĽaNO bol online a termín fyzického stretnutia zatiaľ nie je.

Čo sa týka zberu podpisov na novú 76, zber prebieha na viacerých frontoch a Naď predpokladá, že podpisy dodajú všetci poslanci OĽaNO vrátane odídencov a aj hnutie Sme rodina. Boris Kollár však aj naďalej trvá na podmienke vyhlásenia predčasných volieb. Naď tvrdí, že na predčasných voľbách zhoda nie je, keďže ich odmieta OĽaNO aj SaS. „Máme 60 blokujúcich hlasova, nepredpokladám, že nejaká zmena ústavy prejde,“ povedal Naď.

V OĽANO podľa Jána Budaja nie je rozkol, súčasná situácia je podľa neho odrazom permanentnej vnútornej dynamiky hnutia. Nevylúčil, že spomínaná vnútorná dynamika môže viesť k rôznym scenárom, osobne však nechce o nich špekulovať a sám aktívne kroky v tomto smere nepodniká.

„Som presvedčený, že OĽANO a ani Igor Matovič ešte nepovedali posledné slovo,“ zdôraznil vyhýbajúc sa priamej odpovedi na to, aká reálna je možnosť, že na pozícii lídra vymení Matoviča Heger.

„Záleží na nich, či sú pripravení a ochotní takto spolupracovať, nič viac sa z druhej strany nepatrí k tomu hovoriť,“ upozornil. Nemyslí si však, že by sa Matovič nedokázal vzdať svojej pozície. „Je to človek, ktorý už dvakrát dokázal odísť v prospech verejného záujmu z funkcie bez toho, aby musel byť odvolaný,“ poznamenal.

Dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová sa nechce zaoberať medializovanými špekuláciami. Poukazuje na to, že mediálnych a neoverených interpretácií súčasného diania v OĽANO je veľa, je potrebné sa však zaoberať až tým, čo naozaj nastane. „Reči sa hovoria, chlieb sa je. Počkáme si na výsledok a ja si rovnako počkám na snem OĽANO a potom budem múdrejšia,“ povedala po rokovaní kabinetu.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Jaroslav Naď #Igor Matovič #Eduard Heger #Hegerova 76