Bude ďalšia mimoriadna schôdza? Matovič vyčíta opozícii dochádzku. Fico hovorí o medzikroku, Čaputovej pošle list

Parlament neotvoril ani druhú mimoriadnu schôdzu k skoršiemu termínu volieb a stíhačkám MiG-29. Mimoriadna schôdza bude presunutá, tak ako prvá, na ďalšiu riadnu marcovú schôdzu. Líder OĽaNO Igor Matovič opäť poukázal na to, že opoziční poslanci v laviciach chýbali.

28.02.2023 09:43 , aktualizované: 13:02
matovič Gyimesi nr sr Foto: ,
Na snímke poslanci NRSR vľavo Igor Matovič a vpravo György Gyimesi (obaja OĽaNO)
debata (57)

Parlament nebol ani dnes ráno uznášaniaschopný, prezentovalo sa 55 poslancov. Predseda parlamentu Boris Kollár presunul schôdzu o hodinu. Schôdzu nakoniec neotvorili ani po štvrtom pokuse.

Video
Opoziční poslanci opäť chýbajú, uviedol Matovič. Zrejme im septembrový termín vyhovuje

Aktualizované 12:50 Fico hovorí o medzikroku, prezidentku Čaputovú vyzýva, aby zvolala stretnutie lídrov strán k skoršiemu termínu volieb.

Podľa Smeru divadlo pokračuje a strana preto urobí medzikrok predtým, ako podá ďalší návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. „pretože pre Slovensko je júnový termín najlepší, čo vie každý, vrátane prezidentky,“ konštatuje strana. Prezidentke Zuzane Čaputovej dnes pošlú aj otvorený list. V liste sa píše, že sa „krajina vinou nekompetentnej vlády v demisii dostáva do stále hlbšej krízy“.

Smer opakuje, že predčasné parlamentné voľby majú slúžiť ako nástroj na riešenie krízy. „Za týchto podmienok si Vás dovoľujem požiadať, aby ste v najbližších dňoch zvolali stretnutie predsedov parlamentných politických strán, na ktorom môžeme spoločne vyriešiť postup potrebný na schválenie nového júnového termínu (ako krajné riešenie prichádza do úvahy aj 1. júl 2023) konania predčasných volieb. Pokiaľ budú niektoré politické strany naďalej trvať na podmienke vymenovania úradníckej vlády, mám za politickú stranu Smer poverenie rokovať o vyslovení podpory takejto úradníckej vláde,“ píše Fico v liste.

Aktualizované 10:29 „Opakujem, pokiaľ SaS nedá 15 poslancov, tak s tým treba prestať a začať sa venovať voľbám v septembri,“ reagoval Pellegrini. Zároveň poznamenal, že o stíhačkách MiG-29 by sa mohlo rokovať už tento štvrtok (2. 2.). Vyzerá to tak, že vláda by k téme mohla už v stredu (1. 3.) prijať uznesenie. Otázne podľa neho je, ako bude vyzerať uznesenie a či má vláda možnosť presunúť rozhodovanie o posunutí stíhačiek Ukrajine na parlament.

Video

Aktualizované 10:04 Poslanci mimoriadnu schôdzu neotvorili, bude presunutá na riadnu marcovú schôdzu, ktorá sa začína 14. marca. „Ďakujem pekne, ukončujem schôdzu a končím dnešný deň,“ povedal podpredseda parlamentu Peter Pčolinský.

Ak chcú jún, musia sa naučiť chodiť do roboty, zopakoval Matovič

„Chcem vás upozorniť, že keď nebude prítomná nadpolovičná väčšina poslancov, podľa rokovacieho poriadku schôdzu ukončím a presuniem ju na ďalšiu riadnu schôdzu,“ uviedol Kollár. Podľa Matoviča sa opozícii napriek tomu, že chce skorší termín, zhoršuje dochádzka.

mimoriadna schôdza, predčasné voľby, migy, poslanci, parlament Čítajte viac OĽaNO sa obulo do Smeru. Ak chcú voľby v júni, majú chodiť do práce: Fico chce ďalšiu mimoriadku

„Teraz im chýbalo 27 percent z ich poslancov, to je 16 poslancov z 59, ktorí tu mali byť do nohy. Keď na také hlasovanie neprídu dvaja poslanci Smeru, vrátane exministra obrany, z Hlasu nepríde ani Pellegrini, to je iná hanba,“ uviedol.

Poslanci opäť neotvorili mimoriadnu schôdzu

Opozícia iniciovala už druhú mimoriadnu schôdzu k zmene predčasného termínu a k stíhačkám MiG-29. Prvé dva pokusy boli opäť neúspešné.

Fotogaléria
Boris Kollár a Peter Pčolinský počas ďalšieho...
Anna Zemanová (SaS)
+14Poslanci OĽaNO Michal Šipoš (vľavo) a Igor...

Podobne argumentovalo OĽaNO aj včera s tým, že ľudia si urobia obraz sami. „Rozdiel je ten, že teraz hovoria o tom, že predčasné voľby v júni sú otázkou života a smrti, rovnako aj dodanie migov,“ reagoval Matovič na to, že ani koaliční poslanci neboli vždy v plnom počte. Priznal, že ešte do konca týždňa môžu prísť iniciatívy na zmenu termínu. „V prvom rade sa musia naučiť chodiť do roboty,“ dodal s tým, že tak v podstate ukážu, že im septembrový termín vyhovuje.

Robert Fico po neúspešnom hlasovaní o... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Fico nr sr Robert Fico po neúspešnom hlasovaní o uznášaniaschopnosti parlamentu SR k otvoreniu 87. mimoriadnej schôdze NRSR o dodaní stíhačiek na Ukrajinu a skoršom termíne predčasných volieb. 28. február 2023.

Za druhou schôdzou stojí opäť Smer

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Schôdza sa mala začať už v pondelok (27. 2.), plénum však nebolo uznášaniaschopné. Smer žiada, aby parlament rozhodol o skrátení volebného obdobia tak, aby sa predčasné voľby konali 24. júna a nie na konci septembra.

Video
OĽaNO a SaS trvajú na voľbách v septembri. Ak chcú v Smere skorší termín, majú chodiť do práce

Argumentuje, že vláda s obmedzenými kompetenciami nie je oprávnená, a tým ani schopná plniť základné úlohy a zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Zároveň chce presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #mimoriadna schôdza #Igor Matovič #predčasné voľby 2023