Študentská rada vysokých škôl: Zákaz nedeľného predaja bude najviac škodiť študentom

Študentská rada vysokých škôl sa stavia proti navrhovanému opatreniu zákazu nedeľného predaja na Slovensku. Tvrdí, že tento zákaz bude najviac škodiť práve študentom.

09.02.2023 15:01
škola, štúdium, študent Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

„Podľa aktuálnych informácií veľká časť študentov pracuje na čiastočný úväzok v maloobchode a zatvorenie by malo negatívny vplyv na ich príjem, následkom čoho by mohlo byť znemožnenie financovania štúdia na vysokej škole a s ním spojených výdavkov,“ uvádza sa v stanovisku Valného zhromaždenia Študentskej rady vysokých škôl, ako najvyššieho a jediného zastupiteľského orgánu študentov vysokých škôl na Slovensku.

Zároveň tvrdí, že predkladaná novela môže mať negatívny dosah aj na finančné zabezpečenie rodín a domácností, ktoré sekundárne ovplyvňujú životy študentov, podporovaných z príjmov týchto rodín.

Študentská rada vysokých škôl je presvedčená, že spomínané opatrenie by nepriaznivo ovplyvnilo život študentov, a preto nesúhlasí s navrhovaným ukončením nedeľného predaja.

„Mnohí priaznivci týchto opatrení argumentujú tým, že zatváranie obchodov v nedeľu bude mať pozitívny vplyv na ekonomiku a sociálne zabezpečenie pracovníkov v maloobchodnom sektore. Rada však predpokladá, že táto zmena študentom nepomôže. Domnievame sa, že aktuálne nie je možné zaviesť alternatívne opatrenia na zmiernenie socio-ekonomického dopadu na študentov a zároveň podporiť ciele opatrenia súvisiaceho s nedeľným zákazom predaja,“ dodáva sa v stanovisku.

Zároveň Rada apeluje na zástupcov v Národnej Rade Slovenskej republiky, aby zvážili nepodporiť tento návrh. Skupina poslancov v novele Zákonníka práce navrhuje, aby obchody na Slovensku boli okrem sviatkov zatvorené aj väčšinu nedieľ v roku.

Jana Bittó Cigániková, Richard Sulík, SaS, parlament Čítajte viac SaS spustila petíciu proti zákazu nedeľného predaja
17 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #nedeľný predaj